Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЕЛЧЕВ ТЪРСИ НОВ ГРАДСКИ ПРОКУРОР НА СОФИЯ

Градският прокурор на София Бойко Найденов може да почерпи. В сряда (26 април) Висшият съдебен съвет (ВСС) го повиши в обвинител във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Бойко Найденов ще оглави оперативноинформационен отдел и ще влезе в ролята на говорител на главния прокурор.
На 17 април пресцентърът на ВКП разпространи съобщение, в което се казва, че Борис Велчев е внесъл предложение във ВСС Бойко Найденов да бъде повишен. В сряда с 23 гласа за и 2 въздържал се съветът одобри идеята.
Все още не е ясно кой ще застане начело на Софийската градска прокуратура (СГП). Борис Велчев заяви в сряда, че това ще бъде човек от кариерата. Източници на Параграф 22 споделиха, че се спрягат общо четири имена - на тримата заместници на Найденов - Николай Любенов, Николай Кокинов и Магдален Маринов и това на Софийския районен прокурор Вичо Вичев.
В края на мандата си бившият обвинител №1 Никола Филчев се опита да разкара Бойко Найденов от поста градски прокурор на София. За целта той го бе принудил да подаде молба за повишение във ВКП. Първоначално Найденов се бе съгласил и на 30 декември бе депозирал подобна молба. Но после размислил и на 9 януари я оттеглил.
Тогава Найденов изпадна в немилост пред ръководството на прокуратурата. Източници на Параграф 22 разказаха, че заради разправиите му с Филчев, от ВКП взели ключовете на всички служебни автомобили на СГП. Стигнало се дотам, че на чистачките било забранено да хигиенизират тоалетните на етажа на градска прокуратура. В тези помещения не се слагал сапун, пък за тоалетна хартия обвинителите можели само да мечтаят.
Освен с Бойко Найденов в сряда ВСС се захвана и със следовател от Варна. Главният прокурор Борис Велчев внесе искане за снемане на имунитета на Николай Вълчев, както и за временното му отстраняване от длъжност. Според обвинител №1 следователят е извършил две престъпления - съставил е документ с невярно съдържание (чл. 311 от Наказателния кодекс) и е подпомогнал лице, извършило престъпление, да избегне наказателна отговорност без предварителен сговор (чл. 294 ал. 4 от НК). С 24 гласа за магистратите уважиха молбата на Велчев.
Историята е отпреди две години. На 26 май 2004 г. варненецът Янчо Николов блъска с автомобила си Фолксваген Пасат каруцата на Исмаил Хасанов. В резултат на удара Хасанов умира, а Николов бяга от местопрестъплението.
С разследването на случая е натоварен следователят от Окръжна следствена служба - Варна, Николай Вълчев. В протокола за оглед той написал, че колата е била намерена в близост до местопроизшествието. Освен това Вълчев написал, че не са иззети веществени доказателства. Това не отговаряло на истината.
Автомобилът е открит в гараж в хотел Корал, собственост на бащата на Янчо - Никола Николов. От него са иззети косми и кръв на починалия Исмаил Хасанов. Освен това Фолксвагенът е сниман лично от Вълчев. Но във фотоалбума той сложил само онези снимки, които биха подкрепили теорията му, че колата е намерена на мястото на катастрофата.
На 28 юли 2004 г. следователят приключва делото с мнение за прекратяване, защото вината на Янчо Николов не била доказана. Постановлението е потвърдено от прокурор. Но на 9 ноември същата година Варненският окръжен съд отменя прекратяването и връща делото за допълнително разследване.
На 7 март 2005 г. Вълчев отново го прекратява и го праща на държавното обвинение. Месец по-късно прокуратурата отново връща папките за допълнително разследване. Но този път делото е възложено на друг следовател. И в началото на тази година Янчо Николов е изправен пред съда за причиняване на смърт по непредпазливост на едно лице (чл. 343, ал. 3 от НК).
Предстои прокуратурата да повдигне двете обвинения на Николай Вълчев и той да бъде изправен пред съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във