Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЕЛЧЕВ ВДИГНА МЕРНИКА НА ФИЛЧЕВИСТИТЕ

По време на презентацията си пред Висшия съдебен съвет - на 19 януари, той обеща, че ще разчисти държавното обвинение от некадърниците и корумпираните, но тогава това се прие по-скоро като дежурно изявление.
Седмица след като официално встъпи в длъжност (на 23 февруари), Борис Велчев разпореди на деветима свои подчинени от Върховната касационна прокуратура (ВКП) да ревизират дейността на държавното обвинение през последните пет години и на 29 април докладът им да е на бюрото му. Недоверието в успешния завършек на начинанието обаче продължи да расте и в средата на месец май то сякаш взе да добива конкретни измерения. Отначало уж проверката не беше приключила. После се чу, че докладът не бил прецизен и имало нужда от допълнителни уточнения. А накрая се разбра, че резултатите не удовлетворявали главния прокурор и затова той върнал ревизорите на поправителен...
В интерес на истината обществото и медиите имаха достатъчно основания да се съмняват в успешния завършек на проверката. В продължение на 14 години предшествениците на Велчев - Иван Татарчев (1992-1999 г.) и Никола Филчев (1999-2006), също обещаваха периодично разни и все хубави работи - да изтребят мафиотите до крак, да пратят в затвора продажните политици, да превърнат прокуратурата в модерна институция, да изгонят от нея всички некадърници, да изправят на подсъдимата скамейка престъпниците в червени тоги.
И понеже Иван Татарчев и Никола Филчев не изпълниха нито една от своите люти закани, подчинените им в продължение на 14 години работиха така, както си знаят: някои - честно и добросъвестно, други - през пръсти, а трети - в откровена и добре платена симбиоза с престъпниците. С едно много важно уточнение: по времето на Татарчев корупцията в държавното обвинение бе хоризонтална, т.е. всеки правеше каквото му скимне и прибираше толкова, колкото му даваха. Докато по времето на Филчев схемата бе изградена пирамидално - в бизнеса участваха само точно определен брой прокурори, а нещата се уреждаха от горе на долу.
За щастие Борис Велчев още в началото на мандата си показа, че няма никакво намерение да черпи с пълни шепи от управленския опит на предшествениците си. Само за един календарен месец и само с няколко заповеди той превърна Върховната касационна прокуратура от машина за репресии в най-обикновено звено на съдебната система - отворено, доколкото позволяват законите, и достъпно за всички граждани, които наистина има какво да споделят с върховните прокурори.
Освен това ИНТЕРНЕТ-страницата на прокуратурата, която Никола Филчев обеща още на 22 януари 2002 г. да пусне в най-скоро време, заработи едва няколко дни, след като Борис Велчев бе избран за главен прокурор (19 януари 2006 година). Слава Богу сега в нея освен протоколна информация могат да се прочетат и неща, които до момента бяха табу за медиите - всички отчети на районните, окръжните и апелативните прокуратури; най-съществените моменти от най-значимите обвинителни актове, внасяни в съдилищата; обяви за свободни работни места, конкурси и обществени поръчки; анализи на ВКП върху актуални проблеми в досъдебното производство; заповеди на главния прокурор и т. н.
Онова обаче, което наистина доказва, че Борис Велчев е решил твърдо да разчисти прокуратурата от некадърниците и корумпираните магистрати и да я превърне в модерна европейска структура, е случката с ревизията, за която стана дума по-горе.
Преди десетина дни главният прокурор съобщи, че по принцип проверката е приключила в предварително определения срок - 29 април, но резултатите не го удовлетворяват. В началото на седмицата (вторник, 6 юни) Борис Велчев сподели с репортер на Параграф 22 точно за какво става дума.
По принцип проверяващите са били разделени в два основни екипа. Единият е подхванал работата на Върховната касационна прокуратура (ВКП) и на Върховната административна прокуратура (ВАП), а вторият - всички районни, окръжни и апелативни прокуратури.
Ревизията на ВКП и на ВАП вече приключи и резултатите от нея ще бъдат публикувани на ИНТЕРНЕТ страницата ни. Във Върховната административна прокуратура няма констатирани нарушения. Но във Върховната касационна прокуратура има седем-осем случая на драстични нарушения, има и дела, забавени с години, каза Борис Велчев, след което реши да бъде откровен докрай. И... отговори на два от най-пиперливите въпроси на деня: Какво ще се случи с прокурорите, хванати в издънка? и Как се казват най-съгрешилите обвинители от епохата на неговия предшественик?
Ще бъда безмилостен към тези прокурори, както вече казах. Сред тях са Цеко Йорданов и Ангел Илиев, има и други. Засега съм поискал писмени обяснения от всички защо са забавили делата, заяви Борис Велчев, а след това сподели и какво го тормози: Ще поискам оставките на тези прокурори, но те могат и да откажат да ги подадат. Ако това се случи, смятам да внеса предложения за тяхното уволнение във Висшия съдебен съвет, но има вероятност той да ме бламира. Другият проблем е, че съгласно Закона за съдебната власт има давностни срокове за образуването на дисциплинарни производства, а те вече са изтекли, обобщи главният прокурор.
(Според чл.173, ал.1 от Закона за съдебната власт дисциплинарното наказание може да бъде наложено до една година от откриването, но не по-късно от две години от извършването на нарушението, ако то е преустановено).
Колкото до проверката на районните, окръжните и апелативните прокуратури, Борис Велчев призна, че е поставил нереално кратък срок за приключването й, защото не е предполагал какъв огромен обем от работа трябва да отхвърлят ревизорите. Според главния прокурор тя трябва да приключи през есента. Но дори това да не се случи, бедата няма да е кой знае колко голяма. Защото поне засега е сигурно, че рано или късно обществеността ще научи истината и за прокурорските безобразия в дълбоката и глуха провинция. Тъй де - Борис Велчев вече хвърли камъка в блатото и не личи, че има някакво намерение доброволно да се гмурне в зловонието, за да поправи грешката си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във