Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Велик е нашият войник!

Старата идея, възникнала някъде през август миналата година да се прати войска на южната ни граница, върви към реализация със светкавична бързина. Понеже правителството се чуди откъде да намери пари за финансиране на оградата по турската граница, изглежда, е преценило, че по-евтино ще излезе вместо бодлива тел да "набучи" по полосата армейски щикове.

Включването на жива сила и техника в опазването на външната граница на ЕС, каквато се явява тази с Турция, ще стане с промяна в Закона за въоръжените сили. Проектът вече е готов и тази седмица бе приет в Народното събрание. Промяната е събрана в един-единствен параграф и засяга чл.56 и 57, които регламентират дейностите на армията в мирно време. Те се разширяват, като се предоставя възможност въоръжените сили да участват в охраната на държавната граница. Финансовото и ресурсното осигуряване на участието ще се определя с акт на Министерския съвет, а министърът на отбраната ще предложи правилата, при които войниците могат да използват сила.

Засега такава наредба не е издавана, но вероятно след приемането на проектозакона ще стане факт. Това, което се знае със сигурност, е, че армията няма да получи полицейски правомощия за задържане на нарушители, както вече обясни вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Любопитно в такъв случай е как солдатите по границата ще противодействат на напиращи към вътрешността на страната ни мигранти. По силата на закона гранична полиция е задължена да задържа нарушителите на границите. Такива права би трябвало да получи и армията след приемането на поправката за дейността й в мирно време.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев, който е и вносител на проектозакона, обясни в телевизионния ефир, че за разлика от "Гранична полиция", армията е добре подготвена за тази мисия. Според него вече имало планове за разположение на войници по границата и за съвместни тренировки с граничните полицаи.

Какво е имал предвид депутатът, като говори за подготовката на армията, не стана ясно. След като няма да могат да арестуват нарушители, остава да предположим, че солдатите ще взимат страха на мигрантите я с гръмки песни от сорта "Велик е нашият войник" или пък ще набиват крак в строен марш край полосата. Между впрочем,  и от "Гранична полиция" непрекъснато повтарят, че са готови и пазят границата като шенгенска, ама все се оказва, че не е така. Да не се повтори същата история и с войската, която според Радев била още по-готова за действие от "Гранична полиция"

Със сигурност армията е по-добре с техниката и с оборудването от горките гранични полицаи. Но след като българската армия поема такива задачи в мирно време, логичен е въпросът как ще се компенсира боеготовността й, докато дебне нарушителите по границата. В Европейския съюз и в НАТО не изглеждат притеснени от пренасочването на армията ни към границите. Ако ЕС имаше общо управление, финанси, гранична полиция, със сигурност щеше да има и общи европейски въоръжени сили. Засега обаче армията на ЕС е блян наред с някои други изключително важни изисквания за една нормална общност на държави. В такъв случай не ни остава друго, освен да се справяме с регионалните си проблеми със собствените си регионални възможности. А те са доста слабички...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във