Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Великденски рахат за съдебната система?

В навечерието на Страстите Христови съдебната система потъна във финансови мечтания. През февруари и март Висшият съдебен съвет (ВСС) се ожали, че няма пари да пусне в действие специализираните съдилища и органи на досъдебното производство, нито да плаща за съдебномедицинските експертизи, магистрати и съдебни служители се точат за финансови благини, немислими за съсипаните от ниски доходи и безработица българи. Дъждът от пролетни банкноти все още не е рукнал, но прогнозите са, че това ще стане още в първите дни на този месец. Говори се усилено за сериозно увеличение на заплатите (в пика на кризата), въпреки че няма и три месеца от заключителния коледен спектакъл с раздаване на бонуси на калпак, описан подробно от Параграф 22.
По наша информация през март всички в съдебната система са инкасирали половината от полагащите им се пари за дрехи. По закон магистратите взимат по две средни бюджетни заплати за облекло, което прави около 1600 лв. на човек. Наполовината - по една средна бюджетна заплата, се полага за дрехи на служителите в администрацията на съдебната система. Публична тайна е обаче, че тези пари не се ползват за закупуване на работно облекло. Те представляват на практика една допълнителна заплата, която се харчи за всичко друго, но не и за нова тога примерно. Приблизително толкова пари взимат месечно начинаещите магистрати на районно и окръжно ниво - заплатите им започват от 1300-1500 лева.
Като стана дума за магистратите и за тогите им, в очите на данъкоплатеца сумата за тях си е чисто разхищение. Една тога струва около 200 лв., което означава, че им се дават пари за осем тоги годишно. А е очевидно, че ползват една и съща тога в продължение на няколко години. За капак парите за облекло не се облагат с данък и се получават чисти. Същото важи и за задължителните социални и здравни осигуровки, както и за застраховките за злополука - те се поемат от бюджета на съдебната власт, тоест пак от данъкоплатеца.
Очакванията за увеличение на заплатите са тема №1 в интернет форумите на юристите. Говори се упорито за скок от 10%, който да компенсира предлаганата напоследък индексация за целия държавен сектор, вярно - в размер около 5 процента. Очаква се решението за увеличението да бъде взето този месец и да е със задна дата, най-вероятно от 1 април. Чуват се и гласове, че ако финансовият министър Симеон Дянков не се съгласи на подобно увеличение, ВСС ще търси резерви за еднократна добавка под формата на допълнително материално стимулиране. Такова обаче от години не е раздавано по Великден. А пък резервите ще бъдат насочени преди всичко към специализираната наказателна магистратура. Дали в крайна сметка парите ще бъдат дадени като премия, или ще бъдат добавени към заплатата, е финансово-технически въпрос, важното е да има агнешко на съдебната трапеза. Говори се дори за усилена кореспонденция по темата между ВСС и административните ръководители и главните счетоводители на отделните съдебни структури.
На въпрос на Параграф 22 ще има ли допълнително пари за възнаграждения в съдебната система Латинка Светозарова от пресцентъра на ВСС заяви, че такова решение досега не е взимано: Досега няма и не е стояло на дневен ред увеличение на заплатите. Великденски или каквито и да било бонуси никога не са се раздавали в съдебната система. Не е регламентирано такова възнаграждение и в Закона за съдебната власт. Той допуска да има награди или поощрения, но не и бонуси. Виждате, че заради липсата на пари в специализирания съд ще се вземат бройки от системата, няма да се назначават хора отвън, камо ли да се увеличават заплатите...
Ще поживеем, ще видим - много пъти тези слухове в крайна сметка се оказаха верни... Колкото до понятието бонус, то наистина не съществува в закона, а е популярно название на всякакво раздаване на пари извън заплатите и сумата за дрехи. А бонуси не само са се раздавали винаги, но и станаха нарицателно за усвояването на чувствителни бюджетни средства от съдебната система. Нещо повече - парите за дрехи и премии (т. нар. ДМС - допълнително материално стимулиране) станаха популярни в разговорната реч като 13-а, 14-а, 15-а и т. н. заплата.
В едно от последните си заседания ВСС се погрижи и излизащите в пенсия да не останат без обезщетенията, предвидени в Закона за съдебната власт. При освобождаване от длъжност всеки магистрат с повече от 10 години стаж има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото години е стажът му в органите на съдебната власт, но не повече от 20 заплати, умножени незнайно защо с коефициент 1.45. Което прави вече не 20, а почти 30 заплати накуп. Това означава, че при средна заплата от 3000 лв. на месец при пенсиониране окръжните прокурори и съдии ще получат в брой по около 87 000 лева. А магистратите от апелативните и от върховните съдилища и прокуратури ще се влеят в редиците на мизерните български пенсионери с еднократна сума, надхвърляща 100 000 лв. на калпак и с максимално висока пенсия.
Междувременно в съдебната система роптаят, че динозаврите в нея прибират немалки суми и под формата на клас за прослужено време. Сумата се набира с предвидената надбавка от 2% над основното възнаграждение за всяка прослужена година. Новият Закон за съдебната власт сложи таван на сбора от 40%, но предвидливо пропусна да разпростре действието му върху заварените случаи. Така голям брой магистрати с водещи заслуги за катастрофалното състояние на съдебната система по време на криминалния преход натрупаха мащабен процент от класове, постигайки забележителен размер на заплатите си.
Преди две години в медиите изтече шокираща информация за практиката на съдебните началници. Очаквано най-грозна се оказа картината във Върховния касационен съд (ВКС). Според щатното му разписание чистачките там са между най-високоплатените служители в държавата, а началникът на сектор Хигиена взимал над 1500 лева. От ВКС отказаха тогава да кажат колко е брутното възнаграждение на шефа на съдебните хигиенистки, тъй като критериите, по които то се определяло, съдържали лични данни - стаж, възраст и т.н. Признаха само основното му възнаграждение - 735 лева. Върху него обаче се начислявали 74% за прослужено време и 150 лв. за ранг. Оказа се, че чистачките са включени надлежно в класификатора на длъжностите на съдебната администрация, който се одобрява от ВСС, и ползват всички привилегии, полагащи се на съдебната администрация. Сред хигиенистките имаше една с 82% добавка. Каквито чистачките - такива и съдиите. Стана ясно, че във ВКС добавки от клас в размер на 70-80% са масово явление и само от основна заплата и клас съдиите си докарват по повече от 4300 лева. Едва 12 от 89-те върховни съдии тогава бяха с клас под 40 процента. Ако към такива заплати се прибавят парите за дрехи, раздаваните в добрите финансови години премии на всяко тримесечие и двойните надници за четене и писане по дела в събота и неделя, сумата скача двойно.
След журналистическите запитвания по повод на тези числа ВКС се сви като охлюв. Не бе обяснено вярно ли е, че за 2008 г. магистратите са получили по 18 заплати - освен 12-те месечни още две за дрехи и четири във вид на премии за всяко тримесечие. От ВКС тогава цитираха бившия жълт министър Николай Василев, че не съществуват понятия като 13-а, 14-а и т.н. заплати. Изплащането на средства за допълнително материално стимулиране (ДМС) става въз основа на решение на ВСС и е в съответствие с приетите от него правила, ако има излишък в съответния орган на съдебната власт. Подходът бил диференциран в зависимост от резултатите от работата. Както стана ясно по-късно, всички в съдебната система се оказаха с високи резултати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във