Параграф22 Daily

§22 Анализи

Велкова смени Желявска начело на Съдийската асоциация

Росица Велкова и София Икономова громят протестиращите си колеги в Шоуто на Слави

Росица Велкова е приемник на Богдана Желявска начело на Бългapcĸaтa cъдийcĸa acoциaция. Брачната съдийка в Софийския районен съд (СРС) поема ръководството на една от професионалните организации на магистрати от бившата заместничка на осъдената по делото "Червей" Владимира Янева в Софийския градски съд. За разлика от Съюза на съдиите в България, съдийската асоциация не е изказали досега нито едно критично становище по проблемите на системата, като съществуването й се свързва единствено с ползата от кадрови влияния и усвояване на средства по европрограми.  

Миналата година Росица Велкова се озова в центъра на поредния кадрови водевил, като се кандидатира за председател на Районен съд - Горна Оряховица. После се оттегли тихомълком от конкурса, но стана ясно че някой я пробутва за съдебен началник. В края на 2016 г. Велкова и колежката й София Икономова скочиха срещу колегите си в СРС, които излязоха на протест срещу бездействието на кадровия орган по отношение на високата им натовареност. Двете цъфнаха като по команда в шоуто на Слави Трифонов  и направиха  изцяло негативен коментар за недоволството на стотиците съдии и служители, като обясниха действията им с мързел.

Последва становище на съдия Десислава Джарова, с което тя упрекна колежките си, че хвърлят неверни твърдения и нарушават  етичния кодекс на магистратите. В писмо до водещия пък 43-ма магистрати от СРС изразиха недоволството си, че не е представил гледната точка на протестиращите, заел е конюнктурно силната позиция и ползва журналистиката като инструмент за мачкане на протестиращите.

Че  Икономова и Велкова са активирани да наплюят протестиращите, се видя от километри. Изявата им като лица на "работещите" в системата беше крайно неуместна. Оказа се, че преди да се добере до Районния съд в София, Икономова е скандализирала с безброй отсъствия и отпуски районните съдилища в Благоевград и Перник.  Велкова е  започнала кариерата си като съдия в районния съд в Горна Оряховица, който опита после да оглави. Само след две години е командирована в СРС и остава там цели три години в нарушение на конкурсното начало.

Следват неколкократни опити да прескочи в  Софийския  градски съд, но или отказват да я командироват там, или се проваля в конкурсите. В медиите се появи и информация, че сред мотивите на Велкова да заклейми протестиращите е и водено срещу нея дисциплинарно производство. То започнало по инициатива на подалия тази седмица оставка от системата бивш председател на СРС Методи Лалов заради това, че съдийката се интересувала от висящо дело при свой колега.

Става въпрос за дело при друг съдия по Закона за защита от домашното насилие, като Велкова разпоредила на деловодителката да й го даде, но едната от страните узнала това и се оплакала на  ръководството на съда. Срещу актове и действия на Росица Велкова по брачни дела, с които са увредени тежко интересите и правата на деца и родители, са подавани сигнали  във ВСС,  в съдебния инспекторат и в прокуратурата.

"Успешният" образ на Велкова допълни шофиран от нея луксозен джип, който не беше описала в имуществените си декларации. Това тя направи след скандала в декларацията си за 2017 година. Скъпото возило й било предоставено за ползване от фирмата "Гоу карс", собственост на нейния съпруг Асен Стойчев. Като основание за предоставянето Велкова посочи: "Във връзка с фактическо упражняване на родителски права." Странното обяснение беше придружено с твърдение, че двамата съпрузи са във фактическа раздяла, поради което Велкова не смятала за нужно да декларира имуществото на мъжа си, а само въпросния джип.

Предишните декларации на съдийката също будят недоумение. Взема кредити от роднини, купува си кола без налични средства по влог, след което  се появява такъв, с обяснението, че парите са от заплата и от върнат заем - на свой ред недеклариран. През 2012 г. Велкова е с близо 70 хил. лв. в банковата си сметка, натрупани от... работната заплата. Година по-късно - като съдия още в Горна Оряховица, си купува апартамент в София от 86 кв.м. за 95 хил. лв., което е явно под реалната му стойност. А пък на следващата година е командирована в София  сякаш като по поръчка.

В натруфената си с многобройни участия в обучения и семинари (много от тях в чужбина)  биография Велкова наблягаше на отличните си отношения със съдиите от районния съд в Горна Оряховица. И твърдеше, че била поканена от колектива му за участие в конкурса за негов началник. Нещо, което прозвуча като  небивалица, тъй като общо събрание в нейно подкрепа не беше проведено, а почти всички тамошни съдии са с по-голям стаж и опит от нея. Колкото до предложените от нея управленски мерки, най-впечатлавяща беше идеята за противодействие на политическите и медийните атаки срещу съдиите. С цел да се повиши  психическата им устойчивост и да бъде преодолян  ефектът на професионалното изчерпване, Росица Велкова предложи повече... срещи и семинари.

Велкова нашумя първо с информация за участие в реклами, модни събития и чалга купони. Още през 2010 г. се сдоби със славата на "работещо момиче" след публикуван в едноименния женски сайт неин захаросан портрет под заглавие “Роси може да постигне всичко, което пожелае”. В публикацията Велкова признава, че е по-добре с пари, отколкото без, и споделя мечтите си - “къща в Бояна, малък джип и по няколко екскурзии на година”. Професионалните й планове пък включваха още тогава развитие "засега в съдебната система, а в близкото бъдеще - и в политиката, защо не”. Последният сън, който помнела според  блицанкетата, е "плаж, море... и още нещо".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във