Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Вендета по прокурорски

Дъщерята на банкера Цветан Василев Радосвета е с Европейска заповед за задържане след обвинението на прокуратурата.

Прокуратурата съвсем го удари през просото, зарязвайки основните принципи в правото, и полека-лека на тяхно място въвежда правилата на албанската вендета до девето коляно. Неминуемо човек стига до този извод, като чуе за последните действия на Софийската градска прокуратура (СГП) по отношение на низвергнатия банкер Цветан Василев и фамилията му. От съобщение на  СГП, тиражирано в сряда (16 август), става ясно, че е повдигнато обвинение за пране на пари в особено големи размери срещу дъщерята на банкера Радосвета Василева. Сумата, за която Василева е обвинена, според прокуратурата е 2 645 179 лева. Изпирането на тези пари е станало в условията на продължавано престъпление, твърди държавното обвинение.

Ето какво се казва още в съобщението на СГП: "Привличането на обвиняемото лице е извършено задочно, по реда на чл.269 ал.3, т.4 б.а НПК, в присъствието на упълномощен от Василева адвокат, съобщи прокуратурата. По отношение на Василева с постановление от 15.08.2017 г. е разпоредено задържане за срок до 72 часа от установяването й с оглед да се осигури явяването й пред съда по реда на чл.64, ал.2 от НПК. В хода на разследването са изпратени две призовки на актуален адрес на Радосвета Василева за явяването й пред разследващия орган, съответно на 02.08.2017 г. и на 07.08.2017 г., като от съпровождащата ги докладна се установява, че по данни на охраната на адреса тя живее там, но от дълго време отсъства и призовките ги получава адвокат. По делото са изискани и приложени всички необходими справки от проведеното издирване на лицето в страната. Видно от тях, Василева е напуснала пределите на Р България на 16.08.2016 г. и до този момент няма регистрирано влизане. Тъй като въпреки положените усилия от страна на разследващите органи местонахождението на Радосвета Василева не е установено, тя е обявена за общодържавно издирване и спрямо нея на 15.08.2017 г. е издадена Европейска заповед за арест. Предприетите спрямо Радосвета Василева процесуално-следствени действия са съобразно разпоредбите на Наказателнопроцесуалния кодекс и постановеното спрямо нея задържане е обусловено от неявяването й пред разследващите органи и неустановяване на местонахождението й."

Оказва се, че "продължаваното престъпление" е било извършвано през 2013 г., когато Радосвета Василева получила пари от баща си, за да си купи жилище във Варна. Това разкри майка й Антоанета в писмо до президента Румен Радев по повод на действията на прокуратурата срещу дъщеря й. Според нея обвинението срещу дъщеря й би трябвало да се изучава от специалистите по човешки права. Тезата на прокуратурата е абсурдна, твърди Василева. "Според българската прокуратура през 2013 г. дъщеря ми е трябвало да знае, че баща й, който е един от най-големите данъкоплатци в България, най-влиятелният човек в България според "Форбс", носител на серия награди, един от най-големите дарители, член на борда на Атлантическия съвет на САЩ, се е занимавал с „престъпна“ дейност, пише до президента съпругата на Цветан Василев (писмото публикуваме без съкращения).

В съобщението на СГП не се конкретизира кога и как Радосвета Василева е "изпрала" престъпните пари на баща си, но ако се потвърди, че те са похарчени през 2013 г. за жилище, е очевидно, че в държавното обвинение са хвърлили в коша чл.31, ал.3 от конституцията. А в него се казва простичко, че обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда. За прокуратурата един от основните принципи в правото, т.нар. презумпция за невинност, явно не е от съществена важност. Факт, който ни сближава с традициите на албанските семейни кланове, с които започнахме, но не и с юридическата практика в ЕС и в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във