Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Верижен разпад на съдебната власт

Скандалите по висшите ешелони на Темида не стихнаха нито за ден и през тази седмица. Предпоследното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще остане в историята му като едно от най драматичните, след като на него главният прокурор оповести, че трима от висшите магистрати са контактували по мобилните си телефони с някой си Красьо, а освен това в неговия GSM били открити имената на още 30 магистрати.
За въпросното лице се твърди, че осигурявал гласове на членове от ВСС при избора на магистрати на ръководни позиции. Говори се, че в корупция са замесени стотици. За въпросното лице се носи мълва, че лобирал във ВСС за назначенията на началници в съдебната система. Нещо повече, говори се, че пазарувал гласовете на висши магистрати срещу 200 000 евро.
За плевенския лобист се изписа повече, отколкото за Димитър Бербатов, въпреки че през тази седмица футболистът направи хеттрик и му се роди щерка. С две думи
човекът с ланците се превърна в легенда
За скандала около него и забранената му любов с Темида се изказаха всички, с изключение на съюза на стоматолозите. С Красьо ставаме, с Красьо лягаме.
Във вторник (13 октомври) например лично градският прокурор на София Николай Кокинов ни подсети да не забравим за ВСС и Красьо. Той заяви, че развитието на скандала с черничкия човек от Плевен е всекидневно, тъй като всеки ден се извършват разпити. Разпитваме и магистрати, и други лица, които имат отношение към този случай, каза той и дори намекна, че има намесени и политици или политик. Същия ден двама от членовете на съвета - Божидар Сукнаров и Георги Гатев - членове на комисията, призвана да установи дали колегите им са нарушили етичните норми, контактувайки с посредника от Плевен, се срещнаха с главния прокурор Борис Велчев, за да получат допълнителна информация. Какво точно им е казал той не се разбра, но магистратите единодушно заявиха, че ако са на мястото си Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов, контактували с Красимир Георгиев - Красьо, биха си подали оставката.
В този хор се включи и Съюзът на съдиите. Професионалната организация прати пространно становище по скандала Красьо до кадровия орган. В него между другото се казва: Призоваваме да приемете, че широко разпространените публични съмнения за конфликт на интереси и за търговия с влияние сами по себе си уронват престижа на съдебната власт и са обективно основание, без да се изследва виновно поведение, членовете на ВСС и замесените новоназначени административни ръководители да бъдат приканени да подадат оставка от съответната длъжност.
В сряда (14 октомври) говорителят на съюза Нели Куцкова разясни, че от организацията не искат оставка на целия ВСС, каквато идея лансира министър Маргарита Попова, и обясни, че преждевременните прекъсвания на мандатите на съвета през годините не е довело до нищо по-добро.
Като естествена последица от целия този натиск двама от членовете на съвета -
Димов и Стоев подадоха оставки
на заседанието на ВСС в четвъртък (15 октомври), заявявайки, че все пак са невинни. Стоев конкретизира, че не е нарушил закона и морално-етичните правила, а подава оставката си по лични мотиви. Така давам отговор на нападките и ще съдействам за разкриване на истината, за да падне това петно от името ми. Това е морално право и искам да изляза от тази сграда с неопетнено име, каза той и заплаши със съд всеки, който свърже името му с думата корупция. Висшият магистрат заяви също, че е бил с оставка в джоба си още миналата седмица, но изчакал, за да види кой какво ще каже за него.
Другият подал оставка - Иван Димов, също заяви, че е омерзен от кампанията, в която е бил въвлечен. Продължавам да твърдя, че не съм нарушил правилата и не искам да има сянка на съмнение. Винаги съм бил отговорен като съдия, не искам да създавам проблеми и затова подавам оставката си, каза той. По ирония на съдбата същият магистрат в началото на юли заяви, че лошият имидж на съдебната система се дължи на политиците - прехвърлят проблемите си върху нея.
Що се отнася до третия висш магистрат, засечен с лобиста Красьо - Пламен Стоилов, оказа се, че той излязъл в отпуск до изясняване на случая. Странно защо го стори, след като самият Велчев на няколко пъти обясни, че няма от какво да се притеснява, понеже въобще не е имало разговор. Впрочем
обвинител №1 направи и най-великолепния коментар
по случая. След като заяви, че подаването на оставките на двамата магистрати било единствено възможното поведение, той добави. Понякога не е достатъчно да не правиш нищо лошо. Много е важно да не изглежда, че правиш нещо лошо... Велчев припомни, че има установени разговори на Красимир Георгиев (Красьо) с магистрати, които са били избрани или неизбрани от ВСС от различни места в страната. Сумата от 200 000 лева, за която членът на съвета Иван Колев спомена през лятото, не се срещала до момента в материалите по досъдебното производство. Данни за корупция не сме установили, но това, което се случи, изглежда много зле, много лошо и поражда подозрения. Затова ВСС трябва да направи своите стъпки, заяви обвинител №1.
При това положение
здравият разум пита
- за какво, аджеба - ако наистина няма данни за корупция, тези магистрати си подадоха оставките? И изобщо за какво е цялата шумотевица? За това, че набедените са говорили по телефона с млад мъж, който при това не е осъждан? И какво е компрометиращото да разговаряш с такъв човек? Пълна мъгла!
По всичко личи, че мъглата още дълго ще обвива този случай, за който се заговори преди четири месеца и въпреки че прокуратурата разпитва заподозрени всеки ден, разследването по този скандал е на етапа говори се или твърди се. Това ще продължи, докато не бъде разпитан и последният свидетел или заподозрян и докато някой не бъде обвинен. Ако обаче се съди по темповете, с които работи нашенското обвинение, това едва ли ще стане скоро. И когато всичко свърши, нищо чудно да се окаже, че този скандал не е бил нищо повече от буря в чаша вода. Така, както се оказа, че черничкият Красьо въобще не е черен.
При такова развитие на скандала нищо чудно подалите оставка членове на ВСС да се окажат първите магистрати в историята, които са си отишли само заради лошо впечатление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във