Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Версиите за записващия опряха до технологиите

Политическите противници на ГЕРБ започнаха да броят престъпните състави, към които води скандалният запис на Бойко Борисов и другари. Хората от БСП заложиха на числото пет, но с уговорката, че това е минималният брой текстове в Наказателния кодекс, по които трябва да бъдат повдигнати обвинения. Ексдепутатката Мая Манолова уточни, че на първо четене и без допълнителен анализ става въпрос за възпрепятстване на наказателно преследване, за търговия с влияние, за изнасяне на класифицирана информация, за злоупотреба с европейски средства и за незаконно подслушване. Нарушен е безспорно и основният конституционен принцип за разделение на властите. Червената активистка не пропусна да коментира и набралата скорост версия, че записът е реализиран от бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Според нея той нямал сметка да го прави, защото така би се самообвинил и самоуличил в извършването на престъпления.


Дали обаче това е така? Найденов действително има най-силния мотив да накисне шефа. С оглед на повдигнатите му обвинения, довели миналата седмица до пълния му разрив с ГЕРБ, той има причина да трупа тайно козове срещу довчерашните си покровители. Включително и за да ги принуди да посъветват прокуратурата да смачка разследването или да го изпипа така, че да улесни съда в довършването му. В полза на тази версия е обстоятелството, че Мирослав Найденов говори много, но в думите му няма нищо, което прокуратурата да не знае.


Издайнически звучат единствено опасенията му от проверки на обществените поръчки за усвояване на европейски средства в полза на определени медии. Макар обаче бившият шеф на аграрното ведомство да изразява опасения някой да не вземе да рови там, Найденов няма как да не е наясно, че държавното обвинение едва ли ще рискува да се впусне точно в тази насока. Изваждането на духа от бутилката с надпис Купуване на медийно влияние не просто с приказки, а с факти и доказателства, няма да бъде допуснато. Достатъчно е да напомним безславния край на проверката по случая Хохегер или тази срещу бившите пиарки на Найденов в земеделското министерство, образувана още през лятото на миналата година. Тя вървивече повече от осем месеца и я ръководи друг участник в разговора - Николай Кокинов в Софийската градска прокуратура. Тя възложи на НАП да ревизира доходите на бившите пиарки на агроведомството Кристина Спасова и Лора Димитрова за усвоени 50 000 лв. за профили на Програмата за развитие на селските райони във Фейсбук и Туитър. Резултати от проверката още не са обявени, а за образуване на досъдебно производство срещу оправните моми никой и дума не отваря. Разговорът на тази тема подсказва, че Найденов и Кокинов явно си сътрудничат по този въпрос и в такъв случай бившият агроминистър може да се притеснява единствено от това, че Кокинов не контролира положението.


И все пак именно споделеното от Мирослав Найденов за усвояването на пари от европрограми подрива версията, че сам е направил (а още по-малко, че сам е предоставил на медиите)записа. Наред с името на Кристина Спасова (Криси), с която живее, ексминистърът на земеделието изрежда имената на други две участнички в схемата с проектите - Ани Русчева и Диана Дамянова. Двете координирали нещата, а Спасова участвала лично в писането на проектите. Всяка една от трите би могла да проговори - ако има, разбира се, кой да я пита. Както и онези неколко човека около Криси, които са писали проектите. Плюс въпросният тимаджия Георги, бивш приятел на Кристина Спасова, чиято роля в наказателното преследване срещу Найденов явно опира до активиране на прокуратурата. А току-така ли се мотивира прокуратура да повдигне обвинение срещу довчерашен министър? Найденов едва ли би намесил умишлено и президентската двойка, споменавайки в твърде неблагоприятна светлина имената на Росен Плевнелиев и на вицето му Маргарита Попова (доколкото към нея насочва фамилиарното Марга).


В крайна сметка въпросът опира не само до мотивите на записващия, а и до технологиите. Извън всяко съмнение е, че прокуратурата може лесно да узнае (ако вече не знае)кой е записващият, ползвайки експертите на МВР. Но пък тези експерти освен че са вече на мушката, са заложници и на изхода от предстоящите парламентарни избори, който не знаят. Ако началник ще им е пак Цветан Цветанов или някой негов близък, трябва да внимават какво говорят.


Ясно е обаче, че извън МВР има и други експерти по подслушванията, които добре познават новостите в записващата техника. Наред с версията, че записът е направен по класическия начин - с микрофони по тялото и по бельото на някого от участниците в разговора, има поне още две - подслушването да е станало с инсталирани в дома на Борисов устройства или чрез джиесема на един от тримата. Мнозина експерти обясниха и чрез телевизиите, че това е напълно възможно чрез инсталиране на специална програма, която позволява запис, без по телефона да се провежда разговор. В този случай изниква въпросът кой е все пак поръчителят и отговорите започват да се множат. И стават все по-трудни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във