Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЕЩО ЛИЦЕ БАВИ МИТНИЧЕСКО ДЕЛО ПОЛОВИН ГОДИНА

Съдебният график за 2008 г. продължава да се попълва със... залежали дела. И в края на 2007 г. не се видя финалът на процеса срещу бившата началничка на столичната митница Маргарита Пецанова и нейния подчинен Пламен Живков. Срещу двамата е повдигнато обвинение по чл.219, ал.4 от Наказателния кодекс - за умишлена безстопанственост в особено големи размери. Към тях е приложена мярка за неотклонение парична гаранция от по 5000 лева.
Този път виновници за забавянето не са адвокати и прокурори с разумни или безумни искания. Причината е, че за втори път не се явява едно от вещите лица.
Във вторник (4 декември) Софийският градски съд се събра, за да даде ход на делото. На заседанието трябваше да бъде изслушана съдебно-счетоводна експертиза. Но вещото лице Пенка Шапкарова за пореден път отсъстваше от залата. Прокуратурата настоя специалистката да присъства в залата при прочитането на експертизата и да не бъде сменяна с друго вещо лице, защото така делото ще се забави още повече.
От няколко месеца обаче Шапкарова е във Франция, където се лекува, и, по думите на нейна колежка, ще остане там до пролетта. Това, че завръщането й предстои, медиите вече го бяха чували. На предишното заседание, което се проведе на 4 октомври, членовете на експертния екип предадоха, че Шапкарова ще се прибере в България в средата на ноември. Във вторник обаче стана ясно, че френският климат се отразява по-добре на здравето й, затова плануваното й завръщане на родна земя се отлага за март. Това принуди съда да определи нова дата за делото - 14 март. Ако Шапкарова не се завърне дотогава, на нейно място ще бъде назначено ново вещо лице.
След двугодишно забавяне по неясни причини във вторник за първи път дадоха показания бившият директор на отдел Митническо разследване и разузнаване Катя Александрова и още четирима служители на митница - София, които са проверявали дейността на Пецанова и нейния подчинен Пламен Живков. Става въпрос за митническия инспектор Тихомир Малев и митничарите Красимир Горанов, Георги Папазов и Анатоли Филипов.
По техните думи до януари 2004 г. търгуващата с лекарства фирма Магинед е била с изрядни документи. През пролетта на 2004 г. обаче при случайна проверка на Районна митническа дирекция-София в склада на дружеството е установена липса на лекарства.
Тук е мястото да отбележим, че според обвинителния акт Пецанова е съдействала на фирмата да заплати по-малка банкова гаранция - 300 000 лв. - и е позволила на Магинед да продаде медикаменти, чиято стойност многократно надвишава даденото обезпечение. Като съучастник на митничарката в делото е привлечен нейният подчинен Пламен Живков. Според обвинението двамата са ощетили държавата с над 10 млн. лева. Вредите за бюджета, нанесени от Живков, са оценени на 9 287 682 лв., а от Пецанова се търси отговорност за 740 729.36 лева.
Освен необоснованото двугодишно отлагане на разпита на свидетелите, около делото има и други любопитни факти. Според източници на Параграф 22 в последния ден от мандата на бившия главен прокурор Никола Филчев (22 февруари 2006 г.), по негово устно нареждане, материалите от делото Пецанова са иззети от Софийския градски съд. По неведоми пътища папката със събраните доказателства е върната в Софийската градска прокуратура. Оттам пък делото е прехвърлено във Върховната прокуратура, където е... прекратено.
Следователят Влади Цанков обяви в поредица от интервюта в пресата, че бившият директор на Националната следствена служба Ангел Александров му е оказвал натиск да прекрати разследването. Задкулисните игри и съмненията за корупция излязоха наяве едва след като делото Пецанова бе включено в разпоредената преди година и половина от Борис Велчев цялостна ревизия на дейността на Върховната касационна прокуратура.
Така делото срещу митничарката все пак успя да влезе отново съда и гледането му да продължи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във