Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЕСТНИЦИТЕ - НОВ ХИТ В ПРОКУРОРСКИТЕ ТОАЛЕТНИ

Всеки, който някога е посещавал селски нужник, обикновено разположен поне на около 5 м от къщата, знае как изглежда това съоръжение. Но най-запомнящото в него е провесената метална кука или забитото пиронче, на които са нанизани правоъгълни парчета вестник, които се използват успешно като заместител на тоалетната хартия.
Никак няма да е чудно, ако в най-скоро време тази селска мода навлезе и в града и по-специално в прокурорските тоалетни.
Това не е някаква зле скалъпена шега. Напротив, на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (13 септември) заместник главният прокурор Христо Манчев призна, че държавното обвинение няма пари за тоалетна хартия. Не каза дали ще се търси заместител, но от такъв всеки има нужда.
Повод за неговото оплакване беше точка от дневния ред, свързана с финансите. Председателят на бюджетната комисия на ВСС Андрей Икономов заяви, че трябва да се прехвърли 3 156 782 лв. от бюджетната сметка на следствените служби към бюджетната сметка на прокуратурата. Финансовата гимнастика била необходима заради преназначаването на следователите в структурите на държавното обвинение. С тези пари ще се осигурят заплатите на новопостъпилите до края на годината.
Икономов допълни, че в бюджета на прокуратурата за 2007 г. парите за издръжка ще бъдат намалени с 394 000 лв., без да уточнява каква точно ще бъде сумата след тази корекция.
Заместник-главният прокурор Христо Манчев направо подскочи при последното предложение на колегата си от ВСС. Недейте да ни орязвате парите за издръжка. Те доникъде не ни стигат. За тази година например средствата за поддръжка на сградите на прокуратурата свършиха на 30 август. Сега дори пари за тоалетна хартия нямаме, каза Манчев.
Андрей Икономов го посъветва първо да изложи писмено аргументите си защо не трябва да се намаляват парите, а после бюджетната комисия ще ги обсъди най-обстойно и ще реши какво да прави. Идеята му бе приета от ВСС.
Всъщност бюджетните въпроси бяха основна тема на заседанието на съвета в сряда. Повдигнат бе и въпросът колко пари ще са й необходими на съдебната власт за следващата година. Андрей Икономов заяви, че ще искат 527 млн. лв. бюджет. Но ако някой имал възражения или допълнения, да ги казва преди предложението да бъде внесено в Министерския съвет и да бъде прикрепено към държавния бюджет за 2007 година.
Прокурорите във ВСС пак надигнаха глас. Христо Манчев заяви, че са им необходими поне 30 млн. лв. за назначаване на прокурори към 29-те административни съдилища в страната, които трябва да започнат да работят на 1 март 2007 година. Заедно с тях трябвало да се назначат и служители. Освен това част от милионите ще се използват за строеж на сграда за Софийската районна прокуратура (СРП). Защото в бюджета на съдебната власт за догодина не били отпуснати пари за прокуратурата, а само за Софийския районен съд (СРС). Манчев бе подкрепен от главния прокурор Борис Велчев.
При последното възражение сред членовете на съвета настъпи леко объркване. Андрей Икономов привика служители от администрацията на ВСС и след кратък разговор с тях обяви, че явно някой подвежда прокурорите. Оказа се, че в бюджета за следващата година са заложени 23 млн. лв. за строеж и ремонт на сградата на бул. Цар Борис 3 (бившето здание на ГУСВ), където ще се помещават и СРС, и СРП, а не само съдът.
Що се отнася до допълнителните щатове, Икономов заяви, че първо трябва да се уточни броят им, да се обяви конкурс за тези места, а после да се мисли за пари. Когато направим това, ние ще извадим най-силния коз срещу финансовото министерство и вече спокойно ще можем да искаме по-голям бюджет за 2007 г., заключи Андрей Икономов.
По предложение на министъра на правосъдието Георги Петканов Висшият съдебен съвет ще се събере извънредно на 19 септември. Тогава ще бъде обсъждан единствено бюджетът за съдебната власт за следващата година. Промъкна се идеята на това заседание да бъде поканен и министърът на финансите Пламен Орешарски. Но след репликата на Икономов: Министърът не е човек, който ще извади бележник и ще запише 5 лв. за Ловеч, магистратите отхвърлиха предложението, което всъщност бе отправено от декана на Юридическия факултет на Югозападния университет в Благоевград проф. Александър Воденичаров. (§22)

КАРЕ
След заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) част от неговите членове заедно с представители на Американската агенция за международно развитие (ААМР) представиха пред медиите първия изготвен и публикуван Доклад за дейността на съдебните органи през 2005 година. С последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от 12 май тази година всички съдебни органи са задължени всяка година да внасят в Народното събрание доклад за свършената работа.
С публикуването на доклада ВСС отправя положителни сигнали към Европейския съюз и към обществото в България. Това означава, че съветът нищо не крие, че е прозрачен. Смятам, че този документ ще повиши доверието на хората към съдебната власт, каза и.д. директорът на ААМР Вирджиния Левит.
Председателят на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова сподели, че съдебната власт винаги се е отчитала с доклади, които са били пращани на съответните органи, като например на Министерството на правосъдието. Но тези доклади отиваха в архива. Много пъти сме се питали защо въобще си правим труда да пишем доклади и да ги пращаме някъде, където потъват и никой не ги чете. Сега вече тази практика ще бъде променена, смята Радка Петрова.
Докладът ще бъде изпратен в Народното събрание, на всички държавни и местни структури, на неправителствени организации. Най-общо в документа се разказва в цифри за свършената работа през 2005 г. от всички органи на съдебната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във