Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Вето в полицейското канче

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета може да остави празни полицейските канчета, стана ясно в четвъртък (8 август) след заседанието на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Хипотезата беше формулирана от вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който получи комисията по наследство от предшественика си Цветан Цветанов и в момента я оглавява.


Според него сега е трудно да се каже с кого и с колко вътрешното ведомство няма да може да се разплати, ако съдържанието на републиканския портфейл не се актуализира. Както е известно, Йовчев вече стегна колана на министерството и в момента бюджетьт му се преструктурира. В резултат на наложените икономии ще се харчи с по-бавни темпове, отколкото до момента, и трябва да компенсира част от липсващите 93 млн. лв., които са необходими на министерството да изкара 2013 година. Може да не бъдат изпълнени например поетите ангажименти през 2012 г. за изплащане на средства, ваучери за храна на служителите, призна Йовчев.


Става дума за ангажименти, поети от предшественика му Цветан Цветанов, който през есента на 2012 г. в писмо до служителите на министерството обяви, че реформата в системата е приключена и им се осигурява безплатна храна. Отговорно мога да заявя, че през последните години, като вицепремиер и министър на вътрешните работи, съвместно с политическото и професионалното ръководство на министерството, работихме и продължаваме да работим за подобряване на възнагражденията, материалното и социалното осигуряване на служителите в МВР, пишеше в писмото.


Тогава Цветанов обяви, че въпреки тежката финансова криза порционът на служителите в МВР е бил увеличен от 30 на 60 лева, а от 1 януари 2013 г. се увеличава с още 100 %,- на 120 лева. Той припомни в писмото си, че от август 2012 г. с Наредба № Iз-1681 се определят условията и редът за осигуряване на безплатна храна за служителите на МВР, работещи при специфични условия и с рискове за живота и здравето им, и на ободряващи напитки за служителите на МВР, които работят на смени. На всички тях според Цветанов се дава възможност да получават безплатна храна срещу ваучери на стойност 30-50 лв., които да се използват в търговските обекти при сключване на съответните договори. От пресцентъра на ведомството уточниха, че около 30 хиляди души от системата на МВР, които работят на 12- и 24-часови смени, ще получават ваучери всеки месец. Тогавашният вътрешен министър дори разкри, че по време на управлението си кабинетът на ГЕРБ е дал ваучери за 3 млн. лв. годишно, а за 2013 г. са били предвидени общо 15 млн. лв. за тази цел.


Може наистина да са били предвидени. Но до края на юни 2013 г. полицаите все още си чакаха обещаните от Цветанов прословути ваучери. Това стана ясно на срещата на сегашния МВР-шеф Цветлин Йовчев със синдикатите на служителите от системата по същото време. Тогава Йовчев на свой ред пое ангажимент към синдикатите в министерството, че ще направи всичко необходимо ваучерите за храна на служителите да бъдат изплатени.


Стопирането на актуализацията на бюджета и в частност на парите, предназначени за МВР, отлага изпълнението на договореностите и в най-добрия случай ще доведе до забавяне на изплащането на задължения към партньори на ведомството. Както вече беше посочено, около 160 млн. лв. бяха предвидени в актуализирания бюджет именно за тази цел. От общата сума за разплащания с бизнеса около 60 млн. лв. са за Министерството на отбраната, останалите трябваше да покрият просрочия на МВР и на Министерството на правосъдието.


Има няколко неща, които за мен действително будят недоумение, заяви вътрешният министър, коментирайки ветото на президента. Първо, не разбирам как може да бъде върната само част от актуализация на бюджета. Бюджетът представлява един счетоводен баланс на приходите и разходите на държавата за определен период от време и изваждането на една част от него нарушава този баланс, отбеляза вицепремиерът. Той изрази и изненадата си от твърденията на противниците на актуализацията, че са подценени възможностите на приходните агенции. Неколкократно бяха направени констатации, че е силно надценена възможността за растеж на БВП - около два пъти. Приходните агенции не създават пари, те могат да събират данъци и такси от произведени и реализирани стоки и услуги. Ако такива стоки и услуги не са произведени, тези пари просто ги няма, няма как да бъдат събрани, каза Йовчев.


Цветлин Йовчев каза още, че служебният министър на вътрешните работи Петя Първанова също е поискала да бъде преправен бюджетът на ведомството. Той припомни, че финансовият министър в служебния кабинет Калин Христов пък многократно е заявявал, че заложеният от Симеон Дянков икономически растеж за 2013 г. е силно надценен.


МВР-шефът обаче беше категоричен, че след като е обещано раздаване на ваучери, ръководството на министерството дължи на служителите си изпълнението му. И ще кажа още веднъж, че служителите на МВР са може би най-нископлатените държавни служители. Аз ще направя всичко възможно и въпреки, и независимо какво ще се случи оттук нататък, имам уверението и на министър-председателя, че ще намерим тези средства, за да ги дадем на хората, защото те го заслужават, заяви Йовчев.


Междувременно ръководената от него Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към МС реши да отпусне допълнително 414 хил. лв. за подпомагане на 112 семейства, пострадали при земетресението в Перник през 2012 година. Приоритетно средствата ще бъдат предоставени на хора с двигателни проблеми, самотно живеещи, многодетни семейства и социалнослаби граждани. Комисията прие и решение да бъдат отпуснати средства за укрепване на училищните сгради в селата Дивотино и Батановци, както и за мостово съоръжение на територията на област Ловеч. МВР-шефът Йовчев разкри, че с последното си решение комисията вече е изразходвала около 80% от средствата си. При ограничения бюджет, с който разполагаме, е невъзможно да бъдат обезщетени всички пострадали, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във