Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Видни ГЕРБ-ери смучат водните дружества

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отново кацна на устаЯта на медийния топ. Този път (вероятно) заради една буквена грешка. Днешните управляващи обвиниха през седмицата тъста на бившия вицепремиер - Васил Георгиев, че е източвал ВиК дружества в цялата страна. Атаката на червените депутати Красимир Янков и Антон Кутев бе отговор на обвинение на ГЕРБ, че се прави политическа чистка в администрацията. Но докъде точно се простират фактите и откъде започва калянето?


Социалистите твърдят, че фирмите на Васил Петров Георгиев Вилмак ООД и Вилмак Лаборатория ЕООД са извършвали обслужваща дейност във ВиК сектора и имали търговски взаимоотношения с дружествата в Стара Загора, Хасково, Благоевград, Севлиево и Враца. Според депутатите за последните пет години фирмите са заработили близо 700 000 лева. Тук трябва да отбележим обаче, че всички медии у нас изписаха имената на горните фирми с г - Вилмаг, а не с к, каквато е действителната им регистрация. Фирми с г в наименованието просто не съществуват в българския правен мир. Но това е съвсем друг въпрос. Управлението на двете дружества е в ръцете на Виолета Макенджийска и София Георгиева, които заедно държат и над две трети от капитала на фирмите.


Интригата бе твърде сочна и възбужда любопитството на всеки разследващ журналист. Първото, което той би потърсил, е нещо черно на бяло, някакъв документ. Това, че и двамата депутати не вадят (поне за момента) документи, си има обяснение - такива няма. Официални данни за каквито и да е търговски отношения между фирмите на Георгиев и ВиК дружествата засега не се намират. Няма и информация въпросните фирми да са печелили някакви обществени поръчки. А не може да не остане следа: както е добре известно, държавните и общинските ВиК фирми нямат право да харчат пари без публични процедури. Освен това от 2009-а насам според финансовите отчети на дружествата общите им приходи са около 500 хил. лв., при това получени предимно от строителство. Печалбата пък е едва 10 процента.


Очаквано бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов опроверга обвиненията, като наблегна, че хората от БСП се опитват да отклонят вниманието от продължаващите чистки. Категорично заявявам, че нямам за какво да се притеснявам от разпространената информация. Винаги съм спазвал законите на България и съм работил в интерес на обществото, заяви Цветанов.


Красимир Янков и Антон Кутев съобщиха също, че в схемите за източване на ВиК-Варна бил замесен и новоизбраният кмет на града Иван Портних. Вярно ли е, че съпругата на новоизбрания кмет Иван Портних - Велислава, е съдружник в дружеството Метан груп, спечелило обществени поръчки за доставка на гориво за ВиК-Варна за над 1 млн. лева? Вярно ли е, че дружеството е единственият явил се кандидат на конкурса за обществена поръчка на ВиК-Варна? Вярно ли е, че нейният баща, отново тъст на фигура от ГЕРБ, общински съветник в момента - Красимир Маринов, е представлявал общината в дружеството ВиК- Варна?, зададе поредица от въпроси Янков.


Тук отново трябва да обърнем внимание на правилното изписване на имената, тъй като за сведение на депутата Янков и на всички медии името на съпругата на Портних в действителност е Вилислава. Тези на пръв поглед дребни неточности са от голямо значение, тъй като в противен случай фирмените проверки дават други резултати.


В случая варненският тъст не е така дистанциран, както Цветановият. Вилислава Портних поне към момента няма участие в Метан груп. Но до 24 юли тази година тя е притежавала 35% от дяловете на дружеството, а останалите са били в ръцете на Виолета Ангелова и на Йорданка Желева. От договора за продажба на дружествени дялове става ясно, че на 18 юли съпругата на сегашния кмет на Варна е продала своето участие на Борис Касабов срещу 1750 лева. Самият Касабов пък е едноличен собственик на регистрираната през 2009-а Варна кетъринг.


Метан груп обаче, за разлика от фирмите на тъста на Цветан Цветанов, фигурира в регистрите на обществените поръчки. Оттам става ясно, че тя е спечелила не 1 млн. лв., а 1.35 млн. лв. от доставки на горива за ВиК- Варна. От документите ясно личи също, че дружеството е било единствен кандидат.


Първият договор е от 8 януари 2008 г. и е за доставката на 390 тона метан за зареждане на служебните автомобили във ВиК дружеството в период от 36 месеца. По него са платени близо 500 хил. лева. Малко след изтичането на контракта - на 27 май 2011 г., е подписан нов. Той отново е за срок от три години, но стойността му вече надхвърля 850 хил. лева. Заявеното количество метан пък е повишено на 500 тона. От какво се налага този преразход обаче не се посочва.


А що се отнася до бащата на Вилислава - Красимир Маринов, той наистина е бил представител на община Варна във ВиК дружеството точно по времето когато са сключвани договорите с Метан Груп. Името му фигурира в протоколите на общото събрание от 2008-а и по-късно в проведените през 2011 година. Едва след това той отстъпва мястото си на други общински съветници.


Когато става дума за варненското ВиК обаче, не бива да се пропускат и прелюбопитните факти около неговия управител Валентин Вълканов, без благоволението на когото всички тези схеми не биха били възможни. С идването на ГЕРБ на власт през 2009-а той бе отстранен от шефското място с мотивите, че е купувал материали на завишени цени, управлявал е неефективно изтеглените кредити и е водел лоша финансова политика. Само че тогава Вълканов не отиде на трудовата борса, а бе назначен на служба в община Варна, и то като началник на Дирекцията за подготовка на обществените поръчки. Явно герберите преосмислили качествата му и в средата на 2012-а го връщат на предишната позиция... за да заздрави дружеството.


На фона на всичко това не бива да ни учудва, че във Варна говорят за Вълканов като за доста заможен човек и собственик на хотел, разположен край пътя за Златни пясъци. Вълканов обаче може да се похвали и с добри наличности по банковите сметки - близо 140 хил. лева. През 2011-а той е успял да си купи и лодка за 7000 лева.


Заслужава внимание и връзката на ВиК - Варна с частното ВиК - Златни пясъци. По времето, когато Валентин Вълканов не е начело на държавната компания, тя е под управлението на Веселин Русев, който преди това е бил шеф на водното дружество в курортния комплекс. В този период - през 2010-а, се разбра, че е подписан скандален договор за прехвърляне на дейността на ВиК- Златни пясъци към ВиК - Варна. Според него държавното дружество е трябвало да плати на частното 400 000 лв. без ДДС, за да му свърши работата и да прибира таксите от хотелите. По този начин голяма част от натрупаните при управлението на Русев дългове на ВиК - Златни пясъци към варненската компания са били изчистени. Получава се така, че частникът, който има да дава пари на държавата, става неин служител и набързо оправя финансовите задължения на бившата си фирма. Съдейки по търговските регистри, днес Веселин Русев има фирма за търговия на горива и смазочни материали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във