Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Викат Ченалова по дело в Македония

Съдебната поръчка препратена от ВСС в районния съд в Стара Загора

Постановление за образуване на наказателно производство срещу съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд (СГС) са изпратили миналата седмица македонските власти в Министерството на правосъдието. Това съобщи за Параграф 22 говорителят на ведомството Малина Александрова във вторник (9 април).


Става дума за съдебна поръчка по разследване от 2004 г. срещу Ченалова в качеството й на адвокат на участник в афера за злоупотреба с милиони от държавния тютюнев холдинг Македония табак. Представители на министерството обясниха, че се изисква личното присъствие на нашата съдийка в Македония във връзка с разследването срещу нея. Но не пожелаха да обяснят в какво качество е призована да се яви в южната ни съседка. Предадохме съдебната поръчка на Висшия съдебен съвет, обърнете се към тях, заяви Малина Александрова.


Хората от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет пък твърдят, че са препратили съдебната поръчка в районния съд в Стара Загора (където съдия Ченалова се води все още по адресна регистрация) и било в прерогативите на тамошните магистрати да вземат решение по искането на македонските съдебни власти. След като бъдат получени необходимите документи от Стара Загора, те ще бъдат обсъдени в Етичната комисия на ВСС, поясни през седмицата нейният председател Ясен Тодоров.


Разследването в Македония е за източване на близо 8 млн. евро от холдинга Македония табак. Според публикации в македонските медии управителят на фирмите Интернационал 7 и Македония табак 2000 Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг Тивамекс.


Съществуват данни, че по онова време Румяна Ченалова като адвокат е признала от името на Македония табак 2000 дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. В швейцарския търговски регистър обаче липсва информация за Bighar, но в няколко сайта се вижда, че през 2005 г. фирмата е организирала внос на цигари от Китай до България. Другата фирма - кипърската Pictor, е мажоритарен собственик на старозагорския холдинг Тивамекс, чийто изпълнителен директор е Тинко Василев - бивш изпълнителен директор на Слънце - Стара Загора - БТ. Преди петнадесет години Тивамекс придобива няколко компании, една от които е Хранссервиз инженеринг, занимаваща се с фуражи. Една справка показва, че документи, свързани с регистрацията на Хранссервиз инженеринг, са взимани от съда от адвокат Бечева-Ченалова...


През 2010 г. бившият заместник главен прокурор Валери Първанов (по време на отчет на разследванията срещу магистрати) даде пример, че подслушваните съдии и прокурори използвали таен език, когато говорели за пари. Вместо да наричат нещата с истинското им име, те казвали примерно поръчах еди-колко си кошници плодове, да ми ги донесеш.


Миналата седмица сайтът Съдебни репортажи излезе с информация, в която се твърди, че именно скандалната съдийка от Софийския градски съд е магистратът, който си поръчвал въпросните кошници с плодове. Според публикацията в записаните разговори тя се оплакала, че липсват част от уговорения брой плодове, а от отсрещната страна я уверили, че ще има повторна доставка.


Името на Румяна Ченалова, която сега гледа делото срещу октопода Алексей Петров, доста често се забърква в някакви корупционни скандали. В средата на 90-те години тя е принудена да напусне старозагорската прокуратура заради обвинения за поръчково разследване. Впоследствие, докато Ченалова е адвокат, протича в СРС-та по разследването за корупция срещу неин колега - Стефан Петров, който е осъден за измама.


Преди време Висшият съдебен съвет отказал да образува дисциплинарно производство по сигнал в медиите срещу Ченалова, за това, че преди да стане съдия тя е била адвокат на подсъдим по едно от двете дела срещу Марио Николов и компания по т. нар. афера САПАРД за източването на 7.5 млн. евро от програмата. Членовете на Етичната комисия трябваше да установят дали съдията е извършила дисциплинарно нарушение, като не си е направила самоотвод по делото за пране на пари заради предишната си обвързаност с подсъдим, но решиха, че в случая няма нищо нередно.


На първа инстанция по делото за пране на пари Румяна Ченалова раздаде присъди на Марио Николов и групата му между 6 и 10 години затвор, но Софийският апелативен съд отмени това решение, като се опра на факта, че аргументацията на съдия Ченалова изобилства от общи констатации и обобщени твърдения, които не съответстват на приобщените от съда доказателствени материали и в този смисъл са необосновани и произволни. САС констатира също, че разделянето на делото на две в досъдебното производство е обрекло на неуспех доказването на обвинителната теза и сериозно е подкопало логиката й.


Докато беше кандидат за председател на старозагорския съд (2009 г.), Румяна Ченалова беше засечена в разговори със спрягания като съдебен лобист Красьо Черния. Преди няколко дни Софийският апелативен съд пък отмени оправдателните присъди, които тя беше постановила за двойното убийство пред дискотека Соло, и даде доживотен затвор за подсъдимите.


Въпреки всички тези скандали до този момент Румяна Ченалова продължава да се измъква суха от тях. Според македонското законодателство има срок, в който тя може да обжалва постановлението за образуване на дело срещу нея. Ако обаче й бъде предявено обвинение (заради което вероятно я викат тамошните власти), тя ще трябва да бъде отстранена от делото Октопод и то ще започне отначало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във