Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВИКЕНТИЕВ СЕ ЗАПЪТИ КЪМ СЪДА

Старите хора казват: Нова година - нов късмет. За някои обаче си е чист карък - например за бившия заместник окръжен прокурор на Оряхово Димитър Викентиев.
В сряда (2 януари) стана известно, че Софийската градска прокуратура (СГП) е започнала да пише обвинителния акт срещу него. Очаква се до 12 януари документът да бъде готов и да бъде внесен в Софийския градски съд.
Викентиев е привлечен като обвиняем по общо осем текста от Наказателния кодекс (НК) - за опит за принуда (чл.143 от НК), за престъпление срещу правосъдието (чл.288 от НК) и за осеутяване на наказателно преследване срещу лице, извършило престъпление (чл.294, ал.4 от НК). Две обвинения са за подкуп (чл.302 от НК) и три за незаконно изтръгване на самопризнания и информация от обвиняеми и свидетели (чл.287 от НК).
Наблюдаващият прокурор по делото Стелиана Кожухарова се премести да работи в сградата на Националната следствена служба (НСлС), защото събраните материали били толкова много, че не можели да се поберат на бюрото й.
Димитър Викентиев бе задържан на 12 февруари 2007 година. Той се оказа първият обвинител, окован с белезници по демократично време. Това стана възможно с влизането в сила на промените в конституцията, според които магистратите вече нямат имунитет и могат да бъдат агресивни.
Първоначално срещу оряховския прокурор бяха повдигнати десет обвинения - няколко за длъжностно престъпление (чл.282 от Наказателния кодекс), за престъпление срещу правосъдието (чл.288 от НК), няколко за подкуп (чл.302 от НК) и за кражба (чл.194 от НК).
Установяването на фактите около престъпленията на Викентиев обаче не мина без проблеми. През лятото на миналата година Параграф 22 научи, че поради некомпетентността и некадърността на следовател от Националната следствена служба (НСлС) разследването бе на косъм от провала. Източници на Параграф 22 тогава посочиха, че въпросният следовател грубо е нарушил Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), като не спазил 24-часовия срок, в който е трябвало да предаде в съда за одобрение протокола от изземването и претърсването в дома на Викентиев. Това означава, че вещите и документите, описани във въпросния протокол, не могат да бъдат приети от съда като веществени доказателства и отиват по дяволите. А там бяха открити множество залежали преписки, дела и голяма сума в евро и в левове.
През ноември 2007 г. Параграф 22 научи още една любопитна подробност - Софийската градска прокуратура прекрати обвинението в кражба срещу Викентиев. То бе повдигнато по повод на случка отпреди две години, когато турски ТИР е спрян на ГКПП-Оряхово за проверка. В специален тайник в камиона са открити 15 кг недекларирано злато. Митничарите извикали следствените органи, за да опишат контрабандната стока и да образуват проверка. Но преди да пристигне следователят, на пункта се явил Димитър Викентиев. Тук е мястото да уточним, че според констатациите на СГП част от митничарите били в много близки отношения с него и най-вероятно те са го извикали да помага.
По закон никой няма право да рови в намерена недекларирана стока. Оряховският прокурор обаче влязъл в помещението, където се съхранявало златото, придружен от един митничар. След кратък престой двамата излезли. Малко след това пристигнал следователят и започнал да описва контрабандата стока. Той установил, че в различни пакети са сложени общо 14 кг златни накити. За всеобща изненада в момента, когато чул цифрата, шофьорът на ТИР-а силно се възмутил. Пред митничарите той казал, че златото трябва да е 15 кг, а не с кило по-малко. За да си нямат проблеми с чужденеца, митничарите, приближени на Викентиев, го накарали постфактум да попълни декларация за намерените бижута и после пуснали турчина, по-живо, по-здраво да си ходи.
След ареста на Викентиев, наред с другите обвинения, прокурорите и следователите се заели и с този инцидент, като обвинили колегата си в кражба на килограм злато. Досъдебните органи узнали за случая с липсващите накити от митничари, които не са от приятелите на Викентиев и също са били на смяна на ГКПП-Оряхово по времето, когато е намерено златото.
За да се върже доказателствената част, на обвинението били необходими показанията на шофьора. Дълго време обаче представителите на държавното обвинение чакали да получат информация кога водачът на турския камион ще мине отново през територията на България. Неговият разпит бил от особено значение, защото го смятали за основния свидетел.
Едва в края на лятото прокуратурата и следствието успели най-сетне да засекат чужденеца на наша територия и да го привикат на разпит. Те обаче изпаднали в шок, когато шофьорът отрекъл абсолютно всичко, което разказали митничарите. Той заявил, че никой не е взимал от накитите, напротив, количеството било точно 14 кг, колкото е констатирано при проверката на границата. Никакви обещания от страна на разследващите органи не помогнали, за да промени турчинът показанията си - той не се огънал даже когато му било казано, че няма да бъде обвинен в контрабанда или в друго престъпление. Шофьорът продължавал да твърди, че никой нищо не е крал от него.
Освен това е прекратено и обвинение за длъжностно престъпление, най-вероятно защото прокуратурата не е успяла да събере достатъчно доказателства. Въпреки това остават другите осем обвинения. След написване на обвинителния акт СГП ще предяви материалите на Викентиев и неговите адвокати. После, ако не се случи поредното неочаквано събитие, делото влиза в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във