Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Винен бос за четири години в затвора

Бившият шеф на Лозаро-винарската кооперация Гъмза в Сухиндол Трифон Драгиев ще лежи четири години в затвора при първоначален строг режим. Това реши Апелативният съд - Велико Търново, на 22 юли (сряда), с което отмени издадената от окръжните магистрати преди няколко месеца оправдателна присъда. Освен четирите години зад решетките бившият винарски бос ще бъде лишен и от правото да заема каквато и да е ръководна длъжност за срок от пет години.
Обвиненията срещу Драгиев са формулирани от прокуратурата в осем точки и опират до престъпления по служба и недостатъчни грижи за повереното му имущество. В края на 90-те години в качеството си на председател на ЛВК Гъмза - Сухиндол, той изнесъл голямо количество вино за Молдова и Тайланд, но то не е било заплатено на кооперацията. По този начин е понесъл щети за над 2 млн. лева. Срещу задължение на кооперацията към фирма от Пазарджик пък вместо дължимите 4.4 млн. лв. той необяснимо платил 4.9 млн. лв., с което ощетил ЛВК с половин милион лева.
Сред по-дребните прегрешения на бившия винарски бос са продажба на джип Чероки (собственост на кооперацията) на частно лице за 69 хил. лева. Тези пари обаче така и не влезли в касата на ЛВК. С нотариален акт той продал и дворно място, къща и навес, също собственост на кооперацията, на друго физическо лице за 3000 лева. Направената по-късно експертна оценка установила, че реалната пазарна цена на имота е 16 530 лева. През януари 2000 г. пък винарският бос отпуснал на физическото лице Б.Г. кредит от 13 500 лв. от сметките на кооперацията, които така и не били върнати. Според обвинителния акт на прокуратурата общият размер на нанесените от Трифон Драгиев вреди на ЛВК Гъмза - Сухиндол, са в размер на 2.88 млн. лв.
Апелативният съд призна подсъдимия за невинен по друго обвинение: че за периода от 18 април до 20 август 1999 г. е доставил вина и ракии на фирма от Велико Търново по 46 фактури и не са заплатени на кооперацията. Драгиев е оневинен и за това, че еднолично е превишил разходите за командировки на собственото си семейство без одобрението на управителния съвет на ЛВК.
Това не е първият сблъсък на Трифон Драгиев с правосъдието. В края на 90-те години на миналия век срещу него имаше разследване за невърнат целеви банков кредит. Заемът е в размер на 1.9 млн. лв. и е отпуснат на ЛВК Гъмза - Сухиндол, от ЦКБ. Според договора с парите винпромът е трябвало да финансира доставката на машини за винарската промишленост. Като обезпечение предприятието залага в полза на ЦКБ линия за бутилиране на вина, други материални активи и наливни вина. Общата стойност на заложеното обезпечение е 5 187 772 лева.
Вместо да послужат за доставка на оборудване обаче, парите от целевия кредит още същия ден са преведени на фирмата Актива Приват, но от името на дъщерното дружество на ЛВК - Ловико Росина АД. Шеф и на двете е Трифон Драгиев. Така се стига до невероятната и абсурдна ситуация винпромът в Сухиндол да бъде едновременно длъжник и кредитор. Собственик на Актива Приват пък е Грозданка Тенева. Дамата е бивш служител в Министерството на финансите, един от бившите изпълнителни директори на приватизационния фонд Мултигруп елит и съпруга на бившия шеф на ЦКБ Тенчо Тенев. След мултигрупския период Грозданка Тенева се хвърля активно в туристическия бизнес. Парите, дадени й от боса на ЛВК Гъмза, са й необходими да участва в покупката на хотел Балкан на морския бряг. Освен тези 1.9 млн. лв. няколко месеца по-късно с допълнителен анекс към сключения преди договор Ловико Росина тегли от ЦКБ и прехвърля по сметките на Актива Приват още 58 хил. лева.
В момента, когато тегли банков кредит, за да финансира трета частна фирма, лозаро-винарският комплекс и дъщерната му фирма са в, меко казано, тежко положение. Предприятието вече е натрупало милиони левове дългове към банки и фирми. Затова и не е ясно как Драгиев е успял да убеди членовете на съвета на директорите на ЛВК да одобрят и разрешат тегленето на кредита, че и той след това да бъде предоставен на Актива Приват. Любопитното е, че в сключения между двете фирми договор за кредита въобще не става дума за лихви или за някакви санкции, ако длъжникът забави вноските. Но фирмата Ловико Росина се задължава да извършва пазарни проучвания в областта на туристическите услуги и да осигурява клиенти на хотел Балкан срещу съответното възнаграждение. От своя страна Актива Приват пък поема обещанието да купува хранителни продукти, вина и ракии за хотела си от сухиндолската изба.
Отговорът защо софийската фирма е взела кредит за закупуване на хотела от друга фирма, а не директно от ЦКБ е много лесен. Тъй като по това време съпругът на Грозданка Тенева е шеф в ЦКБ. Целта е по този начин да се заобиколи Законът за банките в частта му за директно отпускане на кредит за свързани лица. Така обаче и не става ясно защо човек с богат управленски опит като Трифон Драгиев е позволил да бъде оплетен в такава мрежа. Така или иначе направената ревизия от инспекторите на ЦКС изготвя акт за начет на Трифон Драгиев. Срещу него е образувано и разследване, което приключва с мнение за предаването му на съд. След многократно отлагане и протакане през 2007 г. Окръжният съд - Велико Търново, осъди бившия винарски бос на пет години лишаване от свобода при първоначален общ режим и му бе наложена забрана да заема ръководна длъжност за същия период от време. След обжалването на присъдата обаче апелативните съдии отмениха присъдата и върнаха делото за ново разглеждане. В мотивите си тогава апелативният съд констатира, че окръжната инстанция е допуснала съществени нарушения на процесуалните правила.
В крайна сметка след години разхождане по инстанциите и многократно отлагане делото срещу Трифон Драгиев завърши с оправдателна присъда.
В родния град на винарския бос мненията на хората за него са коренно противоположни. Според едни Драгиев е лично отговорен и трябва да бъде пъхнат в затвора за разсипването на най-старата лозаро-винарска кооперация в България. Според други пък той е станал жертва в сложни игри на финансови, икономически и бизнес кръгове, от които не е могъл да се отърве. Повечето от съгражданите му не вярват, че на стари години Драгиев ще отиде в затвора. Така както го оправдаха по предишното дело, така ще го покрият и сега, смятат те.

Facebook logo
Бъдете с нас и във