Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВИП-арестантът Данов по стъпките на големия Маргин

Напоследък сред важните прокурорски арестанти плъзна болест, която съвсем доскоро не се смяташе за заразна. Явно условията в предварителния арест отключват неизвестни досега механизми и крехките организми на заподозрените мафиоти падат поразени от... дискова херния. Последният знаков клиент на Темида с подобна диагноза беше не някой друг, а самият Красимир Маринов-Големия Маргин. Както вече е известно, преди две години тази болест така го натисна, че прословутият процес Маргините се залежа и няма помръдване до ден днешен.
Поредният страдащ от тази ширеща се из арестантските среди болест е бившият вече варненски общинар Веселин Данов, задържан за участие в престъпна организирана група. Състав на Варненския окръжен съд разпореди да бъде направена незабавна комплексна медицинска експертиза на съветника от Народняшката земеделска партия, след като в средата на февруари разгледа молбата му за промяна на мярката задържане под стража в по-лека. Впечатлени от изложението на Данов, съдът поиска да разбере доколко са верни твърденията му, че здравословното му състояние е крайно влошено и че не му се живее от страданията, причинени от дисковата херния.
Както можеше да се очаква, Веселин Данов не беше в съдебната зала, тъй като според защитата му не е в състояние да се движи. Адвокатът му Иван Томов обясни, че му е поставена диагноза дискова херния, която изисква незабавна оперативна намеса. Общинарят обаче е отказал такава заради възможните усложнения, които могат да възникнат след хирургичната интервенция. Условията в ареста не са подходящи за престой на току-що опериран човек, коментира Томов. Към Данов се подхожда тенденциозно, той е невинен до доказване на противното и би трябвало да се ползва с всички права, които имат останалите граждани, коментира защитникът.
По време на съдебното заседание стана ясно, че и обвинението е взело присърце мъките на Данов. С прокурорско разпореждане той е бил настанен за лечение във варненската Военна болница. Там обаче е отказал да го оперират. Мотивите за отказа му са лошите битови условия в ареста за следоперативния период.
В крайна сметка, въпреки здравните неволи на Веселин Данов, разследван за това, че е ръководил организирана престъпна група, създадена за склоняване на жени към проституция, пране на пари и изнудване, Варненският окръжен съд потвърди ареста му.
Инак Данов обжалва престоя си в ареста за втори път след първоначалното му задържане под стража през септември миналата година.
За да потвърди най-тежката мярка за неотклонение, съдът отново се позова на събраните до момента доказателства, според които общинският съветник е съпричастен към престъпленията, за които се разследва. Заради ръководните си функции в престъпната група продължава да е актуална и опасността, че ако се окаже на свобода, може да окаже въздействие върху важни свидетели или други над обвиняеми по това мащабно дознание.
В предишно съдебно заседание през декември миналата година Варненският окръжен съд коментира подробно две съдебномедицински експертизи, които са констатирали наличието на шест различни заболявания у бившия ВИП брадър. Тогава Окръжният съд препоръча на наблюдаващия прокурор да назначи комплексна медицинска експертиза, в която да бъдат представени мненията на различни здравни специалисти, а те от своя страна да направят мотивирано заключение за необходимостта от лечението на всяко едно от посочените заболявания. Тези доводи са били възприети и от Апелативната инстанция в края на миналата година. До настоящия момент обаче наблюдаващият делото прокурор не е преценил, че се налага изготвянето на комплексна експертиза.
Така се стигна до заседанието на 11 февруари, когато съдът отново препоръча изготвянето на комплексно изследване на болежките Данови. Парадоксално е това, че откакто е общински съветник, Веселин Данов не е представил нито един болничен протокол пред Варненския общински съвет, нито е отсъствал по болест от сесия на местния парламент. Съветници коментират, че той е изглеждал винаги в добро здраве и не се е оплаквал от някакви здравословни проблеми.
Освен Данов по това мегадознание се разследват вече повече от 20 души, сред които трима общински съветници. По обвинението за изнудване Данов-старши е разследван заедно със сина си Христо, който също е в ареста от септември миналата година. На топло все още е и бившият собственик на ПФК Спартак и съветник от ДПС Иван Славков. От тримата само Данов-младши все още не се е оплакал от някоя болежка, но никога не е късно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във