Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВИСАДЖИИ И СИКАДЖИИ СЕ СБИХА В КРЪЧМА НА КАРАТИСТИ

С наближаването на сакралната дата 26 септември т. нар. отговорници по съдебната реформа изпаднаха в управленски ступор. И това никак не е случайно, защото колкото по-розови стават докладите, с които правителството (по принцип) и МВР (в частност) всяка седмица ощастливяват Брюксел, толкова по-мрачни стават лицата на еврочиновниците от мисълта, че на 1 януари 2007 г. България може и да стане пълноправен член на ЕС.
На 4 септември например вътрешният министър Румен Петков се срещна с еврокомисаря по въпросите на правосъдието и сигурността Франко Фратини. По време на раздумката шефът на МВР е запознал високия си събеседник с последните операции и реализации на МВР в областта на трафика на дрога, миграцията и сигурността на транспортните средства и се е похвалил, че с главния прокурор Борис Велчев са се договорили в ГДБОП и в прокуратурата да бъдат изградени огледални структури за борба с корупцията.
На 13 септември вътрешният министър Румен Петков заминава за Брюксел, където трябва да бъде изслушан от членовете на Съвместния парламентарен комитет България - Европейски съюз. С какво точно е напълнил кошницата си министър Петков отдавна не е тайна, защото отделни моменти от лъскавата полицейска статистика периодично подгряват масовия оптимизъм от близкото европейско бъдеще на България: 112 разбити организирани престъпни групи от лятото на 2005 г. насам, 458 дознания, образувани срещу 377 престъпни лидери и обикновени бандити, 427 корупционни престъпления, разкрити в държавната и местната администрация от началото на 2006-а и т. н.
И изведнъж - на 5 срещу 6 септември, в центъра на София избухна кръмчарски (уж) инцидент, който е на път да хвърли в кацата с мед не лъжичка, а... цяла лопата с катран. Историята вече е известна: синът на взривения сикаджия Стоил Славов-Телето - Георги Стоилов-Главата, придружаван от 20-30 телохранители, организира скандал, преминал в размяна на шамари и юмруци, с наследникът на покойните висаджии Косьо Самоковеца и Георги Илиев - Христофорос Амантанидис-Таки и внушителната му лична охрана. Екшънът се е разиграл не другаде, а в небезизвестното столично заведение Син Сити, което пък е на неколцина момчета, израснали като бизнесмени покрай Слави Бинев - лидер на т. нар. каратисти през 90-те години на миналия век.
В интерес на истината дежурните служители от Трето РПУ-София са пристигнали само три-четири минути, след като охраната на заведението ги е уведомила за задаващата се буря. По-големият проблем обаче е друг.
Преди около три години - на 7 ноември 2003 -а, в друга столична кръчма - Ескейп, гардовете на Малкия Маргин и Димата Руснака (от страна на СИК) и бодигардовете на Косьо Самоковеца и Антон Милтенов-Клюна (от страна на ВИС) не само се сбиха, но между тях избухна и престрелка. Още на другия ден тогавашният главен секретар на МВР и настоящ столичен градоначалник Бойко Борисов тържествено се закле, че ще обуздае бизнесмените с екзотични прякори и ще прибере в гаража техните кервани от лъскави лимузини и бронирани джипове.
Около две години по-късно - след разстрела на Георги Илиев (25 август 2005-а) и след екзекуцията на банкера Емил Кюлев (26 октомври 2005 г.), вътрешният министър Румен Петков също обяви, че държавата започва безпощадно да репресира т. нар. бизнесмени с екзотични прякори по всички възможни законови начини. По всичко личи обаче, че и той си остана само с едните приказки, защото и днес лъскавите кервани продължават да кръстосват софийските улици денем, а през нощта пред елитните кръчми в столицата няма и половин квадратен метър свободен тротоар заради безразборно паркираните беемвета, мерцедеси, поршета и т. н.

Facebook logo
Бъдете с нас и във