Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВИСОКО КРЪВНО ОТЛОЖИ ДЕЛО ЗА ПОДКУП

Неведнъж Параграф 22 е описвал мурафетите и иширетите на адвокати и подсъдими, с които протакат делата. Но това, което се случи в Софийския градски съд в понеделник (21 ноември), надмина всички очаквания. Съдия Мирослава Тодорова трябваше да проведе поредното заседание по делото срещу бившия следовател Христо Станчев и адвоката Георгий Ангелов. Двамата бяха задържани на 29 декември 2004 г. в момент, когато Ангелов дава 4500 белязани евро подкуп на следователя, за да прекрати две производства за измама срещу бизнесмена Стоян Янчев. Заради това срещу двамата е повдигнато обвинение за подкуп (чл.302 от Наказателния кодекс) и те могат да бъдат осъдени на затвор от три до десет години.
В залата обаче дойде само Станчев. Оказа се, че от 17 ноември Георгий Ангелов е в болница, където е приет след хипертонична криза. Дотук всичко звучи познато, защото открай време високото кръвно е любима диагноза не само на адвокатите, но и на подсъдимите бизнесмени с екзотични прякори. И то не за друго, а защото трудно някой може да докаже, че преди седмица еди кой си е вдигнал кръвно до тавана от притеснения и това е наложило спешното му окачване на системи.
Изненадата по делото дойде малко по-късно, когато Ани Крулева, адвокат на бившия следовател Христо Станчев, поиска от съда да измени мярката за неотклонение на клиента й - парична гаранция от 5000 лв. в по-лека. Крулева заяви, че той е тежко болен, ходи на процедури, които не се поемат от Националната здравноосигурителна каса и парите са му крайно необходими.
Съдебните репортери, присъстващи в залата, останаха доста озадачени. През януари тази година, когато Висшият съдебен съвет сне магистратския имунитет на Станчев, стана известно, че той има цироза на черния дроб, но никога досега не беше ставало дума, че лечението на това заболяване е чак толкова скъпо. Загадката се изясни едва след като съдия Тодорова прочете определението, с което намали паричната му гаранция на 3000 лева. Оказа се, че Христо Станчев страда от онкологично заболяване и е подложен на всекидневна химиотерапия, която е започнала на 31 октомври и ще продължи до 14 декември.
А интересното тук е, че въпреки онкологичното уж заболяване подсъдимият Христо Станчев редовно присъства на съдебните заседания, докато Георгий Ангелов продължава - чрез евтини трикове - да пробва кога на съдия Мирослава Тодорова ще й омръзне да бъде разигравана. И по примера на колегата си Иван Коев (председател на съдебния състав по делото срещу Иван Тодоров-Доктора и кръга около ФБК Амигос - 3) ще назначи съдебномедицинска експертиза на болника и ще го тикне в ареста за симулация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във