Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Висш прокурор бе осъден

Присъдите срещу магистрати са толкова рядко явление, че всяка една от тях прави впечатление дори ако не е съразмерна с извършеното деяние. Такъв е случаят с прокурора от Върховната касационна прокуратурата (ВКП) Ангел Дончев, когото години наред съдят за рушвет и делото все се отлага. След дълго протакане най-сетне го осъдиха, макар и неефективно. Тази седмица излезе решението на Софийския градски съд, според което скандалният прокурор получава три години условно с петгодишен изпитателен срок.
Дончев е подведен под отговорност по чл.213а от НК, чийто текст гласи: Който с цел да принуди другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение, го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 1000 до 3000 лева.
Съдът обаче преквалифицира деянието в принуда и му наложи условната присъда. Причината е, че прокуратурата е повдигнала обвинение по текст, обявен от специалисти по наказателно право за мъртъв и неприложим в практиката. Това е поредното дело срещу магистрат, което не приключва с ефективна присъда.
Съдията по делото Алексей Трифонов обяснява в мотивите си, че в случая има смекчаващо вината обстоятелства, каквото е чистото съдебно минало на Ангел Дончев, а утежняващо обстоятелство е, че е висш прокурор и е извършил престъпления спрямо друг магистрат. Затова съдът решава, че трябва да му наложи три години, но условно.
Ангел Дончев бе арестуван на 19 декември 2007 г. по време на срещата си с колегата си от районната прокуратура в Сливница Емил Милев в заведение в Студентския град в София. Според обвинителния акт Дончев е изнудвал Милев за 20 000 евро. По време на делото Дончев твърдеше, че е дал парите на Милев назаем, а Милев твърди, че Дончев го е рекетирал, за да не предизвика имотна проверка срещу семейството му. Проверката е наблюдавана от колегата на Ангел Дончев от ВКП Магдален Маринов. Дончев обещал срещу горепосочената сума да помогне да се прекрати разследването.
Историята се върти около съпругата му - Русалина Михайлова, която по онова време е прокурор в Софийската районна прокуратура. Тя кандидатства за общинско жилище, като подава в общината невярна декларация, че не притежава имот в София. Оказва се, обаче, че има такъв, и то в скъпия столичен квартал Драгалевци.
Срещу Михайлова започва проверка във ВКП. Дончев решава да се възползва от нея. Среща се с Милев и му иска 20 000 евро, за да прекрати проверката. Парите щял да раздели с бившия вътрешен министър Румен Петков. На срещата за предаване на сумата Милев отива оборудван със специални разузнавателни средства. Дончев е задържан. Междувременно проверката срещу Русалина Михайлова е прекратена заради пропуск в закона - оказва се, че да излъжеш общината не е престъпление.
По време на делото в Софийския градски съд Дончев твърди, че парите са заем. Даже имало разписка за сумата, подписана и от Милев. Разписката е намерена, но съдът не я взима под внимание.
В мотивите си магистратите твърдят, че тезата на Милев се подкрепя от СРС-та, освен това БНБ е дало 20 000 евро за реализиране на операцията по задържането на Дончев, защото Милев няма такава сума. За да разбере какви са били отношенията между двамата прокурори, съдия Алексей Трифонов е разпитал 26 свидетели. Прокуратурата не е протестирала условната присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във