Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Висш резил!

Земетресение от 6-7 степен по скалата на Рихтер удари глинените крака на българската Темида по време на заседанието на Висшият съдебен съвет (ВСС) в четвъртък (8 октомври). Това стана паралелно с трусовете в редиците на бившите управляващи от БСП, причинени от разрастващия се скандал около наркотрафиканта Будимир Куйович и от твърденията му, че е купувал висши шефове от МВР в кабинета Станишев.
Надежда за оправия явно не остана, след като в четвъртък се разбра, че трима от членовете на т. нар. правителство на съдебната власт са контактували по телефона с кадровика на ВСС в сянка, небезизвестния Красьо от Плевен, наричан още черничкият човек с ланците. От телефонните разпечатки изскочили имената на Стойко Стоев - член на ВСС от квотата на НДСВ, Иван Димов - от квотата на ДПС, и Пламен Стоилов - от квотата на следователите. Труса предизвика самият главен прокурор Борис Велчев, който обяви имената на тримата, както и подробности от разследването на сигналите за евентуална корупция по върховете на съдебната власт.
Образът на съдебния брокер Красимир Георгиев - Красьо изплува за първи път по време на заседанието на ВСС на 18 юни тази година. Тогава членът на съвета Иван Колев го описа като човека, който пазарувал гласове в съдебния съвет за назначения на магистрати срещу 200 000 евро. Главният прокурор се разсърди, че гласността около скандала е попречила на разследването по случая. Членовете на ВСС пък скочиха като ужилени и поискаха повече конкретност...
Получиха я от колегата си Велчев. Той разкри, че човекът с ланците е разговарял с най-малко 15 от магистратите, които са кандидатствали през пролетта за ръководни постове в съдебната система. От тях трима са били избрани. Освен това в мобифона му са запаметени номерата на 30 магистрати от цялата страна. Разследването продължава, така че броят на замесените в скандала само може да нараства, обясни главният прокурор. Интересното при телефонните контакти между Красьо и магистратите е, че след приключването на гласуването за кандидатурите разговорите между тях преставали...
И Стойко Стоев и Иван Димов не отрекоха връзката си с мистериозния посредник от Плевен, но заявиха, че в разговорите им не е ставало въпрос за кадруване. Според тях смешно е дори да се помисли, че може да се подработят 13 души, колкото е прагът за мнозинство в 25-членния състав на ВСС, които да гласуват за някой кандидат-шеф на магистратура.
Иначе извадената от Велчев разпечатка сочи, че най-често с енигматичния Красьо е разговарял Стоев. Той обясни, че се познавал с младежа от три години, но не в качеството си на кадровик на ВСС, а във връзка със строителен проект. Магистратът притежавал парцел в София на стойност 7.8 млн. евро, върху който смятал да строи център за лечение на болни от пареза деца. Именно по тази линия ползвал услугите на младия бизнесмен, който бил строителен предприемач.
Иван Димов пък се запознал с посредника Красьо в кафене срещу седалището на ВСС. Плевенчанинът търсел връзка с кмета на Сливен Йордан Лечков - тъй като Димов е от Сливен. Но магистратът така и не му направил тази услуга. Доказателство за това били телефонните разпечатки, от които се вижда, че разговорите му продължавали не повече от 10-15 секунди. Кадруването се превърна в наше всекидневие. Дори майка ми от Сливен ми се обажда за назначения. Само тригодишната ми дъщеря не ме е занимавала с кадровата политика на ВСС, обясни Димов.
Набеденият Стоилов пък заяви, че се чувства спокоен и няма за какво да се тревожи, тъй като към телефона му е имало само едно позвъняване от 5 секунди и той въобще не е разговарял с К. Бившият следовател се обяви за жертва на провокация, тъй като вероятно е накърнил нечии интереси в двете битки, които води - с престъпността и за съдбата на следствието.
Отдавна се твърди, че кадруването в съдебната система става не в заседателната зала на ВСС на ул. Съборна, а на маси с бели покривки около Съдебната палата. Според председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ) Стоил Сотиров този скандал прикрива друг, по-сериозен проблем в кадровата политика в съдебната система - борбата на лобита. Просто едно лоби дискредитира друго. Тази теза застъпва и председателят на ВАС Константин Пенчев.
В петък (9 октомври) Димов заяви в ефир, че случаят се раздухва с цел да се отклони вниманието от разследванията срещу корумпирани прокурори. Така или иначе набедените магистрати са убедени, че проверката и разследването от комисията, която бе назначена от ВСС, ще покажат, че става дума са стечение на обстоятелствата и имената им ще бъдат изчистени.
Цялата драма във висшите ешелони на Темида се развихря само две седмици след като правосъдният министър Маргарита Попова даде ултиматум на висшите магистрати коренно да променят политиката си в посока пълна прозрачност при кадруването или да си подадат оставките. Те обаче очевидно нямат такова намерение. Поне ако се съди от почти лишената от критичност дискусия, разгоряла се на драматичното заседание на съвета. Това не остана незабелязано от Попова, която не присъства при огласяването на скандалните разпечатки, а следила реакциите на висшите магистрати на монитор в съседна стая.
Сега, след като прокуратурата е казала а, да каже и б, и да се стигне докрай в разплитането на този случай. Ако това стане, ще разберем най-сетне какви интереси се крият под видимата част на айсберга. Ако не - до рухването на изправилата се върху глинените си крака съдебна система не остава много...

Facebook logo
Бъдете с нас и във