Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ОКОНЧАТЕЛНО СДАДЕ БАГАЖА

Ако редовият български гражданин бе наблюдавал заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (26 септември), щеше да изпадне в потрес и да реши, че и кадровиците на Темида са обявили стачка.
Както винаги, ВСС започна работа точно в 10 часа. Предвид законовата разпоредба, че до 28 септември новият постоянно действащ върховен административен орган в съдебната власт трябва да бъде конституиран, медиите очакваха, че съветът ще се събере в пълен състав и ще отметне поне най-важните точки от дневния ред на последното заседание от мандата си.
Нищо подобно. Най-напред впечатление направи липсата на трима от основните играчи в залата: министъра на правосъдието Миглена Тачева и шефовете на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС), съответно - Иван Григоров и Константин Пенчев, които бяха в чужбина.
Освен тях на заседанието не дойдоха заместник-председателят на ВКС Румен Ненков, колежката му Бойка Попова, шефката на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова, съдията от ВАС Панайот Генков (той отсъстваше по здравословни причини), деканът на Правно-историческия факултет на Югозападния университет в Благоевград - проф. Александър Воденичаров, както и традиционно липсващият заместник апелативен прокурор на София Николай Ганчев (откакто миналата година гръмнаха скандалите с прокурорския чадър над русенските сикаджии и с хотела му във Велинград, той я е присъствал на седем-осем от сбирките на ВСС, я не).
Поради отсъствието на Миглена Тачева, Иван Григоров и Константин Пенчев честта да председателства последната сбирка на сега действащия ВСС се падна на главния прокурор Борис Велчев. След като откри заседанието, той обясни, че част от членовете на съвета не са дошли по уважителни причини, но останалите очевидно са преценили, че няма кой знае какво толкова да се решава и са се отдали на други - явно по-важни занимания.
Точно в този ред на мисли, както се казва на чиновнически жаргон, присъстващите кадровици на Темида тутакси отложиха решаването на основната задача за деня: назначаването на юристите, издържали конкурсите за съдии и прокурори, проведени на няколко пъти през лятото.
Причината за това сама по себе си изглежда основателна: част от участниците са издържали успешно изпитите и за съдии, и за прокурори. А Висшият съдебен съвет е длъжен да разбере къде точно победителите искат да продължат по-нататъшното си професионално развитие - в държавното обвинение или в съда.
В частност обаче сегашните кадровици на Темида (б.ред. - от ВСС) неглижираха тези свои ангажименти и предпочетоха да ги прехвърлят на колегите си от бъдещия постоянно действащ ВСС. Защото съдебната лятна ваканция свърши още на 1 септември, но никой от ВСС не си направи труда да насрочи дата за събеседване с двойните победители.
След като този кардинален проблем бе решен подобаващо, заседанието на ВСС (на 26 септември) заприлича на... седяща учителска стачка: висшите магистрати останаха по работните си места, но предпочетоха да уплътнят времето си с разкриването на няколко нови щатни бройки, с обсъждането на няколко молби за възстановянане и за освобождаване от длъжност, както и с приемането (само за сведение) на няколко доклада за дейността на съдилищата Хикс и прокуратурите Игрек.
Е, от кумова срама в сряда (26 септември) кадровиците на Темида най-сетне уволниха прокурорката от Севлиевската районна прокуратура Милена Михайлова, която на 2 април 2007 г. влезе на съдебно заседание кьоркютук пияна, а при последвалата проверка дрегерът закова 3.24 промила алкохол в кръвта й.
Това обаче едва ли може да се нарече героична постъпка, защото въпросната Михайлова трябваше да бъде изхвърлена още преди три месеца. А в кадровото досие на все още действащия Висш съдебен съвет има не по-малко от 50-60 нерешени дисциплинарни производства, образувани за далеч по-сериозни прегрешения на магистрати и съдебни началници.
Ако използваме прийомите на статистиката, трябва да съобщим, че прощалното заседание на сегашния ВСС продължи точно 50 минути. За най-голямо съжаление на обикновените данъкоплатци, разбира се! Защото, ако България беше нормална държава, с нормално функциониращо законодателство, кадровиците на Темида щяха да си платят за удоволствието да заседават в сряда (26 септември), а не да получат хонорари от по стотина лева заради това.
(§22)

ТПС - 75736
На изпроводяк членовете на ВСС решиха да си поиграят на депутати по време на парламентарен контрол и да видят колко сладки могат да бъдат... незаслужените трудови доходи.

КАРЕ
След края на заседанието на ВСС бившият директор на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров побърза да напусне сградата на съвета. От чисто любопитство репортер на Параграф 22 тръгна след него и установи, че той бърза за среща не с друг, а с бившия заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии и настоящ собственик на пресгрупа Монитор (от и за сметка на ДПС, както се говори в журналистическите кръгове) - Делян Пеевски.
Какви ценни мисли за по-нататъшния ход на съдебната реформа и развитието на частните медии обмениха двамата над лекьосаната маса в едно от кафенетата край Съдебната палата не е толкова интересно. По-важното е, че паяжината, в която бившият заместник на Емел Етем е оплел бившия шеф на следствието, вече нито е нежна, нито пък е невидима. За радост на част от доскорошните подчинени на Александров, защото те за малко да загубят облога, който от 10-11 месеца върви из коридорите на Националната следствена служба и в който са заложили не на варианта Александров вика Пеевски в кабинета си и го държи там три-четири часа, а на другата хипотеза: Пеевски уведомява Александров, че пристига и си тръгва тогава, когато сметне за необходимо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във