Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Визови мистерии

Скандалът с отнемането на американската виза на бившия вътрешен шеф Румен Петков получи неочакван нюанс. Освен че разпалва текущата политическа истерия, той припомни и една стара болка на българите - за да пътуват в САЩ, те задължително трябва да получат виза. А преди да се стигне до издаването й, кандидатът минава през подробно интервю, като част от въпросите детайлно уточняват има ли той криминални прояви и съдебно досие.
Криминално проявен ли е в крайна сметка бившият МВР-шеф Румен Петков?! По повод на личните терзания на Петков около визата му американският посланик Джеймс Уорлик съобщи в четвъртък (2 декември), че посолството на САЩ му я е отнело заради текущо криминално разследване. Посланикът лично обяснил това на бившия ни вътрешен министър. Става дума за текущо разследване и Петков много добре знае всички детайли, каза дипломатът. И тук се натъкваме на загадката. Депутатът от БСП вече беше изпратил писмо до посланик Уорлик, в което предоставя справки, че към 25 ноември тази година в Софийската градска прокуратура и в Софийската военноокръжна прокуратура няма висящи досъдебни производства срещу него. Приложил е и служебна бележка от Националната следствена служба, че към момента няма данни за образувани досъдебни производства и повдигнати обвинения срещу Румен Петков. Въпреки това американският посланик все пак се позова в четвъртък на текущо криминално разследване.
В отговор на запитване на Параграф 22 има ли разследване срещу депутата от БСП Румен Петков, без да му е искан имунитета, говорителят на Върховната касационна прокуратура Стелияна Кожухарова заяви в четвъртък (2 декември), че такова разследване в момента не се води.
Мистерията около аргументите за отнемането на визата на Петков е пълна. Несериозно е предположението, че заради едното пикаене в шадравана на площада в Плевен преди години САЩ прилага срещу него приетата през 2004 г. процедура по отнемане на визи.
Нищо тревожно не се чу и откъм Борис Велчевата камбанария. Още повече че бившият вътрешен министър сам предложи да му бъде свален депутатският имунитет. Ето какво пише по въпроса в основния ни закон - чл.70: Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - на председателя на Народното събрание. Разрешение за задържане не се иска при заварено тежко престъпление, но в такъв случай незабавно се известява Народното събрание, а ако то не заседава - председателя на Народното събрание. (2) Разрешение за възбуждане на наказателно преследване не се изисква при писмено съгласие на народния представител.
Логично следва вероятността текущото разследване, за което споменава посланик Уорлик, всъщност да е проверка на МВР по заявителски материал, която все още не е прераснала в полицейско производство или дознание. Или пък проверка на ДАНС по сигнал. На питане на Параграф 22 има ли предварителна проверка на МВР, която се отнася до Румен Петков, от пресцентъра на МВР отговориха, че е невъзможно това да се установи. (?!)
Друг е въпросът, че американският посланик все пак е получил от някого информация за евентуални такива действия, свързани с действия на Румен Петков. Някои повратни моменти в предисторията на визовия скандал дават известна насока кой би могъл да бъде информаторът на щатския дипломат. Да си припомним предисторията: среща между Цветанов и посланик Уорлик на 17 ноември, изявление на бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов от 19 ноември, че Петков е участвал в разпределения на наркопазара при срещата си с т.нар. братя Галеви...
МВР-шефът обаче отрече двамата с посланик Уорлик да са обсъждали поведението на Румен Петков и проблема с визата му. Пред журналисти на 26 ноември Цветанов заяви: Това е несериозно! Въобще представяте ли си с която и да е било държава от европейския съюз да обсъждаме подобни теми. Всичко, което е обсъждано с американския посланик, и то по-специално на последните две срещи, това е съвместната пресконференция, която направихме.
Навярно времето ще даде отговор за мистерията около причините и аргументите за отнемане на визата на Петков. За всички останали граждани обаче този факт има друго, но важно значение. Той утежнява печалната за нас статистика, от която в голяма степен зависи включването ни в програмата на САЩ за безвизови пътувания. За да влезе България в нея, има условия, на които страната ни все още не отговаря. Едното е делът на отказите за виза да е под 3% от подадените молби. В момента този процент за български граждани е над 10 на сто. Това автоматично ни вади от безвизовия списък. Другото условие е да бъдат въведени паспорти с биометрични данни. С това изискване в общи линии сме се справили - новите международни паспорти, издавани от тази година, вече имат чип с биометрична информация. Друг е въпросът, че достъпът до тях бе малко труден.
Предполага се, че при визитата си в САЩ този месец вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов отново ще повдигне въпроса за нашето участие в програмата. Той ще отпътува за Вашингтон на 4 декември и ще остане в САЩ една седмица. През това време ще се среща с директора на Сикрет сървис Марк Съливан, с ръководителите на ФБР, ще има разговори и в Държавния департамент. Важна е и работната закуска с всички европейски посланици, които ще бъдат във Вашингтон, на която ще обсъждаме България къде се намира и какво правим в цялостната политика в света като цяло, обясни Цветанов по повод на визитата си.
Любопитно е, че низвергнатият сега от САЩ бивш вътрешен министър Румен Петков също се среща с шефа на тайните щатски служби Марк Съливан през юни 2007 година. Но няма информация дали и тогава двамата са обсъждали въпроса за визите за българи.
Тласък в разрешаването на проблема даде през 2008 г. вицепремиерът и външен министър в кабинета Станишев Ивайло Калфин, който тогава посети с тази цел САЩ. Там той сложи подписа си под съвместна декларация, която отваряше процедурата за отпадане на визите.Следващата крачка към окончателното разрешение на проблема е сключване на меморандум за разбирателство, с който България ще стане част от програмата за отмяната на визите.
Въпреки че все още няма такъв меморандум, и премиерът Бойко Борисов се включи активно в разговорите за отпадането на това изискване по време на посещението си в САЩ през септември тази година. След поредица от срещи по време на 65-ата сесия на ООН Борисов заяви пред българската общност във Вашингтон, че от 2011 г. българите ще пътуват отвъд Океана без визи. Премиерът се аргументира пред тях с факта, че през 2011 г. страната ни ще бъде приета в Шенген. Тогава не би било редно гражданите на България да пътуват с визи до САЩ, заявил Борисов.
Така беше през септември. Сега не е много ясно накъде ще завият нещата. Влизането ни в Шенген застана под въпрос, след като Франция и Холандия обвързаха приема ни с доклада на Европейската комисия за напредъка ни в областите вътрешен ред и правосъдие през лятото догодина. Явно изводите от доклада ще бъдат от жизненоважно значение както за присъединяването ни към Шенген, така и за отпадането на визите за САЩ. Изглежда, трябва да се въоръжим с търпение, поне до лятото на 2011 година.
Колкото до мистерията с визата на Румен Петков, може би Големият брат отвъд Океана ще внесе яснота. Все пак става дума не само за американски, но и за наши си, вътрешни работи. Нали и затова пращаме там цял вътрешен министър...

Facebook logo
Бъдете с нас и във