Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВКП се вторачи в ало-измамниците

Говорителката на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова представи данните от проучването заедно със студенти от УНСС.

През последните години телефонните измами бележат сериозен ръст и разпространение, а престъпниците продължават да се възползват от наивността на българските пенсионери. Този вид престъпления имат висока финансова, морална и социална цена, но ако се разгледат само имуществените щети, те са на стойност около 6.5 млн. лв. за 2015 година. Пострадалите отново са предимно възрастни хора. Моделът, по който измамниците лъжат потърпевшите, остава един и същ - най-вече чрез съобщения за пострадали техни близки или други тежки последици за член на семейството.

 

Тези и други негативни данни и перспективи бяха разкрити в проучването на престъплението "телефонна измама", изготвено от Върховната касационна прокуратура (ВКП) и студенти от УНСС.

Изследването е базирано върху централната полицейска статистика, официалната статистика на прокуратурата и резултати от контент-анализ на 998 публикации в електронните медии за периода 2011-2015 година.

Данните от проучването сочат, че броят на регистрираните измами, извършени по телефона, се е увеличил за изследвания период. Трайно нараства и броят на разкритите телефонни измами, но те остават едва една десета от регистрираните. В периода 2012-2014 г. се увеличава и броят на установените извършители, както и на разкритите телефонни измами, регистрирани през предходни години.

Интересно е, че се наблюдава и ясно изразена териториална концентрация на регистрираните престъпления от този тип. Най-много измамени има в София град - 143, Варна област - 113, област Русе - 91, Старозагорска област - 62, област Бургас - 55. За жалост обаче, разкриваемостта остава много ниска - през 2015-а от 918 регистрирани телефонни измами са разкрити едва 85.

Проучването посочва и най-често използваните способи при телефонните измами. Шейсет и пет процента от извършителите използват роднинските чувства като възможност да изтръгнат пари от ръцете на българските пенсионери - най-често тежко пострадал роднина, който има нужда от скъпа операция. На второ място (15 на сто) те се обаждат, за да съобщят за произшествие на пътя, вследствие на което е пострадал близък или за наранени близки при трудова злополука.

Оказва се, че извършителите на този тип престъпления са предимно мъже (93 %) на възраст между 18 и 55 години, които са безработни, нискограмотни и в повечето случаи осъждани. Изследването показва, че като етническа принадлежност те са предимно роми от областите Велико Търново, Плевен и Русе.

Обикновено ролите в групата на извършителите на телефонни измами са разпределени на три нива. Според централната полицейска статистика на регистрираните престъпления на първо ниво в групата са "въртячите" - лицата, които влизат в пряк контакт с потърпевшите по телефона, представяйки се за техни близки, роднини, приятели или длъжностни лица.

На второто ниво са "хора с коли", които транспортират парите, а трето ниво е на "посредниците" - онези, които вземат парите от преносителите. В някои случаи те лично се срещат с лицето от второ ниво, а в други - им се нарежда да оставят парите на определено място. Възможно е препокриване на ролите на второ и трето ниво. По този въпрос експертите от прокуратурата обясняват, че съществува правен проблем, защото невинаги е възможно да се докаже участието на хората от второ и трето ниво в схемата.

Данните сочат и че около 87.5% от измамените са възрастни хора, със средно или по-високо образование, ползващи стационарни телефони.

Позитивните тенденции, които могат да бъдат изведени от изследването на прокуратурата, са предимно свързани с броя на оправданите по тези дела, които за целия период 2011-2015 г. са само 16 души. По отношение на наказанията през 2011 г. са осъдени 78 телефонни измамници, а през 2015 г. - 129 лица. За жалост обаче в повече от половината случаи (55 %) доминират условните наказания.

От прокуратурата обявиха, че това проучване е и своеобразно начало на информационна кампания с национален обхват, и добавиха, че вече са стартирали своите законодателни инициативи с писма с идеи към председателя на Народното събрание и всички парламентарни комисии.

По повод националната информационна инициатива от ВКП съобщиха, че ще бъде създаден видеоклип, който ще се върти по националната телевизия във времето, когато хората, които най-често стават жертва на телефонни измами, са пред телевизорите. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че Сотир Цацаров вече се е срещнал с ръководството на националната телевизия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във