Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВКС извади Чакъра от забвение

Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, стана ясно в четвъртък (13 юни). Според състава на ВКС с председател и докладчик съдия Лидия Стоянова осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) е основание за възобновяване на делото.


В решението си от 6 ноември 2012 г. по делото Димов и други срещу България ЕСПЧ констатира нарушение на чл.2 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (право на живот) заради неефективното разследване на обстоятелствата, при които е загинал Чакъра. Става въпрос за двудневната операция през декември 2003 г. за задържането на Тодор Димов Тодоров, известен като Чакъра, във вилата му в Харманли. След намесата на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, който лично ръководи операцията, къщата бе обстрелвана с гранатомет, докато пламна. После Чакъра бе намерен овъглен на втория етаж. При последвалото разследване бе установено, че Чакъра не е бил убит нито от полицейски изстрел, нито от гранатомет, а сам се е взривил с ръчна граната. Разследващите отсякоха, че действията на полицията и екипа от специализирания отряд за борба с тероризма са били напълно по устав. Такива по-късно бяха и изводите на военния съд, който гледа делото.


ЕСПЧ обаче осъди България за нарушаване на правото на живот на Димов след жалба от синовете му Добромир и Данаил и съпругата му Вера в Страсбург. Евросъдът им присъди общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им.


В решението на евросъда по делото Димов и други срещу България от ноември 2012 г. за първи път се споменава името на Бойко Борисов като пряк ръководител и идеолог на полицейската операция, окачествена от ЕСПЧ като нарушение на най-основното човешко право,правото на живот.


В края на март тази година главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния съд да възобнови делото за смъртта на Чакъра. То ще се гледа отново пред Пловдивския военен съд, сочи решението на ВКС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във