Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВКС ПОДХВАЩА БУРГАСКИТЕ ФАЛШИФИКАТОРИ

Върховният касационен съд (ВКС) подхваща делото за разбитата преди повече от две години в Бургас нелегална печатница за фалшива валута. Висшите магистрати са насрочили процеса за 27 октомври.
На подсъдимата скамейка сядат печатарят Радостин Радев, приятелката му Елена Фердинандова, съучастникът им Александър Христов и двамата спонсори - Мартин Динков и Михаил Теохаров.
Срещу петимата са повдигнати обвинения по два текста от Наказателния кодекс - за фалшификация (чл. 243 от НК) и за разпространение на парите (чл. 244 от НК). Те са подведени под отговорност за това, че в периода май 2003-а до февруари 2004 г. са произвели 267 000 фалшиви доларови банкноти.
На 29 март тази година Бургаският окръжен съд призна всички подсъдими за виновни. Радев, Динков и Теохаров бяха осъдени на по седем години затвор, Елена получи тригодишна ефективна присъда, а Христов - шест години лишаване от свобода.
Месец по-късно Апелативният съд в Бургас потвърди присъдите изцяло.
Радостин Радев и Елена Фердинандова бяха задържани на 17 февруари 2004 г. след съвместна операция на НСБОП (сега ГДБОП) и американската Сикрет сървис. По време на акцията от печатницата бяха иззети графопреса, офсетна машина, ръчен книговезки нож, шивашка ръчна машина, фотокопирна техника, компютър и алуминиева матрица със знака на Федералния резерв на САЩ. В протокола за обиск е посочено още, че при влизането на спецполицаите в помещението офсетната машина е била включена и в нея е имало заготовки за печатане на фалшиви банкноти. А в якето на Радев са били открити 6 фалшиви 100-доларови банкноти.
Същия ден е претърсена и къщата на печатаря в бургаското с. Рудник, откъдето са иззети 143 фалшиви 100-доларови банкноти, компютър, скенер, принтер, ламинатори и устройство за термично слепване на хартия. По време на обиска са открити десетки заготовки за изработване на дипломи за средно и висше образование, клишета и печати от различни държавни учреждения, лицензи за туристическа дейност, свидетелства за правоспособност и други образци на документи.
Според обвинителния акт в началото на 2001 г. Радостин Радев, стар бургаски печатар, регистрира собствена фирма за изработка на рекламни материали и предпечатна подготовка Радо принт. Година по-късно той се запознава с Елена Фердинадова и двамата заживяват на съпружески начала. В средата на 2002 г. Радев получава от своя редовен клиент Атанас Джестанов поръчка да отпечата релефна икона с образа на Мохамед. За целта Джестанов го запознава с предприемачите Мартин Динков и Михаил Теохаров, но още на първата среща иконата на Мохамед е забравена, а разговорът потича в посока колко струва оборудването на печатница за фалшиви пари. Именно тогава тримата се уговарят, че ако бъдат заловени, ще поддържат версията за съвместен бизнес със сувенири и икони.
Теохаров и Динков набавят всички необходими машини, средства и консумативи, а Радев и Елена се захващат със същинската работа. За два месеца печатарят и приятелката му изработват общо 267 000 фалшиви доларови купюри, които Мартин Динков взема, но не успява да ги продаде. Причината е, че въпреки всички разходи и усилия, качеството на ментетата е ниско. През януари 2004 г. Михаил Теохаров връща продукцията на Радостин Радев и си иска обратно вложените инвестиции. Притиснат до стената, печатарят започва сам да си търси клиенти и попада на петия обвиняем по делото - Александър Христов. Той му намира купувач от арабски произход, но до сделка не се стига, защото арабинът иска да плати, след като продаде ментетата.
Александър Христов е арестуван на 18 февруари 2004 г., ден след операцията по задържането на Радев и Фердинандова. Мозъците на схемата Михаил Теохаров - дългогодишен служител в Ръководство въздушно движение (РВД) - Бургас, и бившият полицай Мартин Динков са арестувани три месеца по-късно - на 19 май.
На делото пред Върховния касационен съд подсъдимият Христов ще се яви с нови адвокати - Даниела Доковска и Румен Илиев. И двамата смятат, че прокуратурата няма никакви преки доказателства за вината на клиента им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във