Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВКС приключи случая Чората с оправдателни присъди

Петимата благоевградски полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров-Чората, настъпила на 10 ноември 2005 г., са невинни. Това решиха в четвъртък (9 юни) магистратите от Върховния касационен съд (ВКС). Така ВКС сложи точката на продължителния съдебен процес, митарствал между различни инстанции цели четири години.
Чората почина при съмнителни обстоятелства в центъра на Благоевград по време на специализирана операция на МВР, назована Респект. Повод за акцията бе постъпила оперативна информация в дирекцията на полицията, че той държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.
Според близките на Димитров смъртта му е била причинена умишлено от задържалите го полицаи. Те от своя страна отхвърляха тези твърдения още от първия ден, когато Военната прокуратура оповести обвиненията. Първата присъда по скандалния случай бе произнесена на 9 ноември 2007 г. от Военният съд в София. Магистратите с пагони осъдиха майор Мирослав Писов, шеф на регионалното звено за борба с организираната престъпност в Благоевград, на 19 години затвор. Останалите подсъдими капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Янко Граховски и Георги Калинков получиха по 18 години лишаване от свобода.
Полицаите обжалваха присъдите, в резултат на което на 5 август 2009 г. Военноапелативният съд намали наказанието на Писов на 18 години, а другите подсъдими получиха по 16 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна делото на втора инстанция. ВКС прецени, че апелативните съдии под пагон не са изпълнили задължението си да вземат всички мерки, за да се осигури разкриването на обективната истина, и не са взели решението си след обективно, всестранно и пълно изследване на обстоятелствата по делото. Така през ноември 2010 г. присъдите на петимата съвсем изтъняха - Писов получи 9 години затвор, а другите по осем.
В сегашните си мотиви върховните съдии изтъкват, че в действията на полицаите не е имало умисъл и приемат петорната съдебномедицинска експертизи за смъртта на Димитров. Според нея смъртта му се дължи на „позиционна асфиксия (задушаване), а не на „тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата, причинена от ударите на полицаите.
Съдиите също подчертават, че според съдебните лекари Чората е имал хронични заболявания, масивни сраствания на плеврите и пълен раздут стомах, които може да са изиграли съществена роля в генезата на смъртта, но могат да бъдат и самостоятелна причина.
ВКС не подмина и факта, че Чората е употребил дрога същия ден. Употребата на кокаин също благоприятства повтарящи се аритмии, при такива лица може да възникне състояние на свръхвъзбуда при екстрени ситуации, а именно: възбуден делир (например при задържане) и може да се стигне до исхемия и внезапна сърдечна смърт. Благоприятен терен за асфиксия са още умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия, пишат в мотивите си магистратите.
Според ВКС до този момент по делото е било допуснато съществено процесуално нарушение, което се отнася до правата на подсъдимите. Нарушението може да бъде преодоляно единствено чрез тяхното оправдаване, смятат съдиите. Те изтъкват, че в обвинителния акт пише, че подсъдимите са извършили ареста на Чората, докато е бил прав. На предишната съдебна инстанция са били приети коренно различни факти: че на Димитров са нанесени множество удари, докато той бил принудително легнал на земята, с белезници на ръцете, извити зад гърба му, че бил притискан към земята, макар и да крещял, че се задушава и не може да диша. Така той бил лишен от възможност да извършва движения, облекчаващи дишането му, което било затруднено и от увреденото му здравословно състояние, от наличието на кокаин в кръвта му и от породения стрес от задържането.
Такова изменение на фактическото обвинение е процесуално недопустимо и освен че е съществено процесуално нарушение от категорията на абсолютните, представлява и нарушение на чл. 6 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, изискващ всяко лице, на което е предявено съответно обвинение, да узнае характера и причините на обвинението, мотивира се ВКС. Освен това полицаите не са можели да предположат, че лежейки на земята, Чората ще получи асфикция, която настъпва за 3-4 минути. Те са действали според правилата на МВР, които предвиждат задържаният да лежи с белезници до един час.
Върховните магистрати отхвърлиха възможността за поредно връщане на делото за ново разглеждане като неоснователна. Спорните въпроси могат да бъдат решени от настоящата инстанция, и второ, защото евентуално връщане на делото би влязло в противоречие с принципа на разумния срок по смисъла на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, а това несъмнено би нанесло вреда на доброто правосъдие, пише в мотивите си ВКС.
Председателят на тричленния съдийски състав Пламен Томов е останал на особено мнение. Според него делото е трябвало да бъде върнато за ново разглеждане. Другите двама съдии са Блага Иванова и Пламен Петков. С техните гласове решението на ВКС е подписано, присъдата е окончателна и не подлежи на повече обжалвания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във