Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВКС РЕШАВА СЪДБАТА НА КАЛИН КЬОСЕВ ДО МЕСЕЦ

Делото за убийството на 16-годишната Елеонора навлезе в последен стадий. Във вторник (14 март) състав на Върховния касационен съд (ВКС) изслуша двете страни в процеса - обвинение и защита. Подсъдим е бившият полицай Калин Кьосев.
Представител на Върховната касационна прокуратура поиска делото да се върне за ново разглеждане на Софийския апелативен съд. Основният мотив на държавното обвинение е, че убийството е извършено умишлено.
Тук е мястото да припомним, че Елеонора Димитрова бе убита на 30 януари 2001 г. на 25-30 метра от столичното заведение Гарбо. Ден по-късно полицаят (тогава) Калин Кьосев сам се предаде. Пред началниците си в Шесто РПУ той заяви, че предната вечер е произвел неволен изстрел със служебното си оръжие.
По случая бе образувано следствено дело и за три години и три месеца държавното обвинение успя да докаже само няколко неща. Елеонора е простреляна в гръб, докато е отваряла предната дясна врата на автомобила на приятеля си Филип Вушев. Секунди преди фаталния изстрел Калин Кьосев, след употреба на сериозно количество алкохол е извадил служебния си пистолет пред кръчмата Сръбска скара и е произвел изстрел с него. Момичето е издъхнало в Пирогов около 50 минути след инцидента от загуба на кръв. А в колата на Вушев е открит куршум от пистолета на Кьосев.
Ето защо още от края на предварителното производство през 2001 г. прокуратурата твърди, че Калин Кьосев е извършил престъпление по чл.116, т.6 и т.11 от Наказателния кодекс: за убийство по хулигански подбуди, извършено по начин и със средство, опасни за живота на мнозина, което се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Софийският градски съд даде ход на процеса на 29 април 2002 година. По време на делото Илиян Василев, адвокат на Кьосев, успя да убеди съда, че убийството е станало по непредпазливост. Калин бил извадил оръжието си, защото предпазителят му бил вдигнат и докато го е оправял, произвел неволен изстрел - това бе основната теза на адвокат Василев. Точно две години след началото на делото Софийският градски съд прочете присъдата. А Калин Кьосев бе признат за виновен, но бе осъден на пет години затвор за убийство по непредпазливост.
На 3 август 2005 г. Софийският апелативен съд също реши, че убийството е станало по непредпазливост, но намали присъдата с една година. По естествен път делото стигна до Върховния касационен съд. Адвокатът на Кьосев заяви пред висшите магистрати, че веществените доказателства срещу клиента му са манипулирани и че няма никакви данни убийството да е умишлено. И още, адвокат Василев поиска клиентът му да бъде оправдан.
До един месец Върховният касационен съд ще трябва да реши съдбата на бившия полицай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във