Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВКС върна делото срещу Галеви в Кюстендил

Върховният касационен съд върна обратно в Кюстендил делото срещу братя Галеви и компанията им. Определението за това е на първо отделение на ВКС с председател съдия Гроздан Илиев и носи дата 16 юли 2009 година.
В мотивите към определението си касационните съдии твърдят, че НОХД №212/2009 г. по описа на Кюстендилския окръжен съд ще бъде разглеждано от негов състав като първа инстанция. Това определение не подлежи на обжалване.
В приложението Параграф 22 вече писахме, че с разпореждане на съдия Красимир Бамбов от 16 юни 2009 г. КОС е прекратил съдебното производство срещу Пламен Галев и Ангел Христов и срещу още петима от най-близките им хора и е повдигнал спор за местна подсъдност със Софийския градски съд.
Въпреки че според прокурора, който работи по делото от съображения за безпристрастност, е най-добре то да бъде възложено на Софийския градски съд, касационните съдии решиха, че трябва да бъде приложена буквата на закона, която гласи, че делата се гледат по местоизвършването на престъплението. На прост език това значи - в Кюстендилския окръжен съд.
С това решение приключи премятането на делото между съдилищата, до което се стигна след като Пламен Галев и Ангел Христов от най-видните затворници в страната се превърнаха в кандидат-депутати и това им осигури функционален имунитет.
Към момента на получаване на делото във ВКС основанието по чл.53 от Закона за избор на народни представители (функционален имунитет) е отпаднало, тъй като междувременно бившите барети така и не успяха да спечелят места в новия 41-ви парламент. В такъв случай местната подсъдност на делото се определя по общите правила на чл.36, ал.1 от НПК. Обвинителният акт дава основание за извода, че деянията са извършени в съдебния район на Кюстендилския окръжен съд, пише още в определението на ВКС.
Най-вероятно Кюстендилският съд ще насрочи делото едва след края на съдебната ваканция, която официално бе обявена от шефа на Окръжния съд в Кюстендил съдия Мирослав Начев на 15 юли и ще продължи до края на август. Според новия шеф на КОС, встъпил в длъжност едва преди няколко седмици, делото е доста обемно и след като бъде определен съдия-докладчик, ще му трябват няколко седмици да се запознае със събраните по него доказателства. Едва след това ще се насрочи гледане на случая.
Обвиненията, по които братята Пламен Галев и Ангел Христов се изправят пред съда, са за организиране и ръководене на престъпна група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във