Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЛАДИМИР КУЗОВ МАЙ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ... НАЙ-ОБИКНОВЕН МЪЖ

Усмивката на бившия член на партия Атака Владимир Кузов започва да се връща на лицето му. Причината е, че делото за педофилия срещу него - вече като независим депутат, кривна в неочаквана посока след последното заседание в Софийския градски съд (СГС) в понеделник (8 януари).
Срещу Кузов бе повдигнато обвинение по чл.149, ал.1 от Наказателния кодекс - за блудство с непълнолетен. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от две до пет години зад решетките.
На заседанието в понеделник стана ясно, че жертвата на сексуалното посегателство - Николай Кирилов, се е отказал от показанията си, в които обвинява депутата в блудство. По време на разследването младият ром е разпознал Кузов и е заявил, че е имал сексуални контакти на четири пъти с него. Освен това тогава той бе разкрил, че връзката му с народния избраник е продължила няколко месеца. На 8 януари обаче стана ясно, че подписът под протокола за разпознаване не бил на жертвата Николай Кирилов. А бил подправен... Засега неизвестно от кого!
Според обвинителния акт по делото срещу Кузов в периода 15 юни-15 септември 2001 г. той е блудствал с 13-годишния тогава Кирилов. Двамата се запознали на гара Подуяне, където депутатът често ходел. Малолетният ром бил примамен от сегашния депутат с разни вкусотии и обещания за пари и почивки. Други 11 тийнейджъри вече са потвърдили пред съда, че са забелязали народния представител да се навърта в района.
Заради неочакваното оттегляне на свидетелските показания на Кирилов съдът разпореди извършването на графологична експертиза, която да докаже дали парафът е негов. Освен това ще бъде направена психологична, психиатрична и сексологична експертиза на подсъдимия Кузов. Те трябва да бъдат готови до 2 март, когато ще се проведе следващото заседание. Тогава ще бъдат разпитани двама полицейски служители, които са призовани за нови свидетели по процеса по искане на прокурор Иванка Трифонова.
Най-радостен от залата си тръгна Владимир Кузов. Той с охота се спря пред наобиколилите го журналисти и сподели следното: Стана ясно, че никой от свидетелите не ме познава и ме вижда за първи път в залата. Същото каза и Николай Кирилов. Питайте прокуратурата защо има подобно разминаване в неговите показания. Разпознаване не е имало, нито пък някакъв протокол, в който то да бъде описано. Това са интерпретации на обвинението. Децата не са ме посочвали по снимка. Всички са разпитвани след месец юни 2006 г., когато гръмна скандалът.
Съвсем друга версия обаче разказа пред репортерите 16-годишният Кръстьо, който също е свидетел по делото и даде показания пред съда в понеделник (8 януари).
Николай ми разказа, че се е возил на Кузов в колата. Ходили са до банята на Панчарево, както и на други места. Познават се от гара Подуяне, защото там е пълно с педали като Кузов. Впрочем Николай е активната страна и по принцип той такова другите, а не те него. Знам го, защото ми е казвал. А аз в това дело съм натопен, защото Николай е разказал пред полицаите, че аз съм карал колата на Кузов и други измислени неща... А аз такива услуги не правя. Нямам нищо общо с това дело, а с Николай просто живеем в един квартал. Депутатът Кузов също не го познавам, но съм го виждал по телевизията, заяви Кръстьо пред магистратите.
Най-интересната личност в делото - Николай Кирилов, обаче рискува собственото си здраве, само и само да се отърве от неприятните журналистически въпроси. Въпреки нежното си телосложение той успя да разблъска репортерите, предупреждавайки ги по мутренски: Разкарайте се, разкарайте се. Единственото по-свястно изречение, което изскочи от устата му, бе, че се отказва от показанията си и... толкоз.
Както е известно, на 26 януари 2006 г. в сайта на държавното обвинение беше публикуван списък с лица, срещу които има заведени следствени дела. В него попадна и името на депутата от Атака Владимир Кузов. Месец по-късно народните представители гласуваха третата поправка в конституцията, според която депутатите могат да останат без имунитет не само за извършено тежко престъпление, но и за нарушения на закона, които се наказват със затвор до пет години. Депутатът обаче изпревари събитията и на 7 април 2006 г. поиска имунитетът му да бъде свален и той да защити честта си в съда. Обвинителният акт срещу него бе внесен в Софийския градски съд на 24 август 2006 г., а процесът се води при закрити врата, защото става дума за педофилия с малолетни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във