Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Владимира Янева пак на мушка

Владимира Янева

Ха сега да видим какъв мотив ще измислят членовете на ВСС, за да защитят Владимира Янева от дисциплинарно уволнение! Това беше първата реакция, с която съдии в Софийския градски съд посрещнаха новината, че правосъдният министър Христо Иванов за втори път е внесъл предложение за налагане на дисциплинарно наказание на доскорошната председателка на СГС. При това този път искането му бе обилно "подковано" с документи, уличаващи я в нарушения, и то разсекретени. За да не може ВСС да се оправдава, че членовете му нямат достъп до класифицирана информация.

Да припомним, че неотдавна - след поредица скандали, Янева подаде оставка като председател на СГС, но остана редови съдия. Преди около две седмици Христо Иванов поиска тя да бъде отстранена изобщо от системата, но ВСС отказа да го направи. Сега Иванов пробва втори път - в четвъртък (26 март) той внесе второ искане за дисциплинарно производство срещу Янева със същите мотиви, както и предишния път - заради драстични нарушения на правилата за разрешаване на прилагане на специални разузнавателни средства. Така на съдебния контрол върху приложението на СРС бил сведен "до формална привидност, която е позволила пълна безконтролност на органите на МВР и ДАНС". Според министъра действията на съдията са били умишлени и могат да бъдат квалифицирани като преднамерено противозаконно обслужване на МВР, което противоречи на целите на закона. Освен това е "реализирана висока степен на опасност за националната сигурност".

В искането си Христо Иванов изрично е подчертал, че според него няма никаква правна пречка да бъде внесено второ предложение за налагане на дисциплинарно наказание за едно и също нарушение. Въпреки че на 19 март ВСС вече е разгледал едно такова искане и е постановил отказ да образува производство. Тогава ВСС "ската" Владимира Янева с мотива, че членовете му нямат право да четат секретни материали, каквито са документите по прилагането на СРС-тата, и поради това не можели да преценят дали Янева е извършила нарушения. Именно за да се предпази от втори подобен отказ, този път Христо Иванов влиза в битката "въоръжен" с писмо от шефа на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Бойко Рашков. Към него са приложени разсекретени документи по скандала "Червеи", както и няколко други скандални и също толкова незаконни разрешения за прилагане на СРС, подписани от Янева. От тези документи, качени впрочем и на сайта на правосъдното ведомство, става ясно, че Янева е разрешила прилагане на СРС и за престъпления, за които това изобщо е недопустимо по закон, включително и по отменен през 2006 г. член от Наказателния кодекс.

В искането на Христо Иванов впрочем е засегнат и друг спорен момент: дали Янева изобщо може да носи дисциплинарна отговорност за действията си като съдия, след като конституцията й гарантира гражданска и наказателна неотговорност. Имунитетът срещу наказателно преследване отпада, когато става дума за умишлено престъпление от общ характер, припомня министърът, но тази преценка принадлежи на прокуратурата. Няма пречка обаче Янева да носи дисциплинарна отговорност - тя се носи отделно и защита срещу нея в конституцията няма, категоричен е Иванов.

Оттук нататък на ход е Висшият съдебен съвет, който отчетливо и неколкократно вече показа, че никак, ама никак не му се занимава с Владимира Янева. Нито пък с факта, че проблемът с "разсейването" на председателите на съдилища и безкритичното разписване на исканите от МВР и ДАНС разрешения за подслушване далеч не е проблем само и единствено в дейността на Янева - подобни незаконни разрешения са открити при проверките на НБКСРС и в други съдилища.

Впрочем май  ВСС вече намери твърде ефектен начин как да "запушва" устата на правосъдния министър: колчем Иванов поиска нещо неудобно за съдебните кадровици, те на свой ред го питат какво става с повишението на заплатите на съдиите. Така хем го поставят натясно, хем трупат рейтинг пред редовите си колеги. Стара и изпитана чиновническа хватка - но винаги дава резултат...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във