Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Властта на прицел

В рамките на една само седмица премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов се изправиха пред смъртни опасности. В сряда (19 септември), отивайки на работа (както обикновено, с цял кортеж), министърът на вътрешните работи попадна на ... засада. Близо до внушителната сграда на МВР на столичната улица Гурко пред силовия вицепремиер и тежката му кавалкада се изпречи мъж на зряла възраст, насочи срещу тях пистолет и прегради улицата с кофа за боклук.


Вътрешният министър омаловажи случката, но се разбра, че гардовете от НСО действали жертвоготовно. Задържали човека, който имал на сметката си пет криминални регистрации (една от тях за закана за убийство), присъда за хулиганство и психично разстройство, лекувано в психодиспансер. Патлакът се оказа газов и без боеприпаси, но си е патлак.


При посещение на Бойко Борисов в Плевен пък беше намерена и обезвредена мощна бомба. Борисов тъкмо сгъвал в джоба си две лентички от откриването на ремонтирана улица и нова детска площадка, когато бомбата била изхвърлена от автомобил на метри от областната полицейска дирекция. Вярно, тя е доста далеч от сцената на поредната премиерска пиар акция, а и бомбата била без запалка, но си е бомба.


Сащисани от съвпадението, плевенските полицейски шефове прибраха скорострелно четирима местни познайници и обявиха, че става реч за неуредени финансови отношения. Незнайно защо арестуваните били разпитвани с помощта на специалисти от Института по психология на МВР. Дали и четиримата са с разклатено душевно здраве и ако да, коя е причината? Ами този с пищова и кофата, насочени срещу Цветанов? Излекуван ли е в психодиспансера, или разстройството му дотам се е разстроило, че да излиза срещу онзи, който обърна тенденцията в престъпността, преброи криминалните босове и банди и ги осветли по всички телевизори?


Въпроси, въпроси - предимно психологически. А кортежите летят...


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във