Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЛАСТТА, НОВИЯТ ФАВОРИТ И ПРЕЛЪСТЕНОТО МВР

Според психолози първата криза в една връзка обикновено идва на третата година. Точно толкова време властта у нас люби страстно силовака МВР и е на път да го изостави, тъй като на хоризонта се зададе нов, структурно напращял любимец.
Държавната агенция Национална сигурност има пълен карт бланш от страна на правителството за своята работа, изрече премиерът Сергей Станишев при откриването на новата сграда на ДАНС. И като истински прелъстител обеща на новия фаворит кредит на доверие - явно без лихви - през следващата година. След което лисна менчето, за да му върви по вода.
А какво става в прелъстеното и изоставено МВР? След оставката на Румен Петков настъпилата тишина бе нарушена от две кратички информации на пресцентъра за още доброволни разлъки - със заместник-министрите Камен Пенков и Цонко Киров. Някогашният охранителен бос Пенков, изглежда, ще се върне към прежните си занимания, след като последва шефа си. Впрочем в министерството той беше човекът, който заместваше Румен Петков по време на отсъствията му и координираше работата там.
На плещите си той носеше доста и тежки ресори - Академията на МВР, Центъра за бойна подготовка и спорт, организацията на стратегията Полицията в близост до обществото, охраната на сградите и обектите на МВР, обучението на полицейските служители, организиране на оперативните съвещания при министъра... Пенков отговаряше и за реализирането на общата държавна политика в областта на борбата срещу престъпността, наблюдаваше дейността на МВР по превенция и безопасност на движението по пътищата.
Доколко оставката му е емоционален акт, сухото прессъобщение от МВР не уточнява. По-скоро тя е плод на равносметка за стореното в областите, за които Пенков е носил отговорност. А като изключим академията и спорта, всичко останало е от изключителна важност. По всичко личи, че стратегията Полицията в близост до обществото на третата година от управлението на кабинета Станишев се намира на ръба на провала. За това свидетелстват докладите на различни неправителствени организации, както и проверката на Сметната палата по реализацията на този модел, за която Параграф 22 неведнъж подробно писа миналата година.
Не изглежда да е в цветущо положение и вътрешно-цеховата организация на оперативните съвещания при министъра, ако се съди по изтичащата от няколко източници информация за съдбата на доста незаведени по съответния ред разработки, които са циркулирали до и от кабинета на Румен Петков. За някои от тях спомена и бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов, когато го изпитваше парламентарната Комисия за вътрешен ред и сигурност.
На фона на скандалите около наркотрафиканта Будимир Куйович, покрай връзките на заместник-шефа на ГДБОП Иван Иванов със съмнителни бизнесмени, редом с неяснотите и подозренията около главния секретар на МВР Валентин Петров стореното по организацията и реализирането на общата държавна политика в областта на борбата с престъпността, за която отговаряше заместник-министър Камен Пенков, също не ще да е удовлетворяващо.
С по-малко утежнения от МВР си тръгва заместник-министър Цонко Киров. Ресорите му бяха малко и нетолкова отговорни - Медицинският институт на МВР, дирекция Свръзки, Институтът за специална техника, Патентното ведомство. Единственото по-специално звено, чиято дейност Киров наблюдаваше, бе Институтът по психология на МВР. Фактът че, в момента институтът се раздира от скандали, придружени с напускането на няколко уважавани експерти, вероятно трябва да означава, че ставащото там е минало и заминало край заместник-министър Киров без неговата регулираща намеса. Това обаче едва ли е било мотив за оставката му и най-вероятно решението му да напусне ведомството е резултат от партийната политика на НДСВ.
И двамата замове на Петков бяха представени за първи път на националното съвещание на МВР през септември 2005 г. в Стара Загора. Тогава вътрешният министър обяви, че Камен Пенков ще бъде ангажиран с реализацията, развитието и ефективността на стратегията Полицията в близост до обществото, а Цонко Киров ще координира законодателните инициативи на вътрешното ведомство и работата по приемането на новия закон за МВР.
На пресконференцията след съвещанието Петков описа и приоритетите на МВР - утвърждаване на превенцията като основен инструмент за противодействие на престъпността; ограничаване на организираната престъпност; противодействие на наркоразпространението; ефективно полицейско разследване; усъвършенстване на структурата на министерството. В ръководството на МВР се оформя един много силен екип, който е в състояние да отговори на очакванията на обществото, заяви в заключение вътрешният министър тогава.
От този силен екип, представен есента на 2005 г., в МВР остана само Раиф Мустафа, за когото и до ден днешен никой не знае какво точно върши във ведомството. Наскоро след това съвещание тогавашният главен секретар Бойко Борисов си тръгна, за да дойде ген. Илия Илиев. По ирония на съдбата по време на едно от първите появявания на Илиев пред журналисти през октомври 2005 г. Румен Петков заяви, че новият главен секретар ще е главно действащо лице на МВР в борбата с корупцията. Договорили сме се с министъра на финансите, че ген. Илиев ще му предостави обобщен анализ на МВР за определени корупционни практики, посочи министърът. Възложил съм на специалните служби да се извадят всички разработки не за определен период от време, а по принцип, които засягат икономиката на страната, приватизацията и които навеждат на мисълта за определени корупционни практики, заяви тогава Петков пред журналисти на семинар в Боровец.
Докъде стигнаха обещанията му се видя. Интересното е, че напускайки МВР, тези дни Румен Петков разигра истинска драма с Шекспиров привкус - поиска прошка за най-тежката грешка в живота си - кадровите решения за назначаването на Илия Илиев и Ваньо Танов на ръководни постове.
Най-любопитното обаче е, че той не отрони нито думичка за другия си ключов кадър - главен комисар Валентин Петров, назначен пак от него за главен секретар на МВР. Кой знае защо не бе споменат сред грешките и заместник-директорът на ГДБОП Иван Иванов, който цъфна като корупционно цвете в записани разговори със съмнителни бизнесмени.
И докато срещу Иван Иванов все пак се водят някакви разследвания от прокуратурата, за главния секретар на МВР Валентин Петров, излязъл в отпуск по препоръка на премиера Станишев, не се чу нищо повече, освен че няма намерение да подава оставка от този пост. Което би трябвало да означава, че след като си почине, ще се върне на работа. Вероятно по този начин Румен Петков ще продължи да държи в ръцете си онази част от информацията във вътрешното ведомство, която и досега се радваше на оперативен интерес сред досегашното политическо ръководство на МВР. Въпреки че бе по-логично за кадровите издънки, ако приемем, че Илия Илиев и Ваньо Танов са такива, отговорност да поеме и професионалист №1 в министерството. Особено ако добавим, че в неговата сметка се пише и назначението на заместник-директора на ГДБОП Иван Иванов.
Неофициална информация от МВР сочи, че отпускарят и настоящ главен секретар Валентин Петров всеки ден шета из министерските коридори. Много любопитен детайл е, че го придружава съветникът му Иван Йовчев, бивш шеф на сектор Терор в ГДБОП. Той беше един от четиримата шефове на антимафиотите, които напуснаха службата през октомври 2005 г. с обяснението, че не са могли да се сработят с новия тогава главен секретар Илия Илиев. По онова време се появи информация, че са дали оставките си под натиск (на най-висшето ръководство).
Сред напусналите беше и заместник-директорът на службата Красимир Младенов. Случайно или не, името му се завъртя в поредицата от изслушвания на настоящи и бивши шефове от МВР в парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност по повод на последните гафове в МВР. Стана ясно, че главният секретар Петров е искал от него определена информация и я е получил начаса. Това означава, че връзките им са топли, което едва ли би могло да се обясни със сантимент на Младенов към натирилото го министерство.
Каква е истината за вътрешноведомствения конфликт (ако изобщо има такъв, или се игра някакъв театър) между някогашния МВР триумвират Петков - Илиев - Петров, така и никой не научи и, изглежда, никога няма да се разбере. Така или иначе, засега професионалист №1 Валентин Петров остава в МВР.
На този фон участта на новия вътрешен министър Михаил Миков сякаш е предизвестена. В оставащата една година до следващите парламентарни избори той едва ли ще е в състояние да извърши подвиг в областите, където досега МВР се е провалило.
Така или иначе, властта вече има своя нов фаворит в лицето на ДАНС. Прелъстеното и изоставено МВР ще продължава да се реформира, докато удари дъното като катаджийска структура - ако се осъществи идеята полицията да мине към общините. Колкото до най-важното звено на министерството - ГДБОП, бъдещето му става все по-черно, след като големият брат от Америка в прав текст заяви, че му няма доверие.
И в любовта е така - налице ли е доверие, младите се имат. Свърши ли, следва раздяла...

Facebook logo
Бъдете с нас и във