Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Властта се тревожи за бежанците...на думи

Проблемът с притока на бежанци и липсата на места за тяхното настаняване вече не търпи отлагане, но правителството все още не е предприело спешни мерки за изход от кризисната ситуация.


Миналата седмица вицепрезидентът Маргарита Попова би камбаната, като обяви шокиращи цифри за вълната от бежанци по нашите граници от Близкия изток и Африка, според които притокът им се е увеличил двойно.


Вместо управляващите да предприемат спешни действия, защото центровете за имигранти у нас се пукат по шевовете, външният министър Кристиан Вигенин тази седмица само констатира, че капацитетът на България да настанява бежанци е изчерпан и трябва да се потърсят нови възможности, може би строителство и подготовка на подобен нов център, защото това са международни изисквания... Според министъра строителството на нова сграда с капацитет от 500-700 души ще реши проблема.


За подобно разрешение миналата седмица призова и вицепрезидентът Попова, но въпреки анализите през последните две години за очакван ръст на бежанците у нас до момента не са представени конкретни планове за създаване на допълнителни условия за приемането им. Нещо повече, източници от правителството заявиха, че потокът е засилен, но не можело да се говори за вълна от бежанци.


Не с такова впечатление оставаме обаче от последния доклад на Европейската агенция за граничен контрол Фронтекс, според който от всички страни на Стария континент България е с най-голям скок в притока на нелегални емигранти. По данни на Гранична полиция почти двойно са се увеличили опитите за пресичане на браздата и основната причина за това според Фронтекс е затягането на контрола по гръцките граници. В най-атакуваните части на турско-гръцката граница беше изградена 11 км дълга и висока три метра ограда с бодлива тел, а в района бяха прехвърлени близо 2000 граничари. След взимането на тези драконовски мерки се увеличи и потокът към българските граници.


Според официални данни на Агенцията за бежанците към Министерския съвет за първите шест месеца на тази година бежанците, потърсили убежище, са били 1979 души, сред които 855 сирийци, а за цялата 2012 г. броят на бежанците е бил 1380. Върховният комисариат на ООН е регистрирал 1.6 млн. бежанци от началото на кръвопролитията в Сирия, а до края на годината се очаква броят на изгнаниците да достигне 3.5 млн. души.


В момента България разполага с три центъра за настаняване на бежанци - край София, в село Баня, Новозагорско и в Пъстрогор, край Свиленград. Хиляда палатки могат да бъдат разпънати веднага в Харманли при бежанска криза у нас - толкова е капацитетът на Временния приемателен център в южния град. Той е разположен в старите казарми, а ремонтът му завърши в началото на 2013 година.


С 200 000 лв. от бюджета беше разчистен районът на палатките, сградите на щаба, столовата и КПП. Центърът ще заработи само в случай на бежанска вълна към България при влизане в сила на Националния план за действие при временна закрила.


По данни на Гранична полиция на външните ни граници през 2012 г. са задържани 1904 нарушители. Те са два пъти и половина повече спрямо предишната година, когато са били 748. Почти всички са задържани на българо-турската граница. При опити за нелегално превеждане на хора през границата миналата година са хванати и 196 каналджии.


С изграждането на интегрираната система за наблюдение нарушителите имат малки шансове да минат в България незабелязано през границата. Основните организатори на каналите са турски граждани. Обикновено присъдите за нелегално преминаване на границата у нас са от 3 до 8 месеца условно, с тригодишен изпитателен срок. Каналджиите пък най-често са осъждани от една до три години затвор ефективно, в зависимост от броя на лицата, които са превеждали нелегално.

Facebook logo
Бъдете с нас и във