Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЛАСТТА СИ ДАДЕ СВОБОДНО ДО СЛЕДВАЩИЯ ДОКЛАД НА ЕК

Дълбока въздишка на облекчение се дочу откъм върховете на властта, след като в края на седмицата стана ясно, че Европейската комисия няма критични забележки към страната ни, поела по широкия европейски друм. Комисарите се въздържаха да надуят свирката и да отсъдят нарушение на новобранците България и Румъния, включили се в голямата игра, наречена Европейски съюз, на 1 януари 2007 година.
В годишния си доклад по повод последното разширяване, публикуван на 7 ноември, Европейската комисия, напук на очакванията, деликатно замълча и отказа да ни призове към нови усилия в борбата с корупцията и организираната престъпност. Само някои водещи западни агенции мимоходом отбелязаха, че след присъединяването си към ЕС България и Румъния са под строго наблюдение в някои области, в които реформите силно куцат - съдебната система, управлението на европейските фондове, сигурността на храните, въздушната сигурност.
По стар обичай, завещан ни от Живково време, властта се сниши в очакване на поредния доклад, който Европейската комисия периодично подготвя за напредъка на двете страни след присъединяването им към европейските структури. Дънцето й ще трепери така още три години, през които комисарите имат законното право да ни накажат с някоя предпазна клауза и да дръпнат под носа ни яслата, препълнена с витаминозни финансови добавки.
В началото на седмицата, току след приключването на данданията около местните избори, откъм Европа долетя знак, че авантаж няма да има и от Брюксел искат конкретни резултати в борбата с корупцията и мафията у нас. Така поне се твърдеше в предварителната информация за съдържанието на проектодоклада на комисията. В ролята на вестоносеца на лошите новини влезе Франс прес, според която в евродокумента се казвало: Двете страни са постигнали след присъединяването си известен напредък в реформирането на съдебната система и в борбата с корупцията, а България - и в борбата срещу организираната престъпност. Въпреки че е постигнато много, необходими са конкретни резултати, най-вече в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
Държавниците ни обаче пуснаха намека покрай ушите си и оставиха с топката да си поиграят резервните играчи. Първа по въпроса се изказа Снежана Гроздилова, депутат от НДСВ и заместник-председател на Комисията за борба с корупцията в Народното събрание. Липсата на координирани действия между институциите, които са пряко свързани с борбата с корупцията, е причина за високите й нива в страната ни, заяви тя в отговор на предварителните вести за написаното в доклада на ЕК. Народното събрание като законодателен орган, изпълнителната власт и съдебната система са тези институции, уточни тя.
Четка на Еврокомисията направи и редовият член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към НС Борислав Ралчев, който заяви, че забележките й към България са напълно основателни и е крайно време да се обърне много голямо внимание на този въпрос.
На фона на самокритичната всеотдайност на Гроздилова и Ралчев еврокомисарят по правосъдието Франко Фратини прозвуча от Брюксел като настоящ български премиер или най-малкото - като своя приятел, министър Румен Петков. Той оптимистично заяви, че ако съпоставим причините, предизвикващи загриженост, например нивото на корупцията, което остава високо и поводите за удовлетворение, мисля, че второто надделява.
Навярно причина за удовлетворението на еврокомисаря са двете хиляди километра между София и Брюксел. От разстояние нещата със сигурност изглеждат добре. И едва ли г-н Фратини е обърнал внимание на изказването на депутата Борислав Ралчев, че един от сериозните ни проблеми в момента, създаден пак от организираната престъпност, е новият феномен: покупка на гласове.
Този феномен трябва да бъде много сериозно анализиран, тъй като криминалните структури се поставят в услуга на всеки, който иска да ги купи, поясни мисълта си Ралчев. В тази връзка би било любопитно да се види удовлетворен ли щеше да е комисар Фратини от изказването на Ахмед Доган, основен играч в съвета на тройната коалиция. Той в прав текст каза, че покупката на гласове е европейска практика. Какво освен желание да се представи този феномен като нещо нормално е изказването на лидера на ДПС?
Ето защо, въпреки че това деяние попада под ударите на закона, сериозният анализ, за който говори депутатът Ралчев, никога няма да се състои. По същата причина и резултатите от борбата с организираната престъпност винаги ще бъдат представяни от политици и институции с тон на удовлетворение, досущ като г-н Фратини, който поне има извинение - намира се през девет планини в десета.
Навръх Архангеловден сякаш Архангел Михаил, водачът на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото, си беше дал почивка и у нас. Нито се чуха крилата му, нито се мярна сянката му. На професионалния си празник, с благ тон и чувство на изпълнен дълг, полицията рапортува за стореното през годината. Заместник-директорът на Национална служба Полиция (НСП) Пламен Василев обяви, че от 135-те убийства, извършени от началото на 2007 г., 118 са вече разкрити, по 17 все още се работи.
Доволен от свършеното досега изглеждаше и директорът на НСП главен комисар Валентин Петров. В телевизионно интервю той заяви, че през последната година българската полиция е постигнала много успехи, продължава спадът на регистрираната престъпност и се увеличава разкриваемостта. Безспорно е, че сигурността на гражданите нараства, каза той. В подкрепа на думите си главен комисар Петров, може би под влияние на празнично вълнение, даде по-различни данни за разкритите убийства от тези на подчинения си Василев - регистрирани са 124 умишлени убийства, разкрити са 114.
Ако оставим настрана шербета, чашата с истината всъщност е много горчива. По-красноречив пример за това от ставащото около знаковото дело срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргини, здраве му кажи. В понеделник, 5 ноември, Големият Маргин най-сетне се появи съда, макар и в инвалидна количка, но делото така и не тръгна - заради неявяване на подсъдимия Иво Карагеоргиев то бе отложено за пореден път. Все по-отчетливо се налага впечатлението, че делото, което бе сочено като пример за волята на държавата да се справи с организираната престъпност, ще бъде замразено. И то не заради лавината от заболявания на свидетели и подсъдими, а заради куците доказателства, с които разполага в момента обвинението.
Едва ли ще помогне много и поредната акция срещу Маргините, която проведе навръх Архангеловден Главна дирекция Борба с организираната престъпност, по разпореждане на Върховна касационна прокуратура. Още по обяд в четвъртък в офисите на братята на ул. Джеймс Баучер 87 нахлуха антимафиоти и останаха в сградата до късно вечерта. Според оскъдната информация операцията е свързана с второто досъдебно производство срещу Маргините, които са разследвани за пране на пари, за трафик на хора и за контрабанда в особено големи размери. Стана ясно, че проверката цели да се изземат документи, които биха хвърлили светлина върху финансовата дейност на братята.
Софийската градска прокуратура получи отговор на свое искане до властите в Испания, заяви за Параграф 22 градският прокурор Николай Кокинов. Според него именно в този отговор се съдържат ясни насоки къде и какви документи да се търсят. По тази причина прокуратурата разпоредила тарашенето не само на офисите на братята на ул. Джеймс Баучер , но и над 20 други офиса в цялата страна. Претърсват не само офисите на Маргините, но и на техни роднини и приближени, уточни прокурор Кокинов.
В края на миналата година Софийският градски съд (СГС) наложи възбрана на имоти и запор на всички банкови сметки на Красимир Маринов и на съпругата му на територията на България. Магистратите отчетоха, че реалните доходи на семейството са били около 101 хил. лв., а за седемнадесетгодишен период са направени разходи от 2.8 млн. лева. Така държавата „сложи ръка върху десет офиса, един магазин, един гараж, двуетажна къща заедно с терена под нея и имот от половин декар извън регулация.
В края на юли тази година, в интервю за Параграф 22, прокурор Кокинов обяви, че прокуратурата активно работи по делото за произхода на парите на братята Маринови. Ревизионен екип от Националната агенция по приходи, който проверява активите и пасивите им, спря в средата на юли за известно време проверката си заради въпросния отговор от Испания, разкри тогава прокурор Кокинов. Чакат се допълнителни материали оттам по линия на международната правна помощ, този път изискани от прокуратурата, става дума за банкови сметки и имоти на Маринови, каза тогава Кокинов.
Според градския прокурор обвинителите от СГП вече са имали данни за няколко банкови сметки на Маргините, известни били и активите им в Испания и у нас. Дошъл е отговорът на тамошните власти. Отделно ревизорите от НАП са проверявали целия финансов поток между техните фирми. Остава ревизорите от НАП да изпълнят обещанието си и да привършат проверката си до края на годината.
Какви документи са открили антимафиотите и прокурорите от ВКП при акцията в четвъртък, засега е тайна. Но каквито и насоки да са получили софийските обвинители от испанските власти, ясно е едно - братята и съратниците им едва ли са си оставили каруцата в калта и навярно вече няколко пъти досега са премели офисите си до шушка. И находките навярно ще се ограничат до някой и друг кочан с фактури.
Така въпреки демонстрираното старание и воля на прокуратурата да надвие в процеса срещу братя Маринови, май всичко ще стане като в популярната приказка за онова нещо върху добре изметеното...

КАРЕНЦЕ
Братята и фирмите им
Красимир Маринов - Големия Маргин, участва като съсобственик на фирмите Файненшъл консулт, Красавто - Красимир Маринов, Майер+, Роял-КМ, Олимп 94 ООД и Изи Мъни.
Николай Маринов - Малкия Маргин, е съсобственик на фирмите Европа прес, Н енд М, Чоби-90, Фининвест къмпани, Ъпкъминг ню талент мениджмънт, Фул и Фарго едн Ко.
Средният брат - Димитър Маринов, който единствен засега не се е забърквал в щуротиите на другите двама, участва в управлението на дружествата Симс, Бул арт ООД, Фаворит, Секюрити инсуранс къмпани (СИК) - клон Сливница, Лимар ООД и АПК.
В различни форми на съдружие те се намират и с Рахмат Сукра, Манол Велев, Пламен Бобоков, кметът на Русе Божидар Йотов...

КАРЕНЦЕ
Самоковската вдовица зашамари прокуратурата
Един от най-звучните шамари държавното обвинение изяде през октомври, след решението на властите в Лондон да върнат запорираните суми и имоти на вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца - Ангелина. Тя е обвиняема за пране на пари и за контрабанда още от август 2006 година. Тогава й определиха гаранция от 5000 лв. и й забраниха да напуска страната, цялото й имущество бе запорирано. Великобритания обаче официално съобщи на Върховната касационна прокуратура, че блокираните през март тази година 150 000 паунда и апартамент в Лондон са върнати на Димитрова. Случаят е разрешен съобразно английското законодателство, заяви тогава Камен Михов от ВКП. Според него прокуратурата ще продължи да разследва делото с по-голяма интензивност. Той допусна, че е напълно вероятно върнатото имущество все още да не е отчуждено и да има възможност за запор и възбрана по молба на прокуратурата в България. Това обаче досега не е станало факт и съдейки по мълчанието от страна на родното обвинение, едва ли ще стане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във