Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВМЕСТО ДА СЕ ХВАЛИ, НСС ДА КАЖЕ ЗАЩО СЛУГУВА НА МАФИЯТА

Малко странно, но Националната служба за сигурност (НСС) най-сетне реши да излезе на светло и да обясни на обикновените българи с какво точно се занимава и защо не бива да бъде извадена от системата на МВР. Но явно тази висока чест се оказа непосилна за директора на НСС - главен комисар Иван Дражков, защото в понеделник (6 август) той предпочете да изпрати на сгледата с медиите един от заместниците си - комисар Цветлин Йовчев. А най-странното е, че колкото и похвален да бе опитът на контраразузнаването да разчупи вековните окови на държавната и служебната тайна, той се оказа... пълен провал.
Досущ като ченге от специална служба, което цял живот е работило в условията на дълбока секретност и пълна анонимност, комисар Йовчев не успя да изпълни поставената му задача. В интерес на истината, той донякъде успя да залъже вниманието на по-младите и съвсем неопитните криминални репортери, които все още не са наясно дори с мястото на контраразузнаването сред правоохранителните органи.
За по-обръгналите колеги обаче не бе никакъв проблем да разгадаят интимното послание, заради което бе организирана т. нар. пресконференция: в момента Националната служба за сигурност се чувства прекрасно в системата на МВР и работи изключително успешно не само самостоятелно, но и в тясно сътрудничество с останалите структури на вътрешното ведомство. Така че, ако обича, г-н премиерът Сергей Станишев да си избере някоя друга служба, която да извади от МВР и около която да изгради бъдещата си Национална агенция за сигурност.
Според статистиката, която комисар Цветлин Йовчев сведе до знанието на присъстващите криминални репортери, от средата на 2005 г. до началото на август 2007-а Националната служба за сигурност е наложила принудителни административни мерки на 109 чужди граждани: 50 - от Балканския регион, 39 - от Близкия изток, 12 - от Далечния изток и осем от бившите съветски републики.
През втората половина на 2005 г., във връзка с установено по категоричен начин участие в канали за производство и разпространение на наркотични вещества, от страната са експулсирани над 30 чужди граждани. В резултат на това трайно е прекратено функционирането на няколко такива канала на наша територия, похвали се в понеделник заместник-директорът на НСС.
Сигурно по някакви служебни причини Цветлин Йовчев забрави да уточни колко чужденци са били изгонени от България през 2006-а и 2007 година. В случая обаче това се оказа по-малкият проблем, защото най-вероятно и останалите 79 нарушители са били изпъдени от миналата година. Едни - завинаги, а други - за пет или за десет години.
Ако беше подкрепил тази статистика с някаква семпла история за търговия със секретна информация, в която продавач е български чиновник, а пък купувач е шофьорът на еди-кой си азиатски посланик или консул, заместник-шефът на контраразузнаването със сигурност щеше да предизвика у медиите така необходимото за службата му съчувствие. Той обаче (явно спазвайки стриктно инструкциите на своите шефове) реши да вземе акъла на репортерите с два грандиозни успеха срещу международната организирана престъпност и... оцапа пейзажа с всичка сила, както обича да казва народът.
В първия от случаите става дума за иракски гражданин от кюрдски произход, пребивавал в България от 2004 г. със статут на бежанец. През октомври 2006 г. обаче в НСС са получени данни, че той е съпричастен към международни престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик. Разработката срещу него стартирала немедлено, постепенно в нея били включени и няколко чуждестранни специални служби и в края на юли бежанецът наркотрафикант бил изгонен от страната завинаги.
Според разказа на комисар Йовчев, около година и половина след като въпросният иракски кюрд пристигнал в България и се сдобил със заветния статут, той отишъл в едно столично РПУ и се оплакал, че са му откраднали документите. Явно разтревожени от грубата постъпка на софийските апаши, служителите от това полицейско управление до такава степен се разбързали да решат проблема на човека, че въобще не проверили дали имената и адресът, които им съобщил той, са истински. И му издали... фалшиви документи за самоличност като слънце. После той започнал работа по изграждането на наркоканала от Близкия изток към Западна Европа, но бил разобличен и изгонен.
Според съобщението, разпространено от пресцентъра на МВР по повод пресконференцията в НСС, обаче историята звучи малко по-различно. Иракският кюрд изначално влязъл в България с фалшива самоличност и не е започнал да изпълнява пъклените си намерения, а е... планирал да изгради канал за разпространение на наркотични вещества през територията на България от Иран към Западна Европа. Но, понеже контраразузнаването си свършило работата прекрасно, изграждането на канала на практика е прекратено, тъй като иракчанинът е бил мотор на замисъла.
Във втория случай, с който на 6 август се похвали заместник-директорът на НСС Цветлин Йовчев, става дума за йеменски гражданин, пребивавал в България от 1994 година. Той е пристигнал в страната, за да учи, и първоначално не се е занимавал с престъпна дейност. Краят на българо-йеменската идилия настъпил през ноември 2006 г., когато в Националната служба за сигурност получили информация, че въпросният гражданин не само бил организатор на престъпна мрежа за трафик на хора през Турция и Българя към Западна Европа, но по неговия канал Старият континент бил залят с чудовищни количества фалшиви пари.
За разлика от предишната история, в този случай комисар Йовчев реши да избие рибата и съобщи, че в хода на разработката било установено, че освен мафиот от международна величина т. нар. мирен йеменски гражданин е бил свързан и със... съмнителни специални служби, ангажиращи се с престъпна дейност и намиращи се в държава от Близкия Изток.
Хич да не е, ама ако и останалите 107 успеха на българското контраразузнаване, постигнати от 2005 г. насам, са все същите, най-добре ще е премиерът Сергей Станишев да закрие въобще НСС и да започне изграждането на Националната агенция за сигурност съвсем на чисто.
А основният аргумент в подкрепа на този съвет звучи повече от смущаващо: изгонвайки 109-имата чуждестранни закононарушители, контраразузнаването просто им е... отървало кожите. Тоест - спасило ги е от разследване, съд и ефективна присъда. Колкото и нравоучително да звучи, крайно време в Националната служба за сигурност да си научат домашното и да престанат да оказват безценни услуги на българската и на международната мафия. Защото се експулсират само дипломати с имунитет, които няма как да бъдат осъдени в България. И чужденци, за които се знае, че вършат безобразия, но полицейските и специални служби нямат никакви доказателства за престъпната им дейност.
Във всички останали случаи обектите на НСС трябва да бъдат предавани на българската прокуратура и да бъдат изправяни пред българския съд. Независимо от тяхната етническа или национална принадлежност, въпреки волята и прищевките на някои МВР началници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във