Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВМЕСТО ХВАЛБИ, В ПАЗАРДЖИК ТРЯБВА ДА ВАЛЯТ ОСТАВКИ

От няколко дни тежки хвалби задръстват публичното пространство. По данни на Областната дирекция на полицията и окръжната прокуратура в Пазарджик, само за един ден (17 април, вторник) били претърсени 18 жилища в града и близкото село Черногорово. Благодарение на акуратните действия на държавните обвинители и ченгетата по искане на прокуратурата във френския град Марсилия са заловени осем местни мафиоти, занимаващи се с международен трафик на проститутки. Става дума за Николай и Иван Бекярови, за Петър Вергиев и Иван Македонски от Пазарджик, както и за четирима техни ортаци от Черногорово - Стоян и Драга Папазови, и Стоян и Харалампи Пелнезови.
Всъщност, разработката започва в края на януари т. г., когато Върховната касационна прокуратура възлага на Националната следствена служба международна поръчка изпратена от Окръжния съд в Марсилия. Става дума за разследване на организирана престъпна група от 18 души, срещу които върви разследване за международен трафик на проститутки и пране на пари. Престъпленията са извършени на френска територия между 2002 и 2005 г., а в съдебната поръчка, френските магистрати искат полицията и следствието в България да извършат в Пазарджик, с. Черногорово, гр. Стамболийски и Стара Загора следните процесуални действия: задържане и разпит на 13 поименно посочени лица, претърсване и обискиране на техните жилища и офиси, установяване и блокиране на банковите им сметки.
Според материалите, пристигнали от Марсилия, в периода 2002-2005 г. престъпната структура е изнесла във Франция най-малко 105 жени. Печалбите на групировката се изчисляват на около 10 млн. евро, а мръсните пари са изпращани в България по три начина: по банков път, по специални куриери или чрез проститутки, прибиращи се в отпуск. Колко от нашенските мафиоти са арестувани във Франция не е известно. От хвалбите на полицията и прокуратурата обаче става ясно, че освен международната съдебна поръчка до ВКП неотдавна в Пазарджишкия окръжен съд са пристигнали и 13 европейски заповеди за арест, осем от които са изпълнени във вторник (17 април). И то не как да е, а в присъствието на неколцина френски магистрати и полицаи, водени от съдия-следовател Доминик Стефанополи.
В сряда (18 април) Пазарджишкият окръжен съд наложи на осмината задържани най-тежките мерки за неотклонение задържане под стража, като потвърди обвиненията, повдигнати срещу тях от френските власти: склоняване към проституция и пране на пари, които според българското законодателство се наказват с десет години затвор.
С казаното дотук полезното и приятното в този случай приключва, защото сегашната шумотевица около арестите на пазарджишките мафиоти не е нищо друго, освен... оправяне на стари бакии. Или по-точно казано - демонстриране на небивал ентусиазъм с цел замазване на отдавна забравен и умишлено демонстриран непрофесионализъм.

Мнозина сигурно са забравили, но преди три и половина години тогавашните ръководства на МВР и прокуратурата ни проглушиха ушите с поредния си антимафиотски успех. На 5 ноември 2003 г. антимафиотите от Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Пазарджик разбиват мощна престъпна мрежа за търговия със сексробини. Според бившия вече шеф на РДВР-Пазарджик подполковник Жоро Стоицев за последните четири години мафиотите са заработили от платена любов в почти цяла Западна Европа и са препрали в България над 10 млн. евро.
За бос на престъпната организация е посочен 34-годишният (тогава) Васил Телбизов, който е задържан заедно с петима свои съучастници. Той е роден в пазарджишкото село Черногорово, но от 1993 г. живее в областния град, а официално се препитава като собственик на автокъща в родното си село.
В хода на операцията, проведена (по думите на подполковник Стоицев) със съдействието и на задгранични полицейски служби, е установено, че най-малко 50 момичета от цялата страна са проституирали за пазарджиклиите във Франция, Италия, Дания, Холандия и Англия. От РДВР-Пазарджик увериха, че доказателствата срещу престъпната група категорично доказват вината им, а четири от момичетата дори са се съгласили да свидетелстват срещу Телбизов и хората му.
Схемата, по която са разпределяни приходите, е стандартна: 30% от възнагражденията на проститутките остават за тях, а останалите 70% се полагат на сутеньорите. Парите влизат в България или по банков път (чрез системата за парични преводи Уестърн юниън) или в брой - чрез тираджии, внимателно проверени туристи и шофьори на автобуси.
В начините за изпирането на мръсните пари също няма кой знае какви новости: купуване на недвижими имоти из цялата страна и изграждане на бензиностанции, газостанции и автокъщи. Една от любимите хватки на мафиотите е купуването на автомобили втора употреба в Западна Европа и продажбите им (с големи печалби естествено!) в автокъщите на групировката.
Два са били железните принципи, спазвани от групата при обработката на печалбите. Първият е, че имотите се купуват чрез подставени лица. Вторият принцип е, че парите, пристигнали чрез Уестърн юниън, се теглят от хора, непряко обвързани с групировката. По случая е образувано следствено дело, а срещу Васил Телбизов и хората му са повдигнати обвинения по чл.257, чл.155, ал.1 и чл.159а от Наказателния кодекс - укриване на доходи, склоняване към проституция и международен трафик на сексробини.
Още тогава (Параграф 22, бр.41 от 11 ноември 2003 г.) писахме, че от цялата работа няма да излезе нищо, защото Пазарджишката окръжна прокуратура елегантно е подменила основния текст от Наказателния кодекс. Тоест - вместо да изправи на подсъдимата скамейка бандитите за престъпление по чл.155, ал.5, т. от НК - за склоняване към проституция на повече от две лица (между другото то се наказва със затвор от 10 до 20 години), държавното обвинение е предпочело далеч по-невинната и милостива разпоредба на чл.155, ал.1 от НК: Който склонява друго лице към проституция, блудствени действия или съвъкупление, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от триста до шестотин лева.
Освен това пазарджишките обвинители съвсем услужливо пропуснаха и още една възможност за окончателна саморазправа с мафиотската структура на Телбизов, дадена им от Наказателния кодекс. Въпреки че разработката на операцията бе дело на антимафиотите от РЗБОП-Пазарджик, трафикантите на сексробини въобще не бяха обвинени в създаването на организирана престъпна група за международен трафик на проститутки (чл.321 от НК).
Осем месеца по-късно тази прогноза на Параграф 22 се сбъдна по възможно най-кошмарния начин. Най-напред, по неизвестни никому причини, делото срещу бандата на Телбизов е разделено на шест самостоятелни предварителни производства. След това, на 15 март 2004 г., в съда е внесен само обвинителният акт срещу Васил Телбизов, според който той няма да бъде съден като тартор на организирана престъпна група, като крупен перач на пари или пък за укриване на доходи в особено големи размери, а като сутеньор единак - за склоняване към проституция (чл.155, ал.3 от НК) и за трафик на проститутки (чл.159а, ал.2 от НК). По първото обвинение законът предвижда до шест години затвор, а по второто - от две до десет години лишаване от свобода. Но в крайна сметка (през есента на 2004 г.) Пазарджишкият районен съд предпочете да прояви снизхождение и осъди Телбизов на пет години затвор при първоначален общ режим на изтърпяване.
Груба грешка е, ако някой си помисли, че пазарджишките батаци се изчерпват само с описаното дотук.
Сред задържаните във вторник (17 април) са двама съселяни на Васил Телбизов - Драга и Стоян Папазови от Черногорово. Четири дни по-рано (на 13 април) Пазарджишкият окръжен съд ги призна за невинни по дело, образувано за укриване на доходи и неуредени данъчни задължения. Според обвинителния акт двамата не са декларирали суми, получени от тях по банков път, като по този начин са избегнали плащането на данъци в общ размер от 21 000 лева. Според защитната версия обаче парите са били изпратени на Драга и Стоян Папазови от тяхната позната П. С. Тя е работила дълго време във Франция като детегледачка и след като се прибрала в родината, просто си е взела обратно парите, които е изпращала на Папазови.
Иначе казано, в случая става дума за класическа схема за разплащане между сутеньор и проститутка чрез посредници. ТЯ изпраща заработеното на Папазови по банков път, а ТЕ теглят парите от сметките си и ги предават на когото трябва. В случая - ортаците на Васил Телбизов, останали на свобода след неговия арест на 5 ноември 2003 година. По време на процеса представителят на държавното обвинение обяви, че според показанията на свидетелката П. С. тя е получавала по 1200 евро на месец, но е изпратила на Папазови общо над 100 000 лева. Съдът обаче оправда Драга и Стоян Папазови с аргумента, че те наистина са получавали пари по банков път, но по делото не е приложено нито едно доказателство, че това са били техни лични доходи.
Другият интересен индивид е Петър Вергиев - кум и дясна ръка на Васил Телбизов. На 5 ноември 2003 г. Вергиев също е сред арестуваните, но по-късно Пазарджишкият районен съд го оправдава по делото за склоняване към проституция. През март 2006 г. той отново е арестуван, но този път за пране на пари чрез купуване на имот за 500 000 лв., който трябва да бъде вписан на името на подставено лице. Малко преди да бъде закопчан Вергиев, неговата съпруга получава около 160 000 лв. от няколко момичета, изпратени от групировката да проституират в Германия, Франция и Холандия. А подставеното лице, което е трябвало да впише имота на свое име и което също е задържано по време на акцията, е 53-годишният Харалампи Пелнезов от Черногорово (т.е. съселянин на Васил Телбизов).
В средата на август 2006 г. обвинителният акт срещу Петър Вергиев е внесен в съда, като на подсъдимата скамейка до него трябва да се изправи и Васил Телбизов, по чиято поръчка и с чиито пари е трябвало да бъде купен имотът. На 15 януари 2007 г. Пазарджишкия окръжен съд освободи Вергиев срещу парична гаранция от 2000 лв., защото по време на престоя си зад решетките той бил пипнал хепатит и се нуждаел от специфично лечение в домашни условия.
Три месеца по-късно обаче - на 17 април (вторник), кумът на Васил Телбизов и неговото подставено лице в аферата с прането на 500-те хиляди лева - Харалампи Пелнезов, отново са арестувани. При обиска в дома на Петър Вергиев са открити 120 000 евро в брой, а при претърсването на останалите жилища и офисите на групировката са намерени банкови документи за преводи на още 260 000 лева. А това означава само едно: въпреки периодичното разбиване и обезкървяване престъпната групировка на Васил Телбизов продължава да работи като добре смазана машина. За ужас на Обединена Европа, където пазарджиклиите въобще не могат да мерят ръст с престъпните структури на големите български мафиоти...

Facebook logo
Бъдете с нас и във