Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВМЕСТО НА И. МОЖ., ПАДНА... ГЛАВАТА НА ОДП-СОФИЯ

Ако не друго, олелията около намерената край софийското с. Туден отрязана човешка глава развърза ръцете на вътрешния министър Румен Петков и в началото на седмицата той продължи едно дело, започнато от него още през есента на 2005 г. и останало недовършено по ред обективни и субективни причини.
Скандалът избухна
на 9 март 2007 г. (петък) следобед, след като Румен Петков публично се възмути от факта, че някой е скрил от него безценна информация. На 23 февруари вечерта, когато Йосиф Йосифов-Йоско е поканил Иван Може на разходка, в кръчмата Сливнишки герой е имало и един полицай, каза министърът.
За да не увисне гневът му във въздуха, той обяви още, че ще потърси най-строга отговорност от директора на Софийската областна дирекция на полицията за спестената информация. А пък комисар Стоян Стоянов, за най-голяма изненада на колегите си, още същия ден подаде рапорт за напускане и обяви, че не може да работи повече в екип с министър, който изпитва недоверие към лоялността и коректността му.
В понеделник (12 март 2007 г.) пресцентърът на МВР официално съобщи, че вътрешният министър е разписал рапорта на Стоян Стоянов и на негово място е назначил досегашния директор на Пернишката областна дирекция на полицията - комисар Тодор Илиев (от когото, според един всекидневник, всички автокрадци треперели от страх и затова вестникарската прогноза бе, че автокражбите в София област ще паднат до минимум).
На пръв поглед с тази рокада въпросът би трябвало да се смята за приключен, но не би. През уикенда вътрешният министър и бившият вече полицейски шеф си размениха задочно по няколко остри реплики, които само засилиха съмненията, че напрежението, довело до принудителната смяна на Стоян Стоянов, е... неестествено нагнетено.
От една страна, в институция с изключително строга йерархичност и субординация, каквато е МВР, докладът пред висшестоящия началник е ритуал, увековечен със закон. Затова е повече от задължително министърът, главният секретар и шефът на Генералната дирекция на полицията (ГДП) да бъдат уведомявани постоянно какво и защо се прави в разследването на международен инцидент, какъвто е изчезването на хърватския гражданин Иван Може. Така че от тази гледна гневът на Румен Петков от спестяването на информацията за ченгето в кръчмата на 23 февруари вечерта е напълно оправдан.
От друга страна обаче, обяснението на Стоян Стоянов също звучи... повече от логично: въпросният полицай наистина се е отбил през заведението, но си е тръгнал доста преди Иван Може да цъфне насред веселбата по случай рождения ден на Йосиф Йосифов-Йоско. И поради тази причина светкавичното уведомяване на МВР-ръководството не е било чак толкова необходимо.
Според бившия вече комисар обаче съществува още един факт, който подхранва впечатлението, че мотивите за искане на оставката му са търсени и открити с лупа. В свое интервю, дадено през уикенда пред една частна радиостанция, Стоян Стоянов припомни, че неидентифицираната все още глава е намерена край с. Туден на 5 март. Аз прецених, че находката е несъотносима към случая Може и не си позволих да дезинформирам министъра, заяви Стоян Стоянов в ефира на частната радиостанция и допълни, че тази негова позиция е била затвърдена в деня, когато гръмна вестта за зловещата находка (6 март), защото според експертите в Областната дирекция на полицията много малко вероятно било отрязаната глава да е на Иван Може.
Дали ченгето е минало през Сливнишки герой да изпие една ракия на крак, или пък попадането му в кръчмата е имало връзка с изчезването на хърватина, засега никой не казва. Всички мълчат и по друг един, не по-малко важен въпрос.
След като Румен Петков поиска и получи оставката на Стоян Стоянов заради скритата информация,
защо вътрешният министър - лично или чрез ведомствения пресцентър - не съобщи
че за изясняването на инцидента с укритата информация е разпоредено вътрешно разследване? Което, примерно в рамките на един месец, да отговори на два-три много важни въпроса:
- Какво е правил през нощта на 23 срещу 24 февруари подчиненият на Стоян Стоянов, след като си е тръгнал от кръчмата Сливнишки герой?
- В ОДП-София получавани ли са сигнали, че въпросното ченге и друг път е било засичано на една маса или в една кръчма с Йоско и неговите ортаци? И, ако са получавани такива сигнали, каква е тяхната съдба?
- Кога Стоян Стоянов е разбрал, че негов подчинен е бил в кръчмата на 23 февруари вечерта: веднага след вестта за изчезването на Иван Може (25 февруари) или през следващите десетина дни, когато няколко хърватски медии първи лансираха версията, че преди да се разходи с Йоско, Иван Може е бил в компанията на български полицаи? И, ако е научил достатъчно рано, защо не е разпоредил на подчинените си да проверят точно за какво става дума?
Искрено се надяваме, че
след като Иван Може отново се сдоби с глава
неприятните коментари в Хърватска по случая ще престанат. За съжаление обаче подобно нещо едва ли би трябвало да се случи и в България. А причината за това е само една: за пореден път ръководството на МВР демонстрира готовност да уволнява и да назначава с такава вещина, сякаш от месеци е било готово със съответната рокада и само е чакало удобен повод.
Преди два месеца Параграф 22 (бр. 5 от 3 февруари 2007 г.) публикува материал, озаглавен Рокадите в МВР: прищявка или партийна повеля?, в който стана дума за бъдещото пенсиониране на Ваньо Танов, шеф на Главна дирекция Борба с организираната престъпност. А няколко дни по-късно стана известно, че най-вероятният наследник на Танов ще бъде шефът на Пернишката областна дирекция на полицията - комисар Тодор Илиев.
По онова време за криминалните репортери беше пълна загадка защо вътрешният министър се е спрял точно на полицай № 1 в Града на миньорите, но през февруари, когато гръмна скандалът около източените от САПАРД 7.5 млн. евро, мистерията полека-лека започна да се изяснява. Или поне така твърдят източници на Параграф 22, пожелали имената им да не бъдат назовани.
Според тях единият от обвиняемите по досъдебното производство за източените милиони - пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, през последните няколко месеца толкова здраво е лобирал за назначаването на своя съгражданин за шеф на ГДБОП, че работата е била почти опечена. Избухналият скандал обаче е отложил осъществяването на този замисъл... за по-добри времена, които комисар Тодор Илиев ще дочака като шеф на една от най-големите регионални структури в страната.
МВР - рокадите
В понеделник (12 март) вътрешният министър Румен Петков назначи комисар Тодор Илиев за директор на прясно-прясно обезглавената ОДП-София. На неговото място в Перник експедира колегата му от Кърджали - комисар Димитър Шереметев, а в Кърджали назначи за временно изпълняващ длъжността директор на ОДП Стефан Ангелов, досегашен началник на група в РЗБОП-Кърджали.
Защо за шеф на полицията в Перник не бе избран някой местен и талантлив кадър, който познава не само обитателите на подземния свят в региона, но и техните връзки със столицата и останалите региони, е въпрос, чийто отговор криминалните репортери нямаше защо да чакат. Не за друго, а защото в сряда (14 март) вътрешният министър с един замах... подсказа какво може да се случи в Перник само след година - година и половина.
Месец и половина по-рано
На 5 февруари 2007-а, в присъствието на ресорния заместник-министър Камен Пенков и шефа на Национална служба Полиция Валентин Петров, Областната дирекция на полицията в Хасково отчете дейността си за 2006-а. Според четивото, сътворено от нейния началник - комисар Ангел Ангелов, всичко през миналата година всичко е било окей, защото на територията на дирекцията са разбити цели 24 организирани престъпни групи.
А съгласно отчета на Хасковската окръжна прокуратура в съдилищата на Хасковския съдебен район са внесени за разглеждане общо 1529 прокурорски бумаги, както следва: 713 обвинителни акта срещу 995 лица, 368 споразумения срещу 571 лица и 448 предложения за освобождаване от наказателна отговорност (съгласно чл.78-а от Наказателния кодекс) и налагане на административни санкции срещу 474 лица.
Именно заради тези статистически данни на 5 февруари заместник-министър Камен Пенков изказа на комисар Ангел Ангелов благодарността на МВР-ръководството за добрата работа. Това обаче не попречи на Румен Петков, само девет дни по-късно, скоропостижно да пенсионира отличника, който... така и не успя да навърши две кръгли години на поста си.
С други думи - кадровото БСП-обновяване на по-ниските етажи на МВР отново е в ход. Вярно, по познат начин и все в стил: безцеремонно, безотказно и нелогично. Поне за широката публика, сред която, за съжаление, не са само криминалните репортери, но и стотици и хиляди най-обикновени служители на МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във