Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВМЕСТО В РЕФОРМАТА, ВСС СЕ ВТОРАЧИ ВЪВ ФУТБОЛА

Може ли някой да отгатне с какво се занимаваше Висшият съдебен съвет (ВСС) на редовното си заседание в сряда (26 октомври), само 18 часа след официалното представяне на мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България и поредните критики за бавния ход на съдебната реформа? Отговорът е много прост - с всичко друго, но не и с подобряване на работата на звената в съдебната система.
Вместо да обсъдят сериозно какви мерки могат да се предприемат, за да получим най-накрая потупване по рамото от страна на Европейската комисия, магистратите поспориха - така за спорта - и във връзка със спорта. Та темата беше - може ли съдията от Върховния административен съд (ВАС) Андрей Икономов да бъде член на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (БФС), или не. Икономов бе в изпълкома на 21 октомври, когато Борислав Михайлов победи Иван Славков и стана президент на БФС.
Въпросът всъщност повдигна самият административен съдия. Той поиска мнението на колегите си позволява ли му Законът за съдебната власт (ЗСВ), или не. В залата се чуха мнения, че доста късно се е сетил да попита - нали вече е избран. Но пък заместник главният прокурор и шеф на Върховната касационна прокуратура Христо Манчев невъзмутимо възрази, че както е влязъл, така може и да излезе от Изпълкома на БФС.
Магистратите се разделиха на два лагера. Според едните Андрей Икономов не може да участва в ръководството на футболния съюз, защото това противоречи на чл.132, ал.1, т.4, който гласи: Съдиите, прокурорите и следователите, докато заемат длъжността си, не могат да упражняват търговска дейност като еднолични търговци, неограничено отговорни съдружници в търговски дружества, да бъдат управители или да участват в надзорни, управителни или дирекционни съвети, контролни органи на търговски дружества и кооперации или юридически лица с нестопанска цел, които осъществяват стопанска дейност.
Същевременно в чл.10, т.7 на Устава на Българския футболен съюз е написано: БФС може да извършва допълнителна стопанска дейност, за да осъществява целите си.
Според другата половина от ВСС обаче въпросът трябва да се проучи от правната комисия на съвета, защото и до момента е имало подобни прецеденти. Цитираха се имената на конституционния съдия Георги Марков, който едновременно работеше като съдия и като вицепрезидент на БФС. А Параграф 22 ще припомни, че и други магистрати са се впускали в спортни приключения. В Арбитражната комисия на БФС през 2002 г. слугите на Темида бяха няколко и все от високите етажи на съдебната власт - Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и Върховната касационна прокуратура (ВКП). Начело на тази комисия стоеше прокурор от ВКП. Съдията от ВКС Христо Странджански пък беше член на Апелативната комисия на БФС.
В крайна сметка магистратите решиха да възложат на правната си комисия да извърши проверка и да се произнесе може ли Андрей Икономов да бъде освен съдия и член на Изпълнителния комитет на футболния съюз.
След заседанието на ВСС се разбра и друга любопитна новина, която вълнуваше магистратските духове през лятото. На 8 юни ВСС разреши на председателя на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов да се вози в конфискуван от Агенция Митници джип БМВ Х5. Единствено заместник-председателят на ВКС Румен Ненков и шефът на Софийския апелативен съд Евгени Стайков бяха против. Двамата изтъкнаха, че Михайлов може да ползва по-обикновена кола, а не да се глези с такова возило и че ако се разреши да му се предостави БМВ-то, то това е предпоставка за корупция, защото СГС гледа дела на митниците. Въпреки тези възражения магистратите одобриха идеята.
Близо пет месеца по-късно историята придоби почти международен характер. Оказа се, че автомобилът идва у нас, шофиран от немски гражданин (но не е ясно кога е станало). При полицейска проверка се установява, че колата е крадена. Чужденецът е обвинен в контрабанда, но той постига споразумение с прокуратурата и е освободен, разказа след заседанието на съвета Румен Ненков. Споразумението е одобрено от Районния съд в Сливница, а джипът е конфискуван от агенция Митници.
Немското посолство у нас обаче праща писмо до главния прокурор, в което го уведомява, че собственикът на БМВ-то е известен, а в нормалните държави крадените и намерени вещи се връщат.
За да не бъде предизвикан международен скандал, Никола Филчев пратил писмо във Върховния касационен съд, с което иска да се отмени споразумението, за да се отмени и самата конфискация и джипът да отпътува за Германия при собственика си. Проблемът е, че сега пред ВКС трябва да застане немецът, обвинен в контрабанда, но той трябва да бъде призован от Германия, обясни още Ненков. Чак тогава ВКС може да се произнесе по искането на главния прокурор.
Ако не беше трагично, щеше да бъде смешно. И човек се пита - тези ли хора, които са членове на ВСС, ръководят и управляват съдебната система? Тези ли, които се занимават с глупости и сами си вкарват автогол, решават човешките съдби и служат на обществото и защитават правата на българите? Направо да те хване срам...

Facebook logo
Бъдете с нас и във