Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Внимателно!

Всички институции, които са ангажирани в изборния процес, трябва стриктно да изпълняват задълженията си по изборния закон, но прокурорите трябва да подхождат с голямо внимание и прецизност при евентуалното използване на специални разузнавателни средства в разследване по изборните дела. Това посъветва правораздавателните органи прокурорката от Върховната касационна прокуратура Емилия Пенева. Тя е член на Националното междуведомствено звено, което ще координира борбата с изборната престъпност на евровота.


Поводът за такова послание е да се напомни, че законът поставял високи изисквания към мотивирането на подобни искания, както и когато става дума за продължаване на срока за използване на спецсредствата. Такива изисквания ще предявят и председателите на компетентните съдилища.


Ще се гледа, значи, под лупа преди някой изборен брокер да бъде закачен за подслушване. Недай си, Боже, да е и партиен лидер. Нищо, че поставените от закона високи изисквания за прилагане на СРС не дават никаква привилегия на изборните престъпници. И с особено голямо внимание трябвало да се подхожда при евентуални сигнали за извършени престъпления от кандидати за народни представители, защото законът ги брани от задържане и повдигане на обвинение от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите.


За борците срещу изборната престъпност е важно да се действа така, "че да бъдат избегнати всякакви действия, които биха могли да нагнетят напрежение в изборните дни". И понеже тези самите изборни дела създавали напрежение, особено и при "усложнената медийна обстановка", какво излиза? Ами - че е най-добре изобщо да не бъдат образувани подобни дела. Естествено, когато имало основание, прокуратурата щяла да работи по такива случаи, като материалите трябва да бъдат докладвани на главния прокурор, признава прокурор Пенева. Но от цялото усукване разбираме каква "борба" ще се води срещу търговците на гласове.


Ето ги и резултатите от нея. Представените обобщени данни за парламентарните избори от 2013 г. сочат, че след близо 700 проверки са образувани 77 досъдебни производства, 40 от които вече са прекратени, а влезлите в сила присъди са едва шест. При по-внимателно пипане може да сведем изборната престъпност до нула.

Facebook logo
Бъдете с нас и във