Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Внос на магистрати по знаковите дела

Мине не мине и току впием отчаян поглед в чуждестранното правосъдие някак да помогне. Преди две години приехме като виц идеята на вътрешния министър Цветан Цветанов магистрати от Евросъюза да поемат българските знакови процеси. Сегашната правосъдна министърка Диана Ковачева се кани да я приложи. Става въпрос обаче не за износ на процеси и подсъдими, а за експертна помощ. Ковачева съобщи новината в четвъртък (29 март)в сградата на Специализирания наказателен съд, където бе представен проектът Върховенство на закона и организирана престъпност. Той предвижда спецпрокурорите да преминат през поредица от обучителни семинари с участие на чуждестранни лектори. Първият от тях е на тема: Следвай пътя на парите - как да разследваме престъпните организации в дълбочина.


Ковачева каза, че целта е да се установят причините, поради които в много случаи разследванията се бавят или делата не завършват успешно и виновните не се наказват. Тези експерти ще направят анализ и оценка и на това защо прокуратурата не успява да докаже своята теза в даден процес.


Работата изглежда опечена - по думите на Ковачева въпросните експерти-магистрати ще пристигнат до юни, след което в екипи с техни български колеги ще създават методи за анализ на тежки знакови дела. Подготовката била вече в ход и от един месец насам експерти от Министерството на правосъдието и родни магистрати изработвали методиката, по която ще се прави оценката на знакови дела. Нея ще използват за отправна точка гостите от Франция, Великобритания и Германия.


Правосъдният министър изброи конкретни наказателни дела с висок обществен интерес, които е взела под наблюдение Еврокомисията: Маргини, Галеви, Марио Николов. Ковачева отбеляза, че съдебната система в България се реформира последна, тъй като през последните 20 години се появили много нови престъпления - формирането на организирани престъпни групи, киберпрестъпността, престъпленията, свързани с интелектуалната собственост. Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов пък каза, че вече преговаря с Министерството на правосъдието за подсилване на щата й.


Не е трудно да се предвиди как ще реагират българските магистрати на опита да им натресат надзорници от развитите страни. Проектът явно е ограничен само до обвинителите в спецпрокуратурата и дори не загатва за анализ на работата на съда. Отделните магистрати едва ли ще имат нещо против да черпят задграничен опит, но съдебната власт няма как да погледне с добро око на тази инициатива. На първо място, защото тя е безапелационно доказателство, колко не й вярва даже министерството й, а и за нейното бездействие по ключовите въпроси на правораздаването. Освен това се появява опасност да бъде нарушен свещеният принцип за ненамеса в конкретни дела, независимо от вършените безобразия с процесуалния ред. Реакция в съдебните среди ще породи и мисълта, че някой може да наруши установените практики за решаване на дела според поръчката.


Съдебните началници у нас винаги са гледали лошо на определението знакови дела и периодично подмятат, че не знаят какво означава то. Европейската комисия обаче не изпитва подобни затруднения, води си тези дела в списък, редовно го попълва и не пропуска да посочи в докладите си недоволството си от хода на тези процеси. Да напомним, че само натискът на Брюксел доведе до създаването на комисия за наблюдение на знаковите дела във Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя извади няколко основни проблема като назначаването на вещи лица и експертизи, представяне на болнични листове, призоваването, използването на видеоконферентна връзка, назначаването на резервни защитници. Това е обаче част от истината, и то по-малката. Главното е друго, но за него не се говори. Изпусна се само веднъж не кой да е, а именно председателят на комисията по знаковите дела във ВСС Пламен Стоилов. В средата на миналата година в отговор на депутатски въпрос в парламентарната правна комисия за прехвърлянето на отговорността между МВР, прокуратурата и съда за затлачването на знаковите процеси той се оплака, че законът не му дава възможност да навлезе в тази територия табу - независимостта на съда. Стоилов призна, че всеки опит да го направи се натъква на сериозна съпротива от съдиите, а диалогът с тях куца. Като представител на висшия орган на съдебната власт опитвал всякак - деликатно и не чак толкова, но отговорът винаги бил един и същ - ВСС нямал право да се меси в хода на делата, защото наказателната политика на държавата се определяла не от него, а от Върховния касационен съд.


Ако Диана Ковачева съобщи новина, лекторът на първия семинар,федералният прокурор в Департамента по правосъдие на САЩ Роб Ливърмор произведе такава. След констатацията си, че България разполага с ограничен ресурс, за да се справи с организираната престъпност, той каза нещо далеч по-интересно - че тук тя е много по-сложна от тази в родината му. Остава да се гордеем, че поне в една област сме задминали американците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във