Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Вносът на съдии няма да оправи Темида

Трябва да има съдии от съдилищата в Европа и Америка, които да се запознават с мотивите и целия процес по едно дело. За да има мониторинг и самите съдии да чувстват, че са удовлетворени от това, което правят.
Това са думи на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов от интервю в столичен вестник, излязло в понеделник (1 февруари). Поводът за това предложение бе, че съдът освободи знакови фигури като Хамстера от групата на Наглите и Златко Баретата. Макар и не в прав текст Цветанов всъщност каза, че съдът е едва ли не съучастник на Наглите, щом ги пуска от ареста. И че е необходимо българските съдии да бъдат надзиравани. Още същия ден по време на среща с магистратите от ВСС министър-председателят защити своя заместник и обясни: Понеже ние знаем повече, отколкото вие, това ни кара да бъдем по-остри и нервни в дадени ситуации.
Напоследък искането да внесем чужди специалисти, които да оправят българското правосъдие, се превръща в нещо като мода. Родоначалник на тази модна линия бе бившият премиер Сергей Станишев. А сега, след изказването на вътрешния министър Цветанов се разбира, че и леви, и десни са на едно мнение по въпроса - няма спасение, трябват хора отвън.
На 30 март 2009 година председателят на ЕК Жозе Барозу прати на Станишев специално писмо, в което го скастри, че прекалява с исканията си да му командироват еврочиновници, които да ни оправят бакиите. Тогава португалецът заяви, че в някои от страните на съюза вече се наблюдава умора от помагане (assistance fatigue) на България и че нейното правителство първо трябва да покаже конкретни и видими резултати, за да мотивира партньорите си да изпращат в страната още експерти и средства. Той напомни, че Еврокомисията и страните членки вече помагат на България с експертна помощ за решаване на проблемите в съдебната система, в полицията и в управлението на еврофондовете. В някои области дори помощта е безпрецедентна - като сътрудничеството на ОЛАФ и прокуратурата, заяви Барозу.
Въпреки това и въпросната прокуратура поиска помощ от Европа. Този път под формата на лекари, които да кажат болни ли са всъщност нашите престъпници, или не - казус, който не е изяснен и до ден днешен. Искането отправи заместникът на градския прокурор Роман Василев след поредното скандално отлагане на делото Маргините поради болест на подсъдим. На 20 октомври 2009 година Василев заяви, че прокуратурата ще търси лекари експерти от Европейския съюз, а шефът му Николай Кокинов обясни, че медиците тихо бойкотират делото, но отрече, че обвинението ще търси доктори от ЕС. Българските обаче и до ден днешен отказват да изготвят експертиза на подсъдимия Иво Карагеоргиев, заради чиято исхемична болест на сърцето делото се отлага вече две години.
Сегашната идея на Цветанов за внос на съдии от Европа и от Америка, които да упражнят мониторинг над воденето на делата у нас, премиерът разтълкува като анализи по време на обучения и кръгли маси, а не като възможна намеса в работата на съдебната власт. Борисов с основание припомни, че и в момента Брюксел наблюдава 50 знакови дела, а на България са й предписани 57 задължителни мерки за изпълнение в сферата на правосъдието и вътрешния ред. Той очевидно не е забравил думите на Барозу и не иска да ставаме пак за смях пред Европа. Странното е обаче как изведнъж министър-председателят свали гарда пред магистратите от ВСС след двучасовата си среща с тях в понеделник. Той обеща да вземе мерки да престанат нападките между институциите и да въведе нов стил на работа. Премиерът обяви също, че след операцията Наглите и след ареста на магистралните бандити прокурорите вече действат единно с колегите си от МВР и ДАНС. Ние се явяваме на състезанието в съдебната зала, но не е казано, че винаги трябва да спечелим. Учим се, ако има грешки. Обжалват, протестират. Копаят заедно трупове, заключи премиерът.
Крилатата фраза на бившия главен секретар на МВР: Ние ги хващаме, те ги пускат остана в миналото. Сега премиерът ръси далеч по-цветисти, с които търси вече не конфликт, а баланс между институциите. Причините за този поврат обаче не са много ясни, тъй като, честно казано, работата на прокуратурата и на съда не се е променила видимо за последните шест месеца. А ВСС имитира дейност и непрекъснато се тресе от корупционни скандали - последният е аферата с Баджанаците в Пиринско. Те обаче се отшумяват по принципа всяко чудо за три дни и един по един ги замитат, както стана с най-нашумелия от тях с Красьо Черния. И до днес няма нито едно конкретно обвинение нито към него, нито към някой от магистратите, замесени в телефонгейта.
Що се отнася до кадровиците от ВСС, с които премиерът Борисов изпуши лулата на мира, те са същите ония, за които той, но в качеството му на кмет на София, изрече в радиоинтервю на 30 октомври 2008 г.: Висшият съдебен съвет е изцяло на тройната коалиция. Прокурорите и следователите са като ветропоказатели! И по тази причина изобщо не можело да се говори за независимост на съдебната власт. Какво се случи? Просто думите му се оказаха пророчески.

Facebook logo
Бъдете с нас и във