Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВОЕННА ПРОКУРАТУРА ВЪРНАТА НА ПОПРАВИТЕЛЕН ЗА СЛУЧАЯ ЧОРАТА

Софийският военен съд (СВС) върна на прокуратурата обвинителния акт срещу бившите полицаи, убили Ангел Димитров-Чората, за прецизиране, научи Параграф 22 в понеделник (26 юни). Указанията на съда са да бъде преквалифицирано обвинението.
Срещу бившите полицаи от РДВР-Благоевград Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков, Янко Граховски и Мирослав Писов бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда (чл.124, ал.1 от Наказателния кодекс). Наказанието е от две до осем години затвор. Но според указанията на съда петимата трябва да бъдат обвинени по чл.116 от НК - за умишлено убийство, за което наказанието е доживотен затвор.
Както е известно, Ангел Димитров-Чората бе пребит зверски на 10 ноември 2005 г. в Благоевград по време на прословутата операция Респект. В хайката срещу него са участвали петима служители на РДВР-Благоевград: редовите ченгета - Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски, както и Мирослав Писов - ръководител на група в РЗБОП-Благоевград .
Според версията на МВР във фаталната вечер полицаите са спрели колата на Ангел Димитров за проверка. Още не излязъл обаче от возилото, Чората моментално хукнал да бяга. Ченгетата успели да го настигнат, но тъкмо понечили да го арестуват, и беглецът започнал да оказва толкова яростна съпротива, че се наложило служителите на реда да го усмирят с помощта на физическа сила и помощни средства. В завързалата се ръкопашна схватка Димитров е бил набит и закопчан с белезници. Малко по-късно обаче той изведнъж притихнал, а извиканият лекар констатирал, че Чората е издъхнал. Два-три дни след инцидента от РДВР-Благоевград оповестиха, че смъртта е настъпила от кардиогенен шок, а ръководството на МВР продължи да поддържа това свое твърдение докрай.
Тази версия обаче бе напълно разбита както от свидетели на инцидента, така и от петорната съдебномедицинска експертиза. Според лекарите Димитров е умрял от множество удари с твърд предмет по главата, от скачане върху гърдите и т. н. Част от ударите са били нанесени, докато Ангел Димитров е бил на земята. Тази констатация е била потвърдена от неколцина свидетели, според които Чората е бил закопчан веднага, след като е излязъл от колата си. И нито е бягал, нито е оказвал яростна съпротива.
Въпреки очевидните данни за престъплението, извършено от благоевградските ченгета, на 14 декември 2005 г. прокурор Мирослав Ангелов от Софийската военноокръжна прокуратура прекрати делото срещу биячите, защото те са действали в условията на неизбежна самоотбрана. За да потули окончателно истината за инцидента, на 20 декември униформеният обвинител забрани на адвокат Васил Василев, нает от роднините на Чората, да припарва до папките по делото. И то със съвършено незаконния мотив, че роднините на пострадалия нямали никакво процесуално право да обжалват постановлението, с което той е прекратил делото срещу биячите.
На 27 декември най-накрая Софийският военноокръжен съд уважи жалбата на адвокат Василев и му разреши достъп до делото. Само дни по-късно адвокат Василев пусна жалба до Софийския военен съд, в която иска делото да бъде възобновено за ново разследване и да се вземат предвид свидетелските показания на очевидци и резултатите от съдебномедицинската експертиза, които много удобно не бяха обсъдени от прокурор Мирослав Ангелов.
На 18 януари военните съдии отмениха постановлението на прокурор Ангелов и разпоредиха разследването да започне отначало. Според съда петимата полицаи трябва да бъдат разследвани за престъпление по чл. 116 от НК - умишлено убийство, защото по делото няма никакви доказателства, че смъртта на Ангел Димитров е настъпила при оказване на съпротива. Освен това, според военните съдии, престъплението е тежко - защото е извършено от служители на реда, а побоят е нанесен по особено жесток и мъчителен начин на лице, което е в безпомощно състояние.
Въпреки указанията, дадени от съда, на 17 юни Софийската военноокръжна прокуратура внася обвинителен акт, без изобщо да ги вземе под внимание. Според представителите на военното обвинение петимата полицаи могат да бъдат отговорни само за убийство по непредпазливост.
След като прегледа материалите по делото, Софийският военен съд върна делото за прецизиране на обвинителния акт. В мотивите си магистратите заявяват, че обвинението трябва да се преквалифицира в по-тежко.
Според източници от съда делото най-вероятно ще започне след лятната ваканция, която приключва на 1 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във