Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВОЕННО

Макар че не съм звезда като мага Астор и певеца Миро, реших все пак и аз да дам своя принос към инициативата на МВР Вдигни ръка, спри джигита.
Вътрешното министерство определи инициативата като нова акция за спасяване на живота на пешеходците.
Не знам защо, но в мига, когато научих за акцията, си спомних за онази стара уестърн-комедия Давай, каубой. Там един от героите, водопроводчик по професия, се опитваше с вдигане на ръка да спира бясно препускащия отряд на лошите каубои. Резултатът винаги беше един и същ - героят се озоваваше проснат на земята, но с вдигната нагоре ръка. Каубоите минаваха и заминаваха, че на всичко отгоре и се връщаха.
Аз и до ден днешен - тръгна ли по пешеходна пътека, раздавам поздрави на всички водачи, че са ме забелязали и ми дават път. Накрая само дето земята не целувам, тъй както Ботев горещо е целунал твърдта на козлодуйския бряг.
Прави впечатление обаче, че разнообразието на мерки срещу джигитите наистина е удивително. Съществува Закон за движението по пътищата, който всяка година се доизкусурява и уж става все по-строг към нарушителите. Има и специално създадена Пътна полиция, чиято работа е да дебне кой кара с превишена скорост, кой не спира на пътеката, кой паркира в тревните площи... Въпреки това всяка година 700-800 българи стават зян по пътищата, а хиляди остават осакатени.
Поради тази причина реших, че новата акция за спасяване живота на пешеходците трябва да се обогати, да се развие, така че действително да се опазим. Затова когато пресичам улицата, вдигам и двете ръце. Знак, че се предавам безусловно. Война е все пак.

Facebook logo
Бъдете с нас и във