Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВОЙНА!

Случилото се около мистериозната личност на офицера под прикритие от ДАНС Алексей Петров нагледно доказва, че държава, която се управлява чрез механизмите на конспиративната игра, има да пати. Само в този смисъл можем да разглеждаме скандалите, които последваха осветяването му: скандали, довели до падането на един вътрешен министър и до поредица от нелицеприятни разкрития, засягащи нетолкова подземието, колкото политическия елит у нас. Това написахме в бр.47 на Параграф 22 през ноември миналата година - то вече не е прогноза, а реалност.
Ние сме във война, обяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел в коментар по актуалната тема за операция Октопод. Щом е война, значи има две страни, които водят битка помежду си. Има и тил, който работи на военновременни условия, стяга колана и се кръсти. Лошото на нашата война е, че тилът не знае за кого работи. Кои са лошите и кои - добрите?!
Операция Октопод, при която беше арестуван дългогодишният офицер под прикритие и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров, без да ще извади на бял свят дълго стаявани в обществото съмнения - върховете на властта у нас, независимо от какъв цвят е тя, са оплетени в скандални връзки и отношения със среди с подозрително минало и с лоша слава. Едва ли вицепремиерът и вътрешен шеф Цветан Цветанов си е давал сметка за това, обявявайки със задоволство началото и хода на операцията срещу Трактора и неговата група.
Битието на Алексей Петров на дългогодишен служител на НСС и после на ДАНС вече няма нужда от доказване. Сривът на МВР-кариерата на бившия вътрешен министър Румен Петков започна с осветяването на Алексей Петров като сътрудник на службите.
А началото на края на Сергей Станишев като премиер, и може би като партиен лидер, започна от назначаването на Петров като съветник на Петко Сертов в ДАНС.
За всички е ясно, че по времето, когато директор на ДАНС е бил Петко Сертов, всъщност службата е ръководена от Алексей Петров като негов съветник, заяви в петък (12 февруари) директорът на Агенция Митници и бивш шеф на ГДБОП ген. Вальо Танов. Според него Петров е бил осветен, за да може да бъде легитимиран в службите.
Поведението на Петров там обаче е поведение на къртица, в резултат на чиято дейност легитимиралият го и назначил го Сергей Станишев беше сложен на точката за дузпа. Да не говорим, че последва и среща на сегашния премиер Бойко Борисов с Петров, но вече в качеството му на лоялен гражданин, при който му беше връчен изчезнал от кабинета на Станишев секретен доклад. И така Сергей стана клиент на прокуратурата.
Само можем да гадаем какво ще се случи с клетия Борисов, ако доказателствата срещу посочения като шеф на престъпна група Петров не издържат в съда. Твърди се, че при обиска в комплекс Спартак в дома на Петров и в офисите на Лев корпорация са били иззети чували с документи. Папките показват съществуването на едно паралелно МВР, обяви в телевизионно интервю в петък бившият шеф на антимафиотите Ваньо Танов. Информацията в тях е префасонирана, копирана и дано не съм лош пророк, че различни справки ще се размахват и ще се дискредитират хора, заяви той.
Ако сме във война, не можем да очакваме никаква милост. Кой знае защо обаче Танов изрази съмнение, че тези документи може да дискредитират по някакъв начин премиера Бойко Борисов. Откъде е толкова сигурен?! Само да припомним, че миналата година в парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност той страстно атакуваше Румен Петков, че е осветил офицера под прикритие Алексей Петров. А едва днес изнася информация, че още тогава срещу фирма на бившата барета е имало разработка за рекет в ГДБОП. Излиза, че в душата му месеци наред се е водила вътрешна борба по въпроса офицер ли е Петров, или е рекетьор, та чак до днес.
Бившият шеф на ГДБОП обяви, че над Петров е имало политически чадър, и защити сегашния премиер, че няма как да бъде атакуван за това, че докато е бил главен секретар на МВР, не е знаел кой е Петров. Не е прав Танов, не е прав. След инцидента пред комплекс Спартак на 14 август 2002 г., когато Петров беше прострелян, МВР в лицето на тогавашния си главен секретар Бойко Борисов първоначално укри, че действащи барети са защитили Алексей Петров с пищовите си. А после, под натиска на медиите, съобщи имената им и те бяха наградени от главния секретар със служебна благодарност. Как да не попитаме сега - кого са защитавали баретите тогава, за да заслужат благодарностите на държавата?
В цялата тази мътна история, в която сегашни и бивши представители на държавата сплитат мишци в титанична битка на живот и смърт, елегантно се забулват действията на онези, които са дали старт в кариерата на бившата барета като офицер от спецслужбите. Къде остана някогашният вътрешен министър Богомил Бонев, по чието време е започнало вербуването на Алексей Петров за държавната кауза? Неговият секретар тогава и шеф на НСС Атанас Атанасов призна с половин уста, че той лично е поканил Петров и му е дал статут в спецслужбата. А знаел ли е сегашният шеф на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов и тогавашен премиер какви ги е вършил Атанасов и в името на какво?
Същите въпроси няма как да подминат и сегашния премиер, въпреки изказаното от ген. Ваньо Танов убеждение в неговата невинност. Най-малкото защото един набеден (засега) в двойна игра спецслужител преминава триумфално през щатните таблици на четири правителства и ръководства на МВР - с миналото си, с връзките си с хората от властта, включително и с Борисов, с отношенията си с представители от подземния свят, с бизнеса си.
Ако ще е война - да си кажем. И да я водим по правилата - иначе тил няма да има.

Facebook logo
Бъдете с нас и във