Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Вотът решава СРС скандала

Рефренът Кой и как е подслушвал Бойко Борисов и неговата компания продължи да звучи и през тази седмица. Но дългите празнични дни се оказаха недостатъчни за бившия премиер и неговите приближени да направят качествен скок в тълкуването на българския Уотъргейт.


Бившият министър-председател и лидер на ГЕРБ продължава да бяга по допирателната. Той не дава каквито и да било обяснения по куп съществени въпроси - за откровената търговия с влияние, за откритата му намеса в работата на съдебната власт, да не говорим за каквото и да било извинение за обидните квалификации, с които храни магистрати и журналисти.


Бившият премиер продължава де се държи като сегашен. Той не вярва, а и по никакви външни белези не личи да е слязъл от своя пиедестал на показна недосегаемост. Ни дума, ни вопъл, ни стон от негова страна за каквато и да било вина. Напротив, Борисов се държи като обиден и дълбоко засегнат от психозата с масовото слухтене из държавата, жертва на която се оказа и самият той. Мнозина очакваха някакво покаяние след празниците. Но стана безпощадно ясно, че такова няма да има още по време на интервюто му в предаването Всяка неделя. Вместо да даде някакво тълкуване на собствените си действия, той тръгна да напада журналисти и социолози, че не му вървят по гайдата.


Тази нагла линия на поведение на водача на бившите управляващи продължи и в първия работен ден след празниците, когато той се появи в Съдебната палата да даде показания. От две седмици Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура проверява обстоятелствата около изтеклите в медиите аудиозаписи от скандален разговор между бившия премиер, аграрния му министър Мирослав Найденов и бившия вече ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП) Николай Кокинов.


Първоначално премиерът се опита да заблуди обществото, като заяви пред репортерите, обсадили палатата (на които каза, че спира пред тях просто от уважение), че просто си разговарял с прокурорите, оказал съдействие на прокуратурата, за да бъде установена евентуалната банда, която експлоатира незаконни специални разузнавателни средства. Това изявление ясно показа, че той за пореден път се опитва да омаловажи разговора на Борисов с прокурора Николай Кокинов и с Найденов, който видя бял свят на 26 април. В диалога се чуваше пределно ясно, че тримата обсъждат възможностите за манипулиране на делото срещу бившия министър, обвинен за корупция, за принуда и за престъпление по служба.


От аудиофайловете от въпросните СРС-та, които бяха обявени за незаконни и от прокуратурата, и от МВР, се разбра още, че Кокинов е уведомил Борисов за резултатите от проверката на мобилното подслушване във вътрешното министерство два часа преди те да бъдат обявени официално от главния прокурор Сотир Цацаров.


А в рамките на прокурорската проверка по случая Борисов нямаш как да бъде извикан просто за да си поговори с обвинителите за незаконното подслушване. Целта е била да даде конкретни обяснения за неформалната среща в дома му. Прокуратурата излезе в сряда (8 май) с официално опровержение на твърденията на лидера на ГЕРБ, че е бил поканен единствено на разговор за скандалния запис. Представителите на държавното обвинение заявиха, че той е бил редовно призован не за дружески разговор, а за да бъде разпитан за срещата му с вече бившия градски прокурор на София Николай Кокинов и с разследвания за корупция бивш земеделски министър Мирослав Найденов.


От г-н Борисов са снети обяснения в хода на проверката, започната по повод изнесените записи на разговори с участието и на прокурор и обвиняемо лице. Обясненията са дадени пред прокурори от Върховната касационна прокуратура, на които тази проверка е възложена и са надлежно протоколирани , се казва в официално съобщение на прокуратурата.


На излизане от Съдебната палата експремиерът отрече да е получавал преждевременно резултатите от проверката на прокуратурата. На записа от разговора му с Кокинов и Найденов обаче ясно се чуваше как Борисов обяснява по телефона на някого, че са установени сериозни нарушения и че ще бъдат обвинени четирима служители на Специализираната дирекция Оперативно-технически операции (СДОТО) в МВР. Никой не е давал никога никакви резултати от разследване. И както и вие, така и аз до ден-днешен не знам кой е извършил тези записи. Но става въпрос за престъпна група, която подслушва хората в домовете им, заяви във вторник Борисов.


Тази проверка прерасна в разследвания срещу бившите директори на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов, наследника им Сергей Кацаров и подчинения му Радко Димитров. Делата срещу първите трима преди седмица бяха спрени, тъй като прокуратурата обяви, че са открити достатъчно данни за престъпления, извършени от Цветан Цветанов. Той пък от своя страна коментира, че би се отказал от имунитета си като кандидат-депутат, но едва след изборите в неделя.


Проверката на ВКП по скандалните записи от дома на Борисов трябва да установи дали те са автентични, както и дали в тях има данни за извършени престъпления от тримата събеседници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във