Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВРАЧКА ЩЕ РАЗВАЛЯ МАГИИ В ЗАТВОРА

Врачка шарлатанка ще разваля черни магии в Сливенския затвор, след като беше осъдена на две години и половина лишаване от свобода. Присъдата на районния съд в Горна Оряховица е епичен завършек на продължилите цели 12 години разследване и дело. Престъплението е било извършено още през далечната 1996 година. Делото обаче е било отлагано десетки пъти заради невъзможността да бъде призована и доведена в залата подсъдимата магьосница.
През 1996 г. горнооряховката Деша Христова била спряна на градския площад от мургава жена. „Чувай, булка. Имаш направена черна магия за теб и цялото ти семейство. Ако не бъде развалена до няколко дни, някой твой близък ще умре, злокобно пророкувала мургавелката. Изплашената жена повярвала на заплахите на непознатата и с доверие я поканила в дома си да премахне злото. „Магията е много силна и няма да се оправи отведнъж. Ще трябва да се срещнем няколко пъти. Ако обаче правиш това, което ти казвам, няма страшно. Тя ще бъде премахната, успокоила я шарлатанката. Пред бъдещата си жертва тя се представила с името Ангелинка. По-късно, когато била разкрита и арестувана, станало ясно, че истинското и име е Савета Станева.
Самозваната врачка наредила на изгубилата ума и дума от страх Деша да отиде в тъмна доба на гробището и да зарови там по три комплекта чинии, чаши, вилици и лъжици. Двете се уговорили да се срещнат след няколко дни. На втория „сеанс Ангелинка утроила броя на домакинската посуда, която отново трябвало да бъде оставена в гробището. Освен нея обаче на срещата „клиентката й трябвало да носи и 12 хил. лв. и чифт златни обеци. Парите и накитите врачката завързала в кърпичка, която дала на жената и наредила да я сложи под възглавницата си и да спи върху нея.
На третата среща врачката вдигнала още мизата. Този път „клиентката й трябвало да носи 15 хил. лв. и пет златни бижута. Парите и златото тя отново завързала в стара кърпа. Докато омайвала жертвата си с празни приказки, измамницата ловко подменила кърпата с друга, в която имало накъсани на дребно парчета от вестници. „Ще вземеш тази кърпа и ще я носиш зашита на гърба си. Само внимавай. През следващите три часа не трябва да я развързваш и да поглеждаш какво има в нея. Иначе цялата сила на заклинанието ще се изпари и ще трябва да започваме всичко отначало, предупредила я врачката.
Деша взела кърпата, но след час и половина любопитството й надделяло и я отворила. Когато вместо парите и скъпоценностите си видяла вътре парчетата омачкани вестници, едва не припаднала. Измамената се обадила в полицията и направила пълно описание на измамницата. Няколко дни по-късно врачката била заловена, докато чакала за поредната си среща със „златната кокошка в гробищата. Вместо уплашената Деша с парите обаче този път пред нея се изправили полицаи с белезници. Униформените въобще не проявили интерес към магьосническите способности на мургавелката, а я натикали в патрулката и я откарали в районното.
При направената справка с информационните масиви пред очите на ченгетата Ангелинка изведнъж се трансформирала в Савета Савова. Дамата била тяхна стара познайница. Преди време тя била арестувана за извършени кражби. Срещу измамницата било започнато разследване, което завършило с мнение за предаването й на съд.
Случаят с Ангелинка - Савета не е първият в региона. В полицейските управления на двата града и друг път са били подавани жалби от жертви на псевдоврачки. През последните години из района шетат голям брой магьосници, шамани, екстрасенси и врачки, специализирали се в развалянето на черна магия. Репертоарът на всички, с незначителни козметични промени, е един и същ. Те зарибяват бъдещите си жертви в кварталните паркове и градинки. Обектите им са предимно жени на възраст над 50 години. Пред тях измамничките отварят кутията на Пандора и изсипват всички възможни световни злини, плашейки ги с нещастие, черна магия и поголовна смърт на близки и роднини. Някои от измамничките първо невинно предлагат срещу 5-10 лв. да гледат на ръка. След като „видят изписаната на дланта направена магия те предлагат да я развалят срещу 50-100 лв. в брой. По-изпечените мошеници обаче използват метода на Савета. Те искат за извършването на спасителната услуга по-дребна сума, а останалите пари и златни бижута прибират чрез размяна на кърпите, в които те са завързани.
Делото срещу Ангелинка - Савета е първото по рода си в съдебната практика на Великотърновска област. Присъдата, разбира се, подлежи на обжалване. Районните магистрати обаче се надяват тя да бъде потвърдена в пълния си размер от Окръжния съд във Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във