Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Врачки стават милионерки под носа на данъчните

Малцина имат представа колко точно заработват врачките, които отвсякъде ни облъчват с покани да се доверим на свръхестествените им способности. И почти никой не си дава сметка, че това е бизнес, при това доста печеливш - и държавата буквално го е загърбила - точно така, както прави и с проститутките.


Един пример: само за 11 месеца ясновидката Наталия Гатева, която се рекламира като окултист с богат опит, разваля магии, прави бизнес прогнози и събира разделени двойки, е изкарала 6097.83 лв., 14 540 евро и 329.54 щ. долара - описаните доходи са взети от официален документ. С други думи, Наталия е изкарвала към 3200 лв. чист доход месечно. Това обаче не е кой знае каква сума - има "феномени", които "къртят" далеч повече пари от нея. При Наталия обаче има друга "екстра": докато заработвала на черно от клиентите си, на всичко отгоре получавала и помощи от държавата за отглеждане на малко дете. Тъй като декларирала пред социалните, че е безработна и не получава никакви доходи.


Никой не направил проверка дали наистина е така, преди да регламентира плащанията от хазната към нея. Въпреки че по това време обявите за услугите й течали по медиите, нито социалните, нито данъчните са си направили труда да проверят има ли основания да получава такива помощи. Жената си работела щастливо до момента, в който "благодарни клиенти" взели да се жалят в прокуратурата, че са й платили камара пари, пък насреща не получили нищо - ни късмет, ни радост. По това време е подаден и сигнал и до данъчните. И се установило, че Наталия е развивала бурна дейност от 2007 г., за която до проверката не била платила и лев данъци.


Жената на два пъти стигна до съд. Първо я осъдиха за неплатените данъци, при това заедно със снаха й и свекърва й, които се оказаха също част от този "малък семеен бизнес". Само дето той никак не излезе малък: според справките от прокуратурата трите дами за пет години са изкарали над 1 млн. лв. чист доход. За да се измъкнат от затвора, подсъдимите побързаха да внесат дължимия данък заедно с лихвите. Така се ползват от привилегия в Наказателния кодекс, която отрежда само глоба за "покаялия" се данъчен нарушител. Врачките просто платиха по още 2000 лв. глоба в полза на държавата и с това делото срещу тях приключи. В началото на март тази година Наталия бе осъдена от Русенския районен съд и още веднъж - за декларациите, с които взимала помощите за деца. И по това дело врачката бе осъдена да плати 2000 лв. глоба на държавата.


Наталия обаче е само един пример - никой не вярва, че само тя е "черната овца" в този бранш и само тя е работила с години нелегално от данъчните. Вероятно има и други, които едновременно с това са получавали и помощи или други екстри като нея. Бедата обаче е, че нито някой знае колко са, нито пък ги търси. И защо не - търпението на данъкоплатеца е неизчерпаемо.


Към момента в регистрите на НАП официално са регистрирани само 43 касови апарата на хора, които се занимават с подобни услуги. Това значи, че легалните са само толкова и те плащат данък за доходите си. Очевидно е, че броят на хората, които се занимават с този бизнес, е поне пет пъти по-голям - поне според обявите в интернет и по телевизиите. Тематични проверки, някакви акции, хайки на данъчните никога не са правени. Единствените, които от време на време разследват някой частен случай по жалба на опарен клиент, са журналистите.


Именно тоталната липса на контрол е основната причина подобни "феномени" да продължават да никнат като гъби след дъжд. Още повече че в техния занаят си има правило: колкото е по-труден животът, толкова повече хора ги търсят. Някой от стотиците нароили се "феномени" може наистина да е такъв, въпреки че доказването на тяхната сила по безспорен научен начин е направо невъзможно. Само че сред врачките и баячките има и откровени измамници, които печелят на гърба на наивни и неуки хора. При това немалко пари. Без държавата изобщо да ги забелязва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във