Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Враждата между ВСС и МВР остава

Дългоочакваната среща между вътрешния министър Цветан Цветанов и членовете на все по-силно критикувания от него Висш съдебен съвет (ВСС) най-сетне се състоя тази седмица. Симптоматично или не, срещата между двата враждуващи лагера стана в четвъртък сутринта (15 април), точно по време на спецоперацията, назована Недосегаемите. Разговорът продължи повече от два часа при закрити врата, но не сближи позициите. И след него дистанцията между двата враждуващи лагера остана, а също и внушението, че натискът на изпълнителната власт върху съдебната ще продължи.
От един месец насам шефът на МВР едва ли не всеки ден засипва с критики - в повечето случаи напълно основателни, т. нар. правителство на съдебната власт. Оценките на Цветанов за кадровия орган на Темида варират от компрометиран до рожба на Октопода.
От началото на март висшите магистрати канят вътрешния министър на среща, за да координират действията си. Той пък упорито отказваше, докато тази седмица най-сетне склони. Цветанов получи подтик да се отзове на поканата, след като в една от последните полицейски акции бе задържан и съдия Петър Сантиров от СГС.
Два дни преди срещата между двете институции, във вторник (13 април), вътрешният министър заяви, че ВСС би трябвало да използва информацията, събрана от службите за магистрати, когато гласува назначенията им. Цветанов определи оперативните данни като много мощен инструмент за кадровата политика на съдебната власт. Той обясни, че за всеки кандидат за важен пост в изпълнителната власт се прави проверка в МВР, в ДАНС и в следствието и зададе логичния въпрос защо това да не се прави и за магистратите?
Но сега това не може да стане, тъй като членовете на съдебния съвет нямат допуск до класифицирана информация. Според МВР, за да получат такъв, не се налага да се променя закона. Достатъчно е магистратите да подадат заявления и до няколко седмици проверката за надеждност ще приключи. Друг е въпросът дали някои от съдебните кадровици няма да бъдат обявени за ненадеждни след проверката на досиетата им от ДАНС. В началото на седмицата служители от ДАНС вече са били в сградата на ВСС, за да дадат указания как се попълват формулярите за получаване на допуск до класифицирана информация.
След срещата си със съдебния съвет в четвъртък вътрешният министър заяви: Усещането и съмнението във всички нас е, че може да има представители на Октопода както в МВР, така и във всички други структури, включително и във ВСС. Той добави, че двама съдии протичат при използването на специални разузнавателни средства, прилагани срещу престъпници. Министърът не посочи имената на магистратите, но уточни, че единият съдия е издал оправдателна присъда срещу организирана престъпна група.
Вътрешният министър определи срещата си с ВСС като конструктивен, полезен и продуктивен разговор, двете страни били искрени една към друга. Обсъдени са възможностите членовете на ВСС да използват информация, събирана със специални разузнавателни средства (СРС), за да образуват своите дисциплинарни производства.
Трябва да има борба с престъпността, но не и война между институциите, каза пожелателно след срещата председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев. По думите му не трябва една власт да се меси в работата на друга. Преди време той кръстоса шпага с Цветанов, като заяви, че всеки трябва да тича по своята писта.
Вицепремиерът се е опитал да убеди членовете на ВСС да подадат молби за издаване на допуск за класифицирана информация. Тази идея обаче очаквано е била приета на нож от магистратите, защото на практика това означава кандидатът за допуск да бъде разработван от службите.
МВР-шефът заяви, че предстои вариантът Народното събрание да предприеме структурни промени във ВСС и поради тази причина парламентът няма да попълни квотата си в съвета, след като двама от неговите членове напуснаха заради скандала с Красьо.
Въпреки всички тези разминавания членът на ВСС Анелия Мингова също определи разговора като конструктивен. Кое е конструктивното - не се разбра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във