Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Време разделно с придобивките в МВР?

Черни дни идат за служителите на вътрешното министерство. Навръх Атанасовден (18 януари), когато зимата почва да съблича кожуха си, Министерският съвет дръпна и изтънелите абички на държавните служители, включително и тези от МВР. Това стана, след като кабинетът посегна на допълнителния отпуск, какъвто досега ползваха всички чиновници в държавната администрация.


Досега държавните служители се ползваха от екстрата, заложена в трудовия кодекс, да ползват 20 плюс 5 дни отпуск. В Закона за държавния служител пък е регламентиран отпуск 20 плюс 12 дни.


Мярката е част от пакета дейности, насочени към оптимизиране на работното време и отпуските на работещите в държавната администрация. Той включва също така определяне на гъвкаво работно време, минимален брой дни за провеждане на обучения за повишаване на квалификацията на служителите и въвеждане на дни на екипа.


Решението на кабинета дойде, след като премиерът Бойко Борисов подхвърли, че е редно да се изравнят отпуските в частния и в държавния сектор.


На първо време промяната ще подмине силовите министерство МВР и МО, тъй като там са сключени колективни трудови договори. За да се осъществи намерението на кабинета, ще се наложи ремонт и на тези договори.


Според неофициална информация вътрешният министър Цветан Цветанов е подкрепил предложението. Министрите обаче са се съгласили, че въвеждането на ограниченията не може да стане, без да се пипне и Законът за МВР, където също е регламентирано ползване на допълнителен отпуск за ненормирано работно време.


Идната седмица облаците над служителите във вътрешното министерство ще се сгъстят и още заради предстоящото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Този път НСТС ще разгледа предложенията за т.нар. укрепване на пенсионната система и осигуряване на повече приходи в нея. Според запознати тогава ще бъде разгледано и предложението на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) служителите от МВР да си плащат сами социалните и здравните осигуровки. Освен това КРИБ поиска в края на миналата година военните, МВР-служителите, охраната в затворите и агентите от ДАНС от догодина да се пенсионират след натрупване на 27 години осигурителен стаж вместо при 25, както е сега. Индустриалците предложиха също и промяна в специалните закони за силовите ведомства, така че полицаи, военни и магистрати да получават вече 15 вместо 20 заплати при пенсиониране на базата на 75% от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година


Идеите на КРИБ предизвикаха брожение сред полицаите, които веднага стегнаха синдикалните редици за поредно протестно пушене. За да успокоят духовете, заместник вътрешните министри Димитър Георгиев и Веселин Вучков се срещнаха със синдикалните полицейски организации и ги увериха, че няма да бъдат орязвани пет от заплатите при пенсиониране.


В края на ноември миналата година обаче вътрешният шеф Цветан Цветанов даде да се разбере, че няма спасение от промяната в годините за пенсия. Увеличаването на стажа за пенсиониране в правоохранителната система е част от реформата в пенсионната система, заяви той. Смятам, че реално на 47-50-годишна възраст един човек е доста трудоспособен и това е най-активната възраст на един служител - да може да покаже своите професионални качества, поясни Цветанов. Той изтъкна, че дефицитът в НОИ от 2000 г. насам всяка година е нараствал и е стигнал до 680 млн. лева. Дефицитът трябва да бъде покрит със съответните реформи в системата, каза още МВР шефът.


В сряда (18 януари) колегата му Тотю Младенов обяви, че 2/3 от предложенията на работодателите и синдикатите в тази област са приемливи и трябва да бъдат реализирани. Както и предложението държавните служители сами да си плащат осигурителните вноски. Мисля, че няма нищо лошо в това, стига да намерим компенсационен механизъм, така че да не бъдат намалени работните им заплати, посочи Тотю Младенов.


Откъде обаче управляващите ще намерят пари за този компенсационен механизъм е пълна мистерия. Из коридорите на МВР като в Шекспирова трагедия броди призракът на Дянков, а всички, които имат години за пенсия, подават рапорти. Според неофициална информация всички директори на специализирани административни дирекции в МВР вече са предупредени, че се готви промяна в регламента за пенсионирането на служителите им. Т.нар. от премиера Бойко Борисов чантаджии вече ще взимат по 10, а не както досега по 20 заплати при навлизането им в третата възраст. Промяната, както е редно, няма да засегне само оперативните дирекции, сочи слухът.


Голямата Дянкова ножица вече се разигра в ДАНС и отряза бюджета на агенцията. Освен това през декември миналата година при гласуването на промени в Закона за ДАНС депутатите приеха, че при пенсиониране агентите вече ще получават по 15 брутни месечни възнаграждения, вместо двадесет. Решението им предизвика истерични реакции сред опозицията, чиято рожба е агенцията. Факт е обаче, че в сравнение със заплащането на МВР служителите управляващите от ГЕРБ сетне дадоха на агентите такива заплати, че с пет по-малко направо бълха ги е ухапала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във