Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВРЪТКИ ЗА СПОМЕН

Общоизвестните схеми за отклоняване на дарения са няколко. Ако става дума за пари, с които трябва да се купят стоки от първа необходимост и лекарства, една от най-предпочитаните хватки е следната: пазарува се от строго определени търговски обекти - магазини, аптеки, борси или складове на едро, срещу което се получават определени комисиони. За предпочитане е цените да са леко завишени, за да бъде по-прилична комисионата. Ако става дума за дрехи или електроуреди обаче, вариантът е следният: стоката се пласира чрез магазини, които привличат вниманието с подходящи рекламни съобщения от типа Употребявани дрехи от Америка, първо качество или Рециклирана бяла техника, две години гаранция.
Въпросът с дарените лекарства също е решен подобаващо. Ако са с изтекъл срок на годност (никой не бива да подскача како ужилен, защото и такива случаи е имало), те уж се унищожават, но на практика се пласират в определени социални заведения, примерно - домове за деца и възрастни със сериозни заболявания. А парите, с които съответните длъжностни лица от тези социални заведения е трябвало да купят нови лекарства, просто се делят между участниците в схемата. В случай обаче, че медикаментите са нови - те веднага се засилват в определени аптеки или складове на едро, след което волята на дарителите се изпълнява с по-евтини аналози, а остатъкът се дели по равно или пък по системата на всекиму, според заслугите.
И накрая няколко думи за прането на пари чрез благотворителност, което също не е кой знае колко сложно. Просто българска неправителствена организация получава съответен чек от чуждестранна неправителствена организация, зад която стои най-обикновена българска офшорка. Съществува и по-съкратен вариант, при който българската неправителствена организация просто получава дарение от българска офшорка, а с парите прави каквото сметне за необходимо.
Много и много още може да бъде изписано за начините, по които може да бъде злоупотребено с добротата и благородството на хората, но едва ли има някакъв смисъл. Ей го, преди десет-дванайсет години българските медии се скъсаха да публикуват разследвания за злоупотребите около Агенцията за чуждестранна помощ през 1990-1992 година. Не по-малко гласовити в това отношение бяха и т. нар. компетентни органи - МВР, прокуратурата и следствието, както и съответните държавни институции - правителството и парламентът.
Днес обаче малцина вече помнят (с изключение на крупните бизнесмени, облажили се покрай аферата), но в ония дивни и бурни години щетите от далаверите се изчисляваха на... десетки милиони долари. Просто схемата беше разработена перфектно. И за броени дни изчезваха цели кервани от ТИР-ове със сухо мляко, месо и масло; изветряваха цели жп композиции от цистерни с олио и гориво; безследно потъваха цели кораби и танкери, натоварени с жито, царевица, месо, сухо мляко, строителни материали, горива и какво ли не още.
А единственото нещо, което през годините оцеля и достигна до наши дни, се оказа... делото, образувано за хищническото разграбване на Агенцията за чуждестранна помощ. В момента то се намира във Върховната касационна прокуратура, която през пролетта на 2001 г. го иззе от Националната следствена служба и засекрети, за да го скрие далеч от чужди очи и уши.

Facebook logo
Бъдете с нас и във